Ce-am hotărât

fitstiffDragii mei,

În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că ieri mi-aţi oferit sfatul vostru. Pe lângă cele 56 de comentarii, au fost 328 de voturi. În ziua votului au fost 1,687 de vizitatori unici pe blog, ceea ce-nseamnă că rezultatele sondajului au o marjă de eroare de +/-1%.

23% au fost de părere să stau acasă, 8% să merg doar la FITS şi tot atâţia să merg doar la TIFF, iar 9% au fost de acord că e o alegere grea. În schimb, 52% m-au sfătuit să merg la ambele festivaluri, indiferent cine le sponsorizează.

Aş mai fi stat în cumpănă chiar şi după acest rezultat, dacă n-aş fi primit un mail din partea unei prietene, care m-a convins definitiv. I-am cerut permisiunea să-l public pentru că exprimă cel mai bine ce simt.

dragul meu,

acum cativa ani, la un bal organizat in bucuresti cu scopul strangerii de fonduri pentru scolarizarea copiilor rromi, invitata de onoare, Vanessa Redgrave, si-a prezentat pozitia impotriva proiectului rosia montana. in cadrul aceluiasi eveniment, reprezentantul rmcg a oferit 10,000 euro pentru un dans cu doamna Redgrave.

nu a fost refuzat.

cu o gratie pe care nu o pot reda in cuvinte, doamna Redgrave a zambit si a dansat.

scopul pentru care a facut-o, credinta ca oamenii merita sa invete si sa traiasca mai bine, era acelasi pentru care era impotriva proiectului rm.

proiectele in care tu alegi sa te implici isi propun, pe termen scurt, sa atraga atentia asupra unei probleme.

pe termen lung, si tu iti doresti ca cei vizati sa aiba o viata mai buna.

cred ca nu putem avea o viata mai buna daca suntem inculti. mai usoara, da. si mai linistita. dar NU mai buna.

dragos, tu nu esti un extremist. esti un extrem de inteligent si cuceritor om al pacii.

si stiu, sunt sigura de asta, ca iti doresti pentru mine, pentru tine, o viata mai buna.

nu poti desconsidera o serie intreaga de oameni si de companii care de ani de zile sprijina proiecte culturale pentru ca, iata, au un an greu. si intr-un an greu ne bazam uneori pe cine nu ne asteptam.

am avut si ai avut ani grei. si de undeva ne-au zambit oameni despre care nu credeam ca merita sa ne stranga mana. multi ne sunt acum prieteni.

nu iti cer sa iti faci prieteni noi, pe care nu ii doresti. iti cer insa si te rog sa le ramai fidel celor vechi. cu zambetul lor se face vara.

Îi mulţumesc prietenei mele şi vouă pentru că m-aţi ajutat să mă decid.

Mai vreau doar să precizez că, atât la FITS, cât şi la TIFF, îmi voi acoperi singur transportul, cazarea şi accesul la spectacole, aşa că nu voi beneficia în niciun fel de finanţările obţinute din partea sponsorilor, oricare ar fi ei.

  1. Dragos, nu stiu daca stiai sau nu, dar TIFF a refuzat in final oferta de sponsorizare a RMGC ca urmare a boicotului anuntat impotriva TIFF-ului de Greenpeace. Deci TIFF nu va mai lua nici un ban de la RMGC! In plus, esti binevenit la Cluj. Te asteapta oameni dragi!

  2. Dragos,
    ma bucur c’ai hotarat sa zambesti prietenilor vechi si sper sa ai vreme de cat mai multe dintre cele 350 de evenimente ce urmeaza sa se petreaca la Sibiu in cadrul FITS!

  3. loredana ionescu

    ma bucur k ai ales si Clujul pentru simplul fapt ca iti doreai sa ajungi la tiff de 3 ani.filme bune,oameni faini si bonus cea mai reusita petrecere de final la un club cunoscut din Cj.Te asteptam!

  4. Cata intelepciune in cuvintele prietenei tale ! Esti norocos cu asa prieteni 🙂

    Vizionare placuta. Asteptam cate un sinopsis 😀

  5. Te asteptam cu drag la Sibiu.

    Oarecum legat de RMGC… am vazut la AFF 2009 un documentar legat de o exploatare similara de aur in turci, in care se prezentau efectele exploatarii cu cianura, precum si protestele locuitorilor din zona care au ajuns la urechile surde ale guvernantilor de acolo. Documentarul acesta ar trebui difuzat la TV, la ora de maxima audienta, si poate asa sa mai contracareze rezultatele echipei de PR ale RMGC.

  6. Ma bucur sa aud ca ai ales sa mergi la TIFF. Dar sa stii, chiar daca este sponsorizat de RMGC nu trebuie sa fie asta problema. Chiar daca din punctul tau de vedere practicile lor nu sunt in acord cu crezul tau ecologist ar trebui sa privesti mai departe si sa vezi faptul ca ei vor investi o suam mare de bani in Romania. Si acum avem nevoie de asta, nu?

  7. CristinaCanepa

    Marturisesc ca am fost cumplit de dezamagita si am avut un gust foarte amar cand am citit cum gasesc unii tineri sa isi motiveze lipsa oricarei coloane vertebrale si a oricaror principii.Au fost oameni in natia noastra care au preferat sa faca douazeci de ani de puscarie decat sa spuna ceva contrar principiilor lor.Au fost oameni care si-au riscat viata si unii chiar si-au pierdut-o iesind in strada in decembrie 1989 pentru drepturile tinerilor din ziua de azi.Nu conteaza ca revolutia a fost furata ,nobletea celor care s-au sacrificat si au refuzat compromisul va ramane aceeasi.Ce noblete a spiritului putem insa astepta de la generatia actuala care voteaza in proportie de aproape 70 % pe blogul dvs ca a fi cult este mai important decat a fi moral sau consecvent cu tine insuti.La ce foloseste asa-zisa “cultura” daca pus in fata unui sacrificiu absolut minor,esti dispus sa accepti atat de usor compromisul,constient ca alegerea ta ii va afecta mai departe pe oamenii care stau ca brazii de ani de zile la Rosia Montana si lupta nu numai pentru drepturile lor ,cat si pentru drepturile urmasilor acestor tineri de a se bucura de o gura de rai acolo la Rosia Montana . Cred ca in locul tuturor filmelor de la nu stiu care ‘fest’ ar fi trebuit sa vizionati unul singur,bazat pe un fapt real,”Binecuvantata fii inchisoare”, a lui Nicolae Margineanu.Sa vedeti acolo exemplul unei femei care stia ce inseamna moralitate ,principii,curaj si responsabilitate.In momentul in care actiunile cuiva nu mai sunt consecvente cu principiile si declaratiile sale,restul sunt doar “vorbe ,vorbe ,vorbe”.Ma tem ca multi tineri ‘cultivati’ de pe blogul acesta nici nu stiu cine a spus aceste cuvinte si chiar daca stiu ,nu au constientizat niciodata cu adevarat in ce consta drama sarmanului print.Sa fiti sanatos domnule Bucurenci(felicitari pentru forma delicata de protest impotriva acceptarii sponsorizarii RMGC,a fost totusi un protest) si in calitatea dvs de model pentru cei care va citesc blogul si care v-au eliberat certificatul de libera participare la toate ‘festurile’ din lume,indiferent de sponsori ,v-as intreba unde credeti ca e hiba,caci nu ne putem ascunde cu capul in nisip si pretinde ca ‘it’s a wonderful world’.Este hiba in model sau in oglinda ? Cine poarta vina debusolarii tinerilor?Ei insisi ?VIP-urile(din care faceti parte)?O entitate abstracta sau extraterestra cu care nu avem nimic de-a face niciunul din noi ?Consider ca responsabilitatea e un lucru esential ,’restul e tacere’.

Leave a Reply