Lecţia lui Tolontan

Pina azi n-am dorit sa intru in discutia legata de deplasarea in Noua Zeelanda organizata de Rosia Montana. Fiecare organizatie de media are propriile reguli si de aceea nu culpabilizez pe nimeni. Intervin pentru ca firma de PR Links Associates a facut o declaratie falsa in numele RMGC.

Oamenii de acolo au lansat explicit teoria ca de-a lungul vremii toata lumea a participat la asemenea excursii si au venit cu exemplul ca acum au invitat 16 jurnalisti, din care 14 au participat, ceilalti doi spunind ca sint in concediu in august.

Ca sa fie clar: acum aproximativ o luna m-a sunat Lucian Mindruta si mi-a spus ca sint pe lista RMGC pentru Noua Zeelanda. Am refuzat din primul moment, explicind ca in cultura de organizatie a Gazetei Sporturilor asemenea deplasari nu se fac. “Banuiam ca asa vei raspunde, le-am zis si lor, dar au dorit sa lanseze invitatia”, mi-a spus Lucian.

Repet, am tacut mai bine de o saptamina pentru ca nu agreez false eroisme, n-am facut decit un lucru normal refuzind, dupa cum cei care au acceptat au actionat conform propriilor reguli, dar nici nu accept ca Rosia Montana sa transforme refuzurile intr-un mare consens. Media are suficiente probleme reale astfel incit nu e cazul sa tacem cind o mare companie vrea sa acrediteze, prin minciuna, ideea unei coabitari generale cu jurnalistii.

Cătălin Tolontan citat de Hotnews

  1. Iin lumea asta toti au un interes de orice natură ar fi el. Sunt atâţia oameni care nu au atata moralitate incat sa refuze o călătorie in Noua Zeelandă MOCA.

  2. Pana la urma e dreptul fiecarui jurnalist sa accepte sau nu o astfel de invitatie. Si, la fel de bine, prin natura lui, trebuie sa ramana obiectiv. Ceea ce se speculeaza este ca se vor alia cu aceasta companie. Cred, totusi, ca se duc sa vada o mina care foloseste tehnologie asemanatoare cu cea de la Rosia Montana. Din ce stiu, acea mina este un exemplu pozitiv de extractie. Altfel, probabil ca nu ar fi fost invitati. Daca presa ar fi avut bugete pentru deplasari probabil ca sa-r fi dus macar la Rosia Montana. Dar, cum nu sunt, nu vad de ce este o tragedie ca RMGC s-a gandit sa o finanteze.

  3. Mi se pare o mare diversiune ceea ce se intampla cu Noua Zeelanda. Este doar o vizita de lucru, o vizita de presa intr-un loc in care exploatarea va fi asemanatoare cu cea de la Rosia. Daca acea mina s-ar fi aflat in Pakistan, Republica Moldova sau Zambia, atunci nimeni nu se mai contraria. Mi se pare o atitudine tipic romaneasca, de a te uita in curtea vecinului si a te roade invidia ca tu nu ai fost invitat.O atitudine corecta mi s-a parut cea a lui Ciutacu. Si el a fost invitat dar a refuzat respectuos dar nu a facut din asta un mare subiect de presa.

  4. Atitudinea lui Catalin Tolotan e una onorabila. De aceea, multi nu o respecta.
    Acel sejur de 10 zile este… un sejur, dragi prieteni. Scopul nu este documentarea, ci relaxarea onoratilor jurnalisti inainte de scrie articole favorabile pentru Gold Corporation.

    In alta ordine de idei, au aparut primele poze din Noua Zeelanda 😉

Leave a Reply