Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem ca RMGC să nu ne… distrugă patrimoniul cultural

Despre conflictul Roșia Montană aţi auzit deja, de ani buni. De o parte sunt niște oameni care vor să investească în România foarte mulți bani ca să câştige şi mai mulţi bani, iar de cealaltă parte sunt niște oameni care spun că banii nu justifică distrugerea unei zone importante din patrimoniul cultural și natural mondial.

FânFest, purtătorul de steag al miscării de protest împotriva proiectului RMGC, a ajuns la ediția cu numărul cinci. Anul acesta, tema festivalului este includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

De ce? Pentru a asigura conservarea a peste 130 de km de galerii de miniere romane, medievale si de epocă modernă, un târg minier din perioada preindustrială si mai multe urme ale activității miniere din această zonă desfășurată pe parcursul a 2000 de ani.

RMGC și autoritățile locale se opun inițiativei, calificând-o drept un abuz și „o încălcare a normelor democratice”. Aceştia reclamă faptul că obiectivele de patrimoniu au fost deja descoperite și documentate prin săpături de salvare la cele mai înalte standarde profesionale și că obiectivele vor putea fi vizitate după exploatare.

Cu alte cuvinte, dacă avem poze cu piramida, și-am și măsurat-o de sus până jos la cele mai înalte standarde profesionale, acum merge s-o demolăm și să facem ceva mai util si mai profitabil, cum ar noul Gizeh Mall.

În acest weekend, organizatorii FânFest i-au chemat pe cei care se opun proiectului minier “acasă”:

„Eşti viu şi liber să îţi spui opinia. Eşti liber să vii la Roşia Montană, cu vocea ta, cu chitara, cu cortul şi conserva în rucsac, cu dorinţa de a da Roşiei Montane ceva din libertatea ta”.

  1. Dragos, sa stii ca eu sunt o mare admiratoare a ta si a muncii tale, cred cu tarie ca tara asta poate fi salvata daca ar iesi la rampa mai multi oameni ca tine.

    Cu privire la subiectul RMGC nu am stiut multa vreme unde sa ma situez. Nu obisnuiesc de regula sa-mi dau cu parerea decat daca in prealabil ma documentez cat de cat. Am vazut nu demult un documentar despre zona cu pricina din Muntii Apuseni. Se pomenea acolo de haldele si iazurile de steril neecologizate care pun in pericol viata locuitorilor si a caror ecologizare ar costa multi bani, prea multi pentru ca statul roman sa-si permita in momentul de fata sau in viitorul apropiat.

    Pe de alta parte, am vazut (nu in acelasi documentar) interviuri cu oameni care isi doresc sa se reporneasca activitatea in zona fiindca e singura lor salvare din punct de vedere financiar. Desigur, poti sa spui ca interviurile respective au fost realizate cu oameni platiti sa spuna “ce trebuie” insa am avut ocazia eu, live, sa vorbesc cu unii si sa le ascult plangerile. Si ei doreau repornirea activitatii.

    Daca detest ceva din tot sufletul, acelea sunt marile corporatii exploatatoare de oameni si distrugatoare de mediu. La RM raul a fost deja facut, acum ar trebui reparat, si din pacate nu se poate repara fara sa mai sape un pic in dintele deja cariat. Vor folosi cianura, e adevarat, dar vor trebui sa respecte anumite norme UE (care sunt destul de stricte) si deci sa protejeze mediul si oamenii de expunere la asemenea substanta toxica.

    Poate ma insel dar eu cred ca in the long run ar fi mai bine sa se porneasca proiectul. Asa cred ca ar fi mai intelep.

  2. Dragă Monique, nici eu nu am ştiut multă vreme unde să mă situez în legătură cu subiectul Roşia Montană. Aşa cum am explicat acum trei ani, nici eu nu cred că dreptatea absolută se află de partea unei tabere ori a celeilalte. E pur şi simplu vorba de o alegere pe care, ca ţară, trebuie să o facem şi să ne-o asumăm.

    Nu avem aceeaşi părere despre acest subiect, dar opinia ta e pertinentă şi o respect.

Leave a Reply