Odă pentru Black Magic Woman

PloaieIeri am tăiat de vreo câteva ori Bucureştiul prin zloată, experimentând efectul de fleaşcă şi nesimţirea şoferilor. Mi s-au întâmplat două lucruri memorabile pe trecerea de pietoni, eu circulând regulamentar pe pista de biciclete la culoarea verde a semaforului.

Foto: Dtailed.com

Un şofer care forţase trecerea a frânat când îmi tăiase deja calea pe pistă, apoi a scos capul pe geam urlând “Ce cauţi, bă, cu bicicleta pe trecere?”. Mai bune au fost frânele mele, roata s-a oprit la 10 cm de aripa lui. Mi s-a făcut milă de bietul daltonist: nu văzuse nici că trecuse pe roşu, nici culoarea verde a pistei pentru biciclişti. S-a calmat când l-am invitat la Poliţie să reglăm diferendul.

Un altul a forţat culoarea galbenă şi mi-a luat faţa, tot pe trecere, stârnind un tsunami în balta care acoperea pista. După tsunami, am avansat de la starea de fleaşcă la cea de murătură şi m-am liniştit întrucâtva: am circulat netulburat până acasă, fără să mă mai obosesc să ocolesc bălţile.

Recunosc că am înjurat copios toată ziua. Spre seară nu mai repetam decât o versiune contrasă, înjurătura aia urâtă legată de defuncţii şoferilor pe linie maternă. Ca să mă vindec de Sindromul Tourette, m-am concentrat pe calităţile constructive ale bicicletei, care m-a salvat de la impactul cu prima maşină şi am compus această

Odă pentru Black Magic Woman

Trăiască mersu-n două roţi!
Trăiască noii Don Quijoţi!
Trăiască micul pinion!
Trăiască mâna pe ghidon!

Trăiască frâna de pe disc!
Trăiasc-al nemuririi pisc!
Trăiscă schimbătorul,
Pedala şi piciorul!
Trăiască hidraulica!
Trăiască şi Republica!

Trăiască viaţa biciclească!
În veci de veci trăiască!

Evident, astăzi când a ieşit soarele, am plecat de acasă cu Pinguinul, adică cu maşina.

  1. Simplu cititor

    Ai un talent nemaipomenit sa povestesti cu haz intamplari nu tocmai vesele … Dar ai dreptate .. “la vita e bella”
    You made my day! Multumesc.

  2. Pacat ca nesimtirea oamenilor din Bucuresti nu se observa decat atunci cand te uiti la altii. Daca l-ai fi intrebat la o bere, pe soferul furios care nu se uita la semafoar, ti-ar fi spus relaxat ca…noi, romanii suntem un neam de nesimtiti, insa ti-ar fi vorbit ca si cand ar avea strabuncii nascuti la Freiburg. Eu acum sunt la Paris, insa ma voi intoarce in tara anul viitor si o sa-mi aduc si trotineta, mijloc de locomotie cu care prin capitala Frantei merg si oamenii de 60 de ani…si desi stiu ca voi avea un castig foarte mare ca si timp de deplasare, imi voi atrage toate mistourile taranilor, desi 90% dintre ei ma vor invidia…c-asa-i romanul…

  3. Cred ca soferii nu sunt pregatiti sa respecte drepturile biciclistilor.
    De fapt, in haosul general, printre excavatoare, gropi cu apa, sosele ingustate, borduri prea inalte, nimeni nu mai respecta pe nimeni, e care pe care.

  4. Romanii sunt foarte domni si plini de ei. Exemplu in bloc. Daca mergi cu masina se uita zici ca uite domle s-a ajuns are super masina. Cand mergi cu bicicleta si iesi din bloc toti se feresc, nu iti mai raspund la buna ziua, li se pare jenant sa te bage in seama. Zici ca sau impiedicat de un gunoi.
    Atitudinea asta se vede si la prieteni. De doi ani merg cu bicicleta prin pereglinarile mele prin Bucuresti (20 – 30 km pe zi) si au disparut toti prietenii. Unii m-au intrebat daca imi merge rau, daca nu am bani e motorina sau daca nu mai pot sa platesc rata de leasing la masina :). E tare faza.
    Avantajele pe care nu le vad ei, domnii sunt: sanatate beton, conditie fizica de invidiat, concentrare mai buna pe problemele pe care le am de rezolvat (probleme IT), timp foarte scurt de ajuns la client (sub 30 de minute), dublarea volumului afacerii :), km mai putini pentru masina (revizie mai rara), cost de deplasare “zero”, timpul pentru sport este incorporat in timpul de transport :).

  5. Probleme aparute in trafic:
    – soferi care vin in viteza prea mare si nu mai pot opri la trecerea pentru biciclisti;
    – pietoni destepti care la un semafor se inghesuie toti in fata ta ca la cros chiar pe pista de bicicleta, zici ca demarajul mai bun cu al tau;
    – politisti de circulatie sau de cartier care se plimba cu carnetele de pomana pe banii nostri sau stau si inghiata pe marginea strazii asteptand sa greseasca un sofer sau sa vina vreo coloana oficiala in loc sa faca putina ordine printre masinile parcate pe pista sau printre pietonii care nu inteleg ca desenele ale frumose de pe asfalt care reprezinta o bicicleta nu sunt admirat; am intrebat pe politistii in cauza de ce nu fac nimic pt cauza biciclistilor si unii au zis ca nu e competenta lor, iar celalt de circulatie s-a uitat ca boul la mine, in creerul lui imbecil neexistant un caz similar.

  6. Exista piste de biciclisti in Buc?
    Eu tocmai m-am intors in tara dupa 15 ani si inca nu m-am prins de tot ce este nou pe aici. M-am dus cu bicicleta in parcul Icoanei si mi-am luat amenda 400 RON ca mi-am permis sa merg cu bicicleta. Cica un grup de bunicute m-au reclamat…super tare!
    Ciao!

Leave a Reply