Blackberry glissando

M-am jucat azi puţin cu noul Blackberry Torch, pe care Orange îl va lansa în curând în România.

Noul terminal are un touchscreen cu 50% mai mare decât ecranul unui Blackberry Curve sau al unui Bold, dar şi o tastatură clasică de Blackberry, care glisează sub ecran.

Pentru mine, noul model pare a fi rezolvarea dilemei Blackberry vs. iPhone. Am încercat de două ori să-l las pe primul pentru al doilea şi de fiecare dată a câştigat Blackberry-ul pentru că nicio tastatură virtuală nu se poate compara cu una reală atunci când bătălia se dă pe cei câţiva centimetri pătraţi ai suprafeţei unui telefon mobil.

Principala funcţionalitate pe care o caut la un telefon mobil, în afară de apelurile vocale, este mesageria scrisă (de la SMS-uri la e-mail). Rapiditatea cu care pot scrie un mesaj fără greşeli este un factor critic în alegerea terminalului.

Pe de altă parte, sunt foarte multe alte lucruri pe care Blackberry-urile Curve sau Bold le fac destul de jalnic, cum ar fi navigarea pe Internet. Şi sunt aplicaţii, cum este Google Maps, care, în lipsa unui touchscreen, pierd foarte mult din ergonomie şi funcţionalitate.

Un alt motiv pentru care Blackberry a rezistat în faţa iPhone-ului este legat şi de faptul că trăiesc şi lucrez în România. La Londra sunt atât de multe aplicaţii ale terminalului Apple care-ţi fac viaţa cu mult mai uşoară, încât nu cred că aş mai fi fost atât de sigur pe alegerea mea.

O amică londoneză, fană înrăită Apple, mi-a văzut la ultima vizită telefonul şi a comentat: “Wow! Using a Blackberry is like going to the museum…”

Noul Blackberry Torch pare deocamdată să reconcilieze dihonia touchscreen vs tastatură. Evident, rămâne să mi-l procur după lansarea oficială, să-l folosesc o vreme şi apoi să hotărăsc dacă e cu adevărat terminalul pe care-l căutam. Iar apoi să dau câteva acatiste, doar-doar s-or îndura cei de la Research in Motion să facă Blackberry App World accesibilă şi în România.

  1. pana ieri m-ar fi pocnit ciuda, visez la combinatia touch+querty pt Bb de cand mi-am luat Bold-ul… dar ieri am avut pe mana un Samsung Galaxy S care mi-a pus la respect “rasnita” cam din toate punctele de vedere, si viteza net, si precizie la scris (asa touch cum e el), baterii, de ecran (care la Torch am inteles ca e LCD)..pacat ca e way outta my price league.
    Also, vorbind de Iphone, are atatea lipsuri si hibe ca it really isn’t worth considering (no bluetooth, no flash – ca tot nu stie Bb ce-i aia youtube, trei antene plasate pe suprafata telefonului, deci cand il iei in mana pica semnalul, vezi replica lui Steve Jobs -“you’re not holding it right!” -seriously?.. si Sar numa bun de prajit neuronii)
    In acatistele alea baga flashu, si mai mult de 65k culori, poate asa primeste RIM a divine revelation that they need to step up their game already.

Leave a Reply