De la musique avant toute chose

Când am publicat ieri mica mea povestire, n-am ştiut că azi e Ziua Internaţională a Muzicii… Ce coincidenţă frumoasă.

Azi am căutat ceva care să se potrivească zilei şi am dat peste o adevărată comoară: Karl Böhm şi Emil Gilels repetând pasajul meu preferat din partea a doua a Imperialului de Beethoven. Este cel în care îmi imaginez sunetele pianului picurând unele din altele ca nişte note de ceară pe un portativ fierbinte.

L-am ascultat de nenumărate ori pe CD pe Gilels cântând Imperialul cu George Szell, iar astă-vară, la Cluj, am descoperit în casa unui prieten o înregistrare istorică a aceluiaşi pianist cu Orchestra URSS şi Kurt Masur. Am avut privilegiul s-o ascult într-o încăpere antifonată, pe un sistem audio care părea că te transportă, de fiecare dată când închideai ochii, în sala de concert.

Repetiţia pe care am descoperit-o azi e din 1970:

  1. pacat k nu pot asculta acum. pe telefon ar suna de neinteles. dar daca tot e ziua muzicii,o sa ma gandesc la sonata lunii pt ca asa m am indragostit de beethoveen si de bucuresti in acelasi timp… mai mult de beethoven si ma bucur ca indragosteala dureaza …

    cat despre ziua muzicii, ma bucur ca am aflat dela tine.merci.,poate de asta incep azi concertele de orga la sala radio la care sper sa mergeti.
    iar eu o sa descopar muzica norilor si a unui oras de poveste din poveste si abia astept sa vad ce mai scrieti toti pe aici

    beethoven a avut o pov frumoasa de dragoste 🙂

  2. it is really beautifull. pe 1 oct a fost ziua muzicii , unii au serbat ziua nigeriei si altii sf Ciprian. ati fost vreodata la un party nigerian sa ascultati si muzica lor?

    muzica e un refugiu pt noi, fugim si ne relaxam in ea? luv beethoveen

Leave a Reply