N-am avut ce lucra și m-am lăudat în interviul pe care l-am acordat colegilor de la Story cu rezultatul luat la examenul GMAT, despre care am spus că a fost “cel mai dificil din viața mea”. Ziceam așa:
Sunt 4 ore de algebră, geometrie, probabilități, logică și limbă engleză foarte avansată. Chiar și dacă nu aș fi fost, în cele din urmă, admis, pentru mine a fost o victorie personală foarte importantă faptul că am luat un scor foarte mare la acest examen.
Rău am făcut. Paul, un tip care care răspunde la adresa de e-mail ballo[at]yahoo[dot]com, a căutat pe net un exercițiu de algebră de tip GMAT (o banală ecuație de gradul 1), despre care și-a adus aminte că le putea rezolva prin clasa a 5-a, și a conchis:
e ca si cum Nea Cutarica s-ar lauda ca a dat test greu de scriere ca sa fie admis la examenul de soferie.
Carevasăzică am fost demascat. Ce să mai zic? Gestul firesc ar fi să recunosc că m-am lăudat cu nerușinare cu o realizare pe care orice elev român de gimnaziu o poate obține (te și întrebi de ce nu e plin de români la MBA-urile de la Stanford și de la Harvard).
Am hotărât, totuși, să nu-mi pun atât de grabnic cenușă în cap și să-i adresez, în schimb, o provocare contestatarului meu. Dacă GMAT-ul e un examen pe care îl poate trece fluierând chiar și un elev de gimnaziu din România, iar Paul nu pare a mai fi de mult un simplu elev de gimnaziu, înseamnă că el nu va avea nicio problemă să obțină un scor mai bun decât al meu (și decât scorul mediu obținut de candidații admiși la Stanford și la Harvard).
Dacă Paul dorește să se ridice la înălțimea provocării, îl invit să se identifice cu un nume complet într-un comentariu la această însemnare sau într-un mesaj trimis pe adresa dragos[at]bucurenci[punct]ro. Sunt gata să îi achit taxa pentru susținerea examenului GMAT, dacă el este dispus să susțină acest examen în luna septembrie.
Pariul pe care i-l propun este acesta: dacă obține un scor mai mare ca al meu, eu voi recunoaște aici pe blog, sub semnătură, că am fost un lăudăros. Dacă obține un scor mai mic, el va recunoaște aici pe blog, sub semnătură, că a fost un mincinos.
Ce zici, Paul? Ții pariul?
Poate creezi un precedent..
Pol, dear, ma alatur pariului propus de Dragos dar in stilu-mi propriu: dau zece beri daca-l castigi, iar de nu ma multumesc sa-ti pui cenusa in cap pe blogul lui.
Alex,
MBA in Business Administration of International Business, Schiller International University, Heidelberg – Germany
Foarte frumoasa provocare 🙂
GMAT-ul chiar este un test greu si ar fi corect sa-i acorzi acelasi timp de pregatire, adica un an.
@Mihaela, păi dacă-i trebuie un an să se pregătească înseamnă, într-adevăr, că e un examen dificil, nu unul ușor, prin urmare pariul e câștigat din start de mine. Dacă, așa cum spune el, îl poate face și un elev de-a 5-a, îi e și lui suficientă o singură lună.
În plus, fie vorba-ntre noi, mie mi-a luat un an de când am început să mă pregătesc, dar nu-ți imagina că am făcut asta în fiecare zi, nici măcar în fiecare săptămână. În total, cred că au fost, adunate, cam 10-15 zile.
Într-o lună, dacă se pune cu burta pe carte, îl ia fluierând. În locul lui, aș accepta pariul pentru că GMAT-ul e valabil 5 ani, așa că se poate oricând hotărî să candideze pentru un MBA, ca să vadă la fața locului cât de superficiale sunt, nu-i așa, programele astea.
hm… eternul detractor anonim (fara c—e). nu cred ca paul va mai da vreun semn de viata; dar sa ne tii la curent. 🙂
po’ sa fiu nemernica, sa zic ca sunt io ala si sa am examenul asta platit??
😀
@xynightwish, ntz… trebuie să te iei de mine pe blog ca să primești premiul 🙂
Serios acum, îmi dau seama că pariul ăsta dovedește că am un simț economic complet buit (poate de-aia și am nevoie să mă școlesc puțin la o școală de business). Steven D. Levitt ar observa că, dacă îmi recompensez detractorii și nu le ofer nimic cititorilor binevoitori, primii vor prolifera, iar cei din urmă se vor rări. Tot ce pot să promit e că n-am să mai fac chestia asta prea des…
Ai dreptate Dragos, e logic ce spui legat de pariu.
Cat despre 10-15 zile, wow, respectul meu!!!
Daca matematica poate fi pusa la punct relativ rapid (desi implica mult skepsis), partea de reasoning si de vocabular din GMAT mie una mi se pare ca vine dintr-o lume total straina noua… un test care pune greu la incercare atat logica si capacitatea de abstractizare cat si cultura lingivstica a unei persoane, ca o radiografie completa a IQ-ului… si bineinteles de cateva ori mai dificil pentru un non-nativ.
Felicitari si multa bafta!! 🙂
Te voi citi cu placere in continuare, si bineinteles ca astept, precum orice roman cu un sambure de carcoteala 🙂 sa citesc si despre lucrurile mai putin perfecte acolo 🙂 Perfection is boring 🙂
interesanta provocare!!! dar, s-ar putea ca the greatest challenge ptr. tine sa treaca dincolo de GMAT or GRE, chiar daca l-ai trecut super bine.
ma gandesc ca va fi o mare schimbare sa fi “doar” Dragos Bucurenci, studentul international …fara titlu, fara faima (fara confortul financiar ar fi si mai interesant- dar asta ar fi prea mare provocarea :)).
si “doar” Dragos Bucurenci cred ca ar face fatza cu brio.
mult succes!