Să faci ceea ce ai spus că vei face

We can abide by a rule that says we don’t torture.

Barack Obama a hotărât ieri închiderea închisorii Guantanamo, a tuturor închisorilor secrete ale CIA din lume şi a interzis folosirea metodelor “dure” de anchetă, permise de administraţia Bush.

Pe la 18 ani, proful meu de filosofie, Gabriel Săndoiu, îmi spunea:

Civilizaţie, Dragoşu tată, înseamnă să nu alergi cu bâta să-i dai în cap ăluia care ţi-a făcut rău, ci să-l poţi da pe mâna unei justiţii imparţiale care să-l judece şi să-l condamne dacă e cazul. Să-i dai tu cu bâta în cap poate să însemne uneori că-ţi faci dreptate, dar asta n-are nicio legătură cu civilizaţia. Înseamnă să te întorci fix de unde ne-am străduit să evoluăm: în epoca de piatră.

Guantanamo şi metodele de anchetă încurajate de administraţia Bush (condamnate chiar şi de candidatul republican John McCain) au însemnat întoarcerea într-o epocă care ştergea pe jos cu exact aceleaşi valori pe care Statele Unite au pretins că le apără luptând împotriva teroriştilor.

Dincolo de asta, aşa cum spune şi Bogdan Olteanu, gestul lui Obama conţine o lecţie pentru aleşii din întreaga lume: că politica încă mai poate însemna să faci ceea ce ai spus că vei face, din chiar prima zi a noului mandat.

  1. Este o veste foarte foarte buna.
    Dar dupa experimentul de la Stanford ajungi sa te intrebi daca sadismul si jocurile puterii si ale umilirii nu sunt scrise undeva in genele noastre perverse. Oare fardul gros de civilizatie tine la intemperii? Putem spera, macar.

  2. m-am trezit de dimineata cu ochii in bucurenci.ro si cand am vazut titlul asta am zis,opa,m-au prins.Ca tot zic si eu ca fac niste chestii de mult timp si nu ajung niciodata…pe motivul ca si maine e o zi,dar poate azi fac altceva,lasa ca am timp maine,ca azi am treaba,lasa ca e mai urgent sa fac nu stiu ce,lasa ca mai bine lenevesc la computer o ora decat sa imi tin promisiunile…etc..
    nu stiu cata legatura are cu Obama,eu sunt un om mai simplu si nu prea stiu politica,nici nu prea-mi place,lucrez in domeniul artei poate de-asta…dar din cate il vad eu pe Obama acum,ar fi bine daca ar face ce-a zis ca face,suna foarte bine cum se arata deocamdata ca personalitate,dar,vorba ninei,sa vedem cat il tine.Ca in America e mai greu.
    si deci,apropo de sa faci ceea ce ai spus ca vei face,am zis ca donez bani pt Daisy Hope,tocmai ma chinui sa ies din casa si sa fac asta,inainte de treburile zilnice.Sper ca de data asta sa ma tin de cuvant.
    si inca ceva..mai am o intrebare…nelegata de subiect…
    dar..de ceva timp tot observ oameni care arunca tigari din masini sau gunoaie…si..ma intreb si eu,oare sunt total deplasata daca ma opresc langa ei ,deschid geamul si le spun vreo doua?Imi iau bataie oare?Sa stiu sa ma pun in garda,ca am facut niste box mai de mult,mai tin eu minte un pumn ,doi.Dar macar poate rezolv ceva…oare ii putem trezi pe neanderthali la viata?

  3. Bogdan Olteanu

    Stii, Dragos, cel mai mult ma amuza tacerea tuturor inteleptilor care ne explicau ce imaturi sintem ca ne preocupa incalcarea drepturilor omului la Guantanamo, sau zborurile avioanelor CIA pe la noi, cita vreme e vorba de teroristi. Cred ca sint usor dezorientati, l-ar ataca pentru slabiciune de neiertat, dar sint prea obisnuiti sa laude.

  4. Atât de multă lume l-a transformat pe Obama într-un simbol, într-un “salvator”, încât îi va fi greu să nu dezamăgească. E admirabil gestul, dar să nu uităm că e doar prima zi. Sper să se descurce şi în următoarele 1460.

  5. Deşi vreau să cred că va face asta, nu îmi fac iluzii.
    Alaltăieri am văzut imagini cu un soldat american pe un front de aşa-zisă “menţinere a păcii” (Irak sau Afghanistan, nu-mi aduc aminte), care decapita o găină vie cu dinţii.
    Te urâţeşte războiul sau virtutea de a face parte din cea mai mare putere mondială? Sau poate convingerea că tu eşti Bun şi vei învinge Răul, prin orice mijloace? Devii Machiavelli că ăsta-i mecanismul psihologic normal? Habar n-am. Dar nu cred că va înceta tortura.

  6. enjoy it/him (obama that is) while u can… inaugurarea (globalizata) va fi probabil singurul moment istoric al mandatului sau 😉

    cit dspr inchiderea guantanamo-ului – este genul de lasitate care-i va costa scump pe americani; politica nu se face cu bune sentimente.

  7. Apropo de domnul Sandoiu, a fost omul care m-a facut pentru cateva momente sa imi para rau ca nu stiu latina si greaca veche iar pentru alte doua-trei clipe m-am gandit la cum ar fi sa le si invat. incredibil.

Leave a Reply