Bărbierul din Cetera

Pur şi simplu trebuie să ascultaţi asta. Acordaţi-vă 4 minute, daţi-i afară pe ceilalţi din cameră, puneţi-vă căştile (nu merge fără căşti, în nici un caz cu difuzoare), daţi “Play” şi închideţi ochii. E foarte relaxant…

[audio:Barbershop.mp3]

Dacă vreţi să ştiţi cum se face, e vorba despre algoritmul Cetera, dezvoltat de Starkey Labs pentru persoanele cu dizabilităţi auditive. Detalii aici şi aici.

Eu visez deja nişte aplicaţii deloc ortodoxe ale algoritmului ăsta, Doamne iartă-mă. Vouă ce idei vă vin?

  1. Într-adevar sunetele par in “trei dimensiuni” dar nu vad cum aceste lectii audio ar putea sa îmbunatateasca acuitatea auditiva.
    Dizabilitatile auditive nu inseamna ca nu auzi din ce parte vine sunetul, ci ca nu auzi bine anumite frecvente de obicei mai joase si ca nu mai poti distinge limbajul articulat (auzi ca cineva vorbeste dar nu intelegi ce spune).
    îmi place chitara aia din fundal

  2. Este o experienta de-a dreptul incredibila, dupa parerea mea. Iar modul artistic (un italian vorbind engleza cu accent) in care au prezentat aceasta tehnologie m-a surprins placut. Astept cu nerabdare sa-l vad implementat in software comercial. Inca o data, foarte frumos.

  3. Nu prea m-a convins. Degeaba antrenezi creierul sa proceseze informatia daca ai o problema la receptorul de stimuli. Daca nervul auditiv e slab si nu capteaza sunete de joasa intensitate nu prea conteaza de unde vine sunetul.
    Dar tehnologia asta e buna pentru realismul filmelor de cinema, cred.

  4. scuze… prima data am ascultat fara sa inchid ochii si sa ascult mai atent la ce zicea.
    Cand am ascultat cu niste casti mai bune si cu atentie la ce zicea (si ce-mi facea 🙂 ) am auzit si in fata. Dar totusi cred ca chestia fata-spate este cumva si o iluzie care ti-o induci in functie de ce ti se zice.

  5. super! am auzit toate sunetele… shi front… shi back… shi left.. shi right…este sensational… am impresia k deja sunt kela… mi sa ridikat tot parul din kap!

  6. Este un proect interesant. Este un raspuns, care am vrut sa aud de multa vremea. Acolo spune ca noi intelegem de unde vine sunetul ca sunetul vine in urechi cu defirita vremea, creerul calculeaza tot si face noi sa realizam de unde sunet a vinit, cu care puterea si ca departe.

Leave a Reply