Fortul groazei

Fortul GroazeiLa 9 km de București dispare încet, dar sigur, un fragment de memorie recentă pe care o Românie amnezică pare să-l considere de prisos.

Dacă aveți vreodată ocazia (administrația actualului penitenciar organizează uneori vizite), mergeți să vizitați această Golgotă românească și păstrați un moment de reculegere în memoria celor pe care mai multe dictaturi i-au condamnat aici la moarte și la uitare.

În 1789 francezii au demolat Bastilia, simbolul opresiunii și al nedreptății, dar astăzi cine vizitează Parisul poate vedea conturul temutei fortărețe trasat pe străzile din Place de la Bastille. Pentru ca amintirea răului să nu dispară odată cu încetarea lui. E o lecție pe care noi refuzăm cu obstinație s-o învățăm.

Lângă penitenciarul de minimă siguranță care funcționează și astăzi, zidurile de cărămidă roșie ale vechii fortificații a Bucureștiului nu primesc decât rareori vizitatori cărora să le spună poveștile de groază care s-au petrecut aici în secolul trecut.

Fortul militar a fost transformat prima dată în pușcărie în timpul răscoalei din 1907, când penitenciarele Vechiului Regat deveniseră neîncăpătoare. Siguranța a folosit-o apoi ca închisoare politică, legionarii ca loc de execuție sumară, iar dictatura comunistă a transformat-o într-un lagăr de exterminare.

:: află pe Bucharest by hand pe cine a găzduit între zidurile sale bătrânul fort în timpul secolului trecut

  1. Trist e ca tarile straine, moderne si educate castiga bani buni prin organizarea de tururi la foste penitenciare si forturi. Nici macar de atata nu suntem in stare…

  2. Cand o sa ajung prin Bucuresti, cu siguranta o sa merg sa-l vad. Se pare ca noi romanii lasam “sa se aseze prafu” pe toate amintirele neamului asta, fi ele frumoase sau urate

Leave a Reply