Cum am gătit la Grătar Curat

Miercuri, pe malul lacului Băneasa, am aflat reţeta ideală a unui Grătar Curat, în cadrul lansării celui de-al doilea an al proiectului cu același nume iniţiat de MaiMultVerde şi Golden Brau.

Ni s-au alăturat Răzvan şi Dani, Raluca Lăzăruţ, Alexandra Bădoi, Mihaela Călin (Antena 1), Comisarul General Silvian Ionescu de la Garda de Mediu, parlamentarul Carmen Moldovan, iniţiatoarea Legii picnicului, şi mai mulți voluntari MaiMultVerde.

Foto: Cristian Duminecioiu

Grătar Curat 2011 își propune să-i învețe pe cei care ies la picnic sau la grătar că se pot simți bine în natură și fără să lase în urmă mormane de gunoaie. În loc să-i arate cu degetul pe picnicari, voluntarii MaiMultVerde vor sta de vorbă cu ei despre importanța curățeniei la locul de picnic, le vor oferi saci de gunoi pentru colectare selectivă și mănuși și vor face împreună curățenie în jurul locurilor de picnic.

Vlăduţ, bucătarul emisiunii „Neatza cu Răzvan şi Dani” de la Antena 1, a propus reţeta unui grătar cu produse româneşti şi sănătoase, provenind din agricultura certificată ecologic.

Am completat reţeta cu ingredientele unui grătar curat. Am folosit suportul pentru cărbuni şi lemne, beţişoare de metal şi vesela reutilizabilă de lemn, metal sau porţelan. Nu am folosit plastic de unică folosinţă, care nu se biodegradează şi nu poate fi reciclat, şi am avut grijă să curăţăm locul şi să-l lăsăm la fel de frumos cum l-am găsit înainte de folosirea grătarului.

La concursul de grătare curate Raluca Lăzăruţ şi Mihaela Călin au făcut echipă, iar Alexandra Bădoi le-a ţinut piept fiind ajutată de un voluntar MaiMultVerde.

Chiar dacă a ratat startul, comisarul general Silvian Ionescu, mare amator de grătar, le-a dat celorlalți o lecție de bucătărie la iarbă verde. Răzvan şi Dani au jurizat echipele şi grătarele făcute și au declarat câștigătoare o echipă formată din Marcel Pană și Liana Ludoșan, voluntari MaiMultVerde.

În 2011 vor mai avea loc activităţi de informare şi responsabilizare, la care vor participa voluntari MaiMultVerde şi  reprezentanţi Golden Brau, la Snagov (Complex Astoria), Iaşi (Pădurea C.A. Rosetti), Galaţi (Pădurea Gârboavele), Brăila (Pădurea Lacul Sărat), Arad (Pădurea Ceala), Dolj (Pădurea Bucovăţ).

Leave a Reply