Vorbeşte Regele

The King’s Speech este povestea adevărată şi nespus de frumoasă a rostirii acestui discurs istoric de către un rege care s-a luptat din copilărie cu un defect de vorbire. George al VI-lea era bâlbâit:

Nici nu ştiu când au trecut cele două ceasuri cât a durat proiecţia. Ştiu doar că, în locul genericului, aş fi vrut să mai urmeze o parte. Şi încă una… N-am mai văzut nimic regizat de Tom Hooper şi nimic scris de David Seidler, dar ceea ce a ieşit din întâlnirea lor este o operă de artă.

Și dacă ar fi fost doar scenariul şi regia… Dar toţi actorii sunt aleşi pe sprânceană, iar Colin Firth dă un spectacol de o virtuozitate – în primul rând tehnică – absolut impecabilă. Şi nu se poate să nu-i iubeşti pe Geoffrey Rush în rolul bunului şi hâtrului doctor de limbi şi de suflete sau pe Helena Bonham Carter în rolul sensibilei şi înţeleptei Regine Elisabeth pe care milioane de britanici au adorat-o în a doua jumătate a vieţii sub titlul simplu de Regina Mamă.

Imaginea e un alt capitol la care filmul acesta excelează. Sunt sute de cadre care ar putea fi desprinse din peliculă şi aranjate într-o expoziţie fotografică de sine stătătoare, unul mai emoţionant decât celălalt.

Ce să vă mai spun fără să vă stric plăcerea de a-l vedea singuri? Când, în a doua jumătate a filmului, s-au auzit acordurile alegretto-ului din Simfonia a 7-a, iar la final adagio-ul acela sfâşietor din partea a doua a Imperialului, adică două dintre pasajele mele preferate din Beethoven, am început să plutesc. Din păcate, aşa cum v-am spus, filmul s-a terminat mult mai repede decât mi-aş fi dorit.

Am plecat totuşi de la vizionare mai întremat sufleteşte. E o poveste spusă cu acea căldură de care oamenii buni au nevoie ca de aer.

Când am ajuns acasă, era deja 1 noaptea, dar n-am putut să adorm imediat. Am simţit nevoia să mai ascult o vreme muzica din film:

  1. superb film…nici nu se putea descrie mai frumos …”E o poveste spusă cu acea căldură de care oamenii buni au nevoie ca de aer”.E mare lucru sa stii sa te joci cu cuvintele ca sa exprimi ceea ce simti.
    Multumesc Dragos…am mers pe mana ta si mi-am incantat sufletul.

  2. Cred ca nu am mai vazut un film atat de bun de foarte mult timp.
    L-am vazut inainte sa citesc comentariile tale si ma bucur foarte tare ca multi impartasesc acelasi sentiment, de plin ….din toate punctele de vedere…

  3. Intr-adevar, un film foarte bun. 🙂 Am si eu o recomandare, Incendies se numeste filmul, este o productie canadiana. Ruleaza in momentul de fata in cinematografele frantuzesti si, personal, poate eram mai fericita daca nu l-as fi vazut.

Leave a Reply