Scrisoarea celor trei medici

Preşedintele şi vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România şi preşedintele Sindicatului Naţional al Medicilor au adresat o scrisoare deschisă Guvernului în care acuză subfinanţarea sistemului medical din România:

Actualul procent din PIB alocat Sanatatii, pe langa faptul ca este jenant de mic, il obliga pe medicul roman sa devina vrajitor! Sa faca din imposibil posibil, iar daca nu poate, automat va fi considerat incompetent si pus la zid de toata societatea. (…)

Iar daca nu intelegeti ca in actualele conditii este imposibil sa ne practicam meseria, nu ne mai ramane decat solutia radicala, aceea de a renunta la ea. Stiti ce sentimente ciudate si amestecate au medicii care fac cu pasiune munca lor? Senzatia de goliciune si munca in zadar, de neputinta si vinovatie, sentimentul ca am invatat degeaba, fiindca in afara pasiunii nu avem cu ce sa-i ajutam pe pacienti. Medicamente, aparatura, conditii decente de lucru, toate depind de altii, nu de doctorul obisnuit care vrea sa salveze vieti.

Iar pacientii, ei ce vina au? Aceea ca s-au nascut in tara in care spitalele nu sunt dotate corespunzator. si nu vorbim de aparate medicale ultraperformante, ci de strictul necesar ca sa putem pune un diagnostic corect, dupa cum am invatat.

Si cu ce au mai gresit pacientii romani? Ca nu-si permit sa se trateze in strainatate, unde din ce in ce mai des tot pe mana medicilor romani ar ajunge. Ca nu au bani suficienti sa-si cumpere medicamentele prescrise de noi, desi contribuie la fondurile Sanatatii.

Nu le ramane celor 21 de milioane de romani, care se imputineaza pe zi ce trece, decat sa se roage sa traiasca mult si bine, dar sanatosi. In Romania poti sa fii oricum, numai bolnav nu!

Semnează:

  • Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania
  • Prof. dr. Vladimir Belis, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti
  • Dr. Florin Chirculescu, presedintele Sindicatului National al Medicilor

:: citeşte textul integral al scrisorii

  1. Pai cam asa este. Ne-am invatat sa ne rugam sa fim sanatosi, sa fim pe picioare, sa fim apti de munca … In afara de Dumnezeu si de familie, nimeni nu are grija de noi, nimeni si nimic nu ne ocroteste. Din pacate, constatatam ca sunt cazuri cand nici legea nu ne mai ocroteste. Cat despre guvernanti, ei au grija numai sa prospere.

  2. Presedintele tarii, nu-i rostesc numele, chiar îi îndemna pe medici să părăsească ţara. În asemenea condiţii e greu de crezut că astfel de forme de protest îşi vor atinge scopul. Cei trei medici au avut o reacţie de bun simţ. Cei aflaţi la putere nu vor lua nici o măsură în vederea ameliorării situaţiei. Nu le pasă !

  3. sa vedem cine o sa ii bage in seama..nici macar ceausescu care a fost nationalist si a facut ceva pentru tara asta asa cum a fost el cu bune si rele, chiar nu sa implicat in acest domeniu…or sa se implice astia acum…sa fim seriosi

  4. Duminica, intorcandu-ma de la Deva spre Bucuresti, am povestit cu doi studenti la medicina despre diverse. Din una in alta am aflat ca amandoi vor pleca din tara imediat dupa studii, cu rezidentiatul sau cam asa ceva, evident fara ganduri de a se intoarce. M-am trezit cu sentimente tare ciudate – pe de o parte ma bucuram pentru ei pentru ca si eu mi-am continuat studiile in afara si m-a format ca om, din multe puncte de vedere. Asta le doresc si lor . DAR dupa cum imi povesteau, nu sunt singurii. S-apoi aici m-a batut celalalt sentiment – de frica. Ne pleaca cei mai buni cu burse si nici macar nu se mai intampla mai tarziu in cariera, ci de la inceput.

Leave a Reply