Ispitirea cafegiului

Sâmbăta trecută mi-am petrecut seara la Starbucks pe Titulescu, așa cum fac de la o vreme, parcă dinadins pentru a induce confuzie în rândul jurnaliștilor. Am un mic tabiet de weekend care implică un Grande Cappuccino, o conversație intimă cu Mac-ul meu și puțin wireless.

Pentru că sâmbăta e ziua în care am voie să mănânc câte deserturi vreau, mi-a dat prin cap următoarea năstrușnicie: ce-ar fi să pun un pliculeț de zahăr brun în cappuccino? N-am mai pus zahăr în cafea de ani de zile, dar adevărata cafea rămâne pentru mine espresso-ul ristretto, în care și un cristal de zahăr e o blasfemie. Cappuccino-ul mi se pare un hibrid, ceva între cafea și desert, așa că, desert fiind, n-are cum să-i strice puțin zahăr, mi-am zis…

Cu cana de capuccino într-o mână și o farfurie cu biscuitul meu preferat în cealaltă, îmi luam la revedere de la un prieten, când Zeul Cafelei și-a încruntat amenințător sprâncenele cafenii:

“Doar n-ai de gând să bei porcăria aia?”

mi-o fi spus Nemuritorul, dar eu n-am avut urechi de auzit, căci priveam în altă parte.

Înfuriat de apatia mea, Copilul Mândru al Coloniilor și-a întins brațul maroniu până la mine, iar degetul său de zaț a atins cu o mișcare hotărâtă cana de cappuccino.

“Futu-i! Băgă-mi-aș!”, am strigat îngrozit. (“O, Zei!” ar fi fost mai potrivit…)

Jumătate de litru de lichid cafeniu băltea acum pe noul meu MacBook-ul Air, cu care formăm un cuplu abia de trei luni.

Să-mi moară Mac-ul? Poţi sfărma
Şi pe-un voinic ce cuteza
Să-nalţe dreapta lui de fier
Să prindă fulgerul din cer?
Cum pier PC-urile dacă piere
Un Mac așa?

Dar mâne va mai fi pământ?
Mai fi-vor toate câte sunt?
Când n-ai de-acum să mai priveşti
Pe cel frumos, cum însuţi eşti,
De dragul cui să mai trăieşti,
Tu, soare sfânt?

În vreme ce sufletul meu se jelea neconsolat, am apucat Mac-ul cu o mână și am lăsat lichidul criminal să se scurgă. Din fericire, nu apucasem să-l deschid. Închisă în el, abia mai respira Speranța, fata lui Nyx.

“O cârpă! O cârpă! Un Regat pentru o cârpă!”, am cerșit cu glas stins.

Ramona, cea mai frumoasă lucrătoare de la Starbucks, era deja în drum spre mine, gata să-mi sară în ajutor. Bruneta amazoană a venit înarmată până-n dinți cu marele mop, temuta cârpă și nemiloasele șervețele. Mi-am șters tovarășul argintiu până când, în lumina blândă a becurilor economice, și-a recăpătat strălucirea.

“Poate nu-i mort, ci numai doarme”, mi-am spus, cu capul aplecat ca pentru rugăciune…

Când l-am deschis și l-am găsit nevătămat, am mulțumit Zeului Cafelei și mi-am blestemat apucăturile de copil pofticios. Ramona a insistat să-mi ofere un nou cappuccino din partea casei, deși eram într-o stare de beatitudine în care aș fi făcut cinste cu cappuccino întregului Starbucks.

“Nu-i pui zahăr?”, mi-a șoptit îmbietor pe urmă, asemenea strămoașei ei din Grădina Edenului.

“Niciodată!”, am răspuns hotărât, lepădându-mă pe veci de Satana zahărului în cafea. “Niciodată.”

  1. @Mihaela, nu, nu m-au plătit nici Starbucks, nici Apple, dacă asta vrei să spui. La mine pe blog, îmi rezerv dreptul să numesc brandurile care-mi compun viața.

    Dacă ai urmărit acest blog, ai observat că însemnările publicitare sunt întotdeauna marcate cu categoria “advertorial”.

  2. Cea mai grea incercare a laptopului meu a fost pisica.. 6.5 kg de pisica mai exact, tolanita in beatitudine pe locul cel mai cald din casa, laptopul. Acum pisica are interdictie, iar laptopul nu mai ramane deschis si fara supraveghere, dar tot se freaca dragastos de el in amintirea vremurilor bune.

  3. Nu te bucura prea tare, ca imersiile astea in lichid au un fel parsiv de a actiona intarziat. Asa ca mergi cu el la un service sa ti-l curete, poate reusesc sa te scape de eventuale urmari. Sau, daca te incumeti, desfa-l si curata-l singur.

  4. Daniela Zaharia

    Buna seara,
    Este adevarat ca nu am primit niciodata raspuns la ce am trimis legat de acest subiect, dar nu voi obosi sa sper…
    O sa ma intrebati – de ce ? Iar eu am sa va raspund : daca as obosi copii mei ar insemna sa moara, asa ca nu am de ales si nu trebuie sa obosesc – priveste si spune-mi daca ati fi eu, ce ati face, ati continua, sau ati obosi :

    http://www.acasatv.ro/noutati-acasa/emisiuni/la-povestiri-adevarate-doua-surori-gemene-au-urgent-nevoie-de.html

    http://www.youtube.com/watch?v=0zV5Vu56wq0

    Multumesc ca macar mi-ati dat sansa sa sper ca n-am sa obosesc…
    Daniela Zaharia
    tel.0763664224

  5. Inaintea respectivelor “cuvinte” este cuvantul cappucino iar la sfarsitul lor, am strigat.
    Nu le pot reproduce nici macar in scris dar ti-am indicat intre ce cuvinte se afla.:(
    Mihaela V.

  6. eu nu beau decit cafea la ibric pentru ca sint indragostit de aburii cafelei.nimeni nu face o cafea ca mine.o singura data am baut o cafea,cafea,la Mamaia facuta in ibric si la nisip.

  7. sunt locuri in lume create anume ca sa iti creeze tabieturi!… fara sa vrei, nu ai nicio aparare!… un simplu pahar cu carton, o cafenea cu lumina difuza, ah… merg sa imi mai pun o cafea!…

Leave a Reply