Lumea crede ca in spatele miscarilor de tip „Salvati…” se ascunde inevitabil un interes pecuniar (afacerile lui Mihaiu din Delta) sau o ambitie politica (Mircea Toma presedinte), ca dom’ profesor si-a facut oenghe ca sa-si inmatriculeze masina adusa din Germania, ca oenghistii in scaune cu rotile sunt o fatada pentru schemele de spalare de bani si ca mafia iudeo-masonica finanteaza marsurile homosexualilor.
Oengheurile sunt o minoritate institutionala discriminata in Romania. Companiile le privesc cu neincredere, institutiile statului, de cele mai multe ori, cu dispret. Cand nu le suspecteaza de afaceri necurate, cei mai multi romani le ignora sau nu le conced nicio urma de eficienta.
Combaterea discriminarii e o lupta cu dublu sens. Asa cum Iacob s-a luptat cu ingerul ca sa se biruie pe sine, impotriva discriminarii trebuie sa lupti simultan cu arma corectiei si cu cea a introspectiei.
In orice discriminare e pus in joc un mit despre celalalt, dar orice mit porneste de la un sambure de adevar. Nu poti sa speri ca cineva isi va schimba radical parerea despre tine doar prin persuasiune, e nevoie de un efort constient de autoimbunatatire si abia acest efort poate spera sa fie convingator.
Lucrez deja de trei ani in societatea civila si pot sa spun ca nu mi-am schimbat decat o parte dintre parerile preconcepute pe care le aveam inainte sa aflu pe propria piele cu ce se mananca organizatiile neguvernamentale. Celelalte pareri au devenit intre timp opinii verificate, pe care nu sunt dispus sa mi le schimb pana la proba contrarie.
Am aflat ca o proportie insemnata dintre oenghisti sunt oameni care nu s-au putut integra rigorilor unui serviciu orientat spre profitabilitate si ca societatea civila a fost pentru ei un refugiu, nu un avanpost al societatii in ansamblul ei. Ca o groaza de bani publici sunt cheltuiti aiurea pe brosuri, postere si pe foi volante, fara ca nimeni sa masoare eficienta acestor metode de „constientizare”. Ca verbul „a constientiza” este folosit abuziv pentru a masca nestiinta, incompetenta sau tampenia crasa.
Ca oenghistii se aduna de prea multe ori ca sa planga impreuna decat ca sa rezolve probleme. Ca foarte putine oengheuri au o strategie anuala, ca si mai putine au o viziune de dezvoltare. Ca, odata semnat un contract de finantare cu o institutie publica, mai mult de o treime din resurse si mai mult de jumatate din atentia alocate proiectului se consuma in vederea „raportarii”, si nu a „implementarii”. Ca multi dintre oenghisti cred cu tarie in sfanta treime „directiva-cadru – obiectivul general – obiectivele specifice”, ca se inchina la icoana facatoare de minuni a rectificarii bugetare, ca pot recita la orice ora din zi si din noapte litania raportului narativ, dar ca nu stiu sa negocieze, sa se poarte sau macar sa se faca placuti.
Am scris toate lucrurile astea si am sa le mai spun de fiecare data cand am sa am ocazia pentru ca mi-am propus sa le exorcizez. Societatea civila nu e nici prost-crescuta, nici saraca, nici ilegitima. Dar trebuie sa invete sa-si trateze uscaturile si erorile cu acelasi aplomb cu care arata cu degetul uscaturile din administratia publica si erorile companiilor.
Tinerilor care, inainte de a-si fi rezolvat propria integrare in societate, isi propun sa se inroleze in societatea civila, le-as recomanda sa ia aminte la urmatorul banc. In metroul newyorkez, un cetatean de culoare citea Talmudul. Un batran binevoitor il bate pe umar si-i spune: „Tinere, nu ti-ajunge ca esti negru?”.
:: text: EvZ
foarte tare bancu..nu-mi vine sa cred k l-ai postat!
Dacă negrii sunt “de culoare”, albii cum sunt?
Nu stiu cat de multi dintre cei care fac parte din ONG-uri au pregatire in managementul de proiecte/cereri de finantare etc.Dar daca au,chestia cu pliantele,fluturasii,brosurile probabil ca de-acolo li se trage.Ca viitor manager cultural(cica asta o sa ma fac cand cresc mare si termin facultatea),am facut practica(una foarte teoretica) in domeniul Managementul-ui Proiectelor.Adica am invatat cum se compelteaza corect o cerere de finantare.
La rubricile Obiective si Rezultate din cerere,noi(ce prosti!:d) am scris ca ne propunem sa promovam tineri scriitori/pictori romani(si alte lucruri,proiectul era despre promovarea culturii romanesti in U.K/Oxford) respectiv ca vrem sa extindem proiectul(in alte centre universitare).
Raspunsul trainer-ului a fost:
“Si credeti ca va da cineva bani daca voi ii spuneti ca asta vreti sa faceti cu ei?.Nu,dom’le,obiectivele sunt:printarea a x fluturasi, a y brosuri etc si rezulatele:x fluturasi printati…Cu asta-l convingi pe finantator sa-ti dea banii!”.
La sfarsit,am primit o adeverinta pe care scrie despre mine ca “a dobandit atat cunostinte teoretice cat si practice legate de managementul de proiect”.Mind your language,I’d say!
Mersi, alexa…
My point exactly…
No problem:).
Apropo,m-ai(sau m-am) facut sa recitesc respectivul proiect.Am constatat inca un lucru nelalocul lui(cat de literally se poate).
Tot la obiective(si,implicit,la rezultate),fuseseram obligati sa trecem:Prezentarea raportului catre finantator.De ce aici?Nu cred ca fac un proiect in care printre obiectivele programului(cultural,in cazul de fata)vreau sa fie prezentarea raportului.Sau ca rezultatul acestui program este raportul prezentat.
Inteleg ca trebuie facuta si chestia asta,da’ nu inteleg de ce e plasata aici.Sa ne dam bine pe langa finantator sau…the truth is out there:D.
Asta a fost asa,in paranteza,ca sa nu postez un mesaj de 2 cuvinte si-un emoticon ca nu-mi sta-n fire.
Cat despre ultima parte a articolului,I had taken your advice without even having heard it.Desi ni s-a spus de n ori sa ne inscriem intr-un ONG,sa gasim unul care sa fit our interests ca acum munca voluntara e recunoscuta drept experienta profesionala,am zis pas.Pana cand ma lamureste si pe mine cineva ce inseamna sa fii un manager cultural(apart from the:”ceva gen director de muzeu,pe la institute culturale si cel mai sus la ambasada” si “stai,ma,calma,tu chiar crezi ca o sa lucrezi in domeniul?” answers).
Conscience is a soft pillow…So…good night!