Diva

Mi s-au umezit ochii la sfârşitul poveştii pe care Paula Herlo i-a dedicat-o Mariei Tănase la “România, te iubesc”. Îi ascult de mult cântecele şi îi ador vocea, dar ştiam prea puţine despre viaţa ei.

“Coana Maria”, cum îi mai spune şi azi Johnny Răducanu, a fost o femeie îndrăgostită foc de viaţă, o mare doamnă născută în mahalaua cărămidarilor, o divă ca puţine altele, cu suflet de sfântă.

M-a emoţionat declaraţia Irinei Rădu făcută după moartea “rivalei”:

Am un regret: că s-a terminat războiul cu Maria Tănase. Pentru că eu am fost într-un război permanent cu Maria Tănase. Îmi pusesem eu, aşa, de gând în copilărie s-o întrec, dar n-am… nici n-am ajuns-o măcar…

Tudor Arghezi i-a scris pe o carte:

Nici Deavolul nu calcă silaba românească şi cântarea ca Maria Tănase.

Pe patul de moarte, a dictat un testament ca o declaraţie de dragoste. Nimeni, nici statul, nici rudele, nici apropiaţii, nu i-au îndeplinit nici măcar una dintre ultimele ei dorinţe.

Avea atâta iubire de dăruit încât te întrebi dacă nu e ceva în neregulă cu poporul ăsta care nu ştie să întoarcă o mare dragoste. E târziu, e foarte târziu şi nu cred că mai putem face altceva decât s-o ascultăm şi să-i învăţăm şi pe cei mici s-o asculte.

Dacă aveţi copii mici, puteţi începe cu acest cântec de leagăn:

Culcă-te, puiuţ micuţ,
Scoală-te mărişoruţ…

  1. Excelenta idee, Dragos ! Noi deja am facut acest lucru 🙂 hai sa ne cunoastem propriile valori, inainte de a le adopta pe ale altora. (sau cum merge-o vorba-n grupul nostru: Da’ tricou cu Pacala n-aveti ? Numa’ cu Hello K*tty ?)

  2. Foarte frumos articol…chiar aseara scriam un referat pentru mama mea despre Onisifor Ghibu si ajunsesem la un moment dat la o carte de-a lui”Despre educatia” in care spunea despre rolul scolii si al profesorului in educatia si viitorul tinerei generatii. E minunat sa vad ca personalitatile care au trait in secolul trecut continua sa fie un model pentru noi si mai avem atat de multe de invatat de la ei.

  3. Din pacate, traim intr-o tara in care valorile adevarate nu sunt apreciata la justa lor valoare! Cred ca daca intrebi “o diva” a zilelor noastre despre cine era Maria Tanase, te vei lua cu mainile de cap auzind ce pot sa debiteze. O mare doamna!

  4. Dar ce mai iubim noi in ultima vreme?! Ne doboara criza psihic inainte de a ne dobori economic. Traim intr-un iures urat, de fapt nu mai stim sa traim deloc. Ma bucur mult cand vad ca mai sunt oameni care nu uita si iubesc.

Leave a Reply