Despre clipa si despre potrivirea ei

In Dietetica lui Robinson, Alex. Leo Serban propune un dodecalog dietetic sub forma unui text a carui poezie m-a facut sa-mi musc buzele de invidie. Versul (porunca) final(a) m-a lasat nepermis de visator, ca dupa o pelicula omonima de Bertolucci sau o scena cu multa piscina dintr-un film de Almodóvar:

“1. Fa ce-ti place.

2. Fii atent la dieta.

3. Fii atent la lucrurile din jurul tau.
4. Fii atent ca lucrurile din jurul tau sa se potriveasca cu tine.

5. Fii atent la ziua de azi.
6. Fii atent ca ziua de azi sa fie o buna amintire a zilei de maine.

7. Fii atent la ceea ce faci.
8. Fii atent: ceea ce faci sa fie o bucurie si maine.
9. Fii atent cu bucuriile tale: mai bine sa regreti ceea ce ai facut decat ceea ce n-ai facut.
10. Fii atent la ceea ce ai de facut.
11. Fii atent: ceea ce ai de facut maine trebuie sa se potriveasca cu tine.

12. Fa ce-ti place astazi, maine si oricand; fii atent la orice clipa; fiecare clipa trebuie sa ti se potriveasca.

  1. Dragos…
    Scena cu multa piscina din filmul lui Almodovar este interesanta…
    Dar si mai interesant pentru mine este ca ea te lasa visator…
    Mi-a placut fraza asta mai mult decat decalogul lui Alex Leo Serban!
    Florin

  2. iar daca noi folosim limbaj suburban, asta inseamna ca noua ne bagati soseta in gura? ha-ha, eu stau la ‘bulivar’, iar aici se agreeaza, ba chiar se imbratiseaza cu pasiune limbajul suburban. probabil ca la suburbii se vorbeste colocvial. hm.
    cat despre ofensat, eu stiu o vorba de-asta de duh, cum vad ca si lui als ii plac (doar si-a facut lista de porunci numai din astea), care zice ca adevarul doare. vad ca tu stii varianta cu adevarul doarme. ma rog. si te vad pe tine mai lezat de un adevar care, din cate se stie in sptiul public, pe als nu il deranjeaza, ba chiar stie cum sa jongleze cu asta, si anume homosexualitatea sa. pun pariu ca replica lui als la comentariul meu ar fi fost mult mai hatra decat banalul tau gest de a matura ce te incomodeaza sub pres.

  3. Pentru Satan Claus
    Principial ai dreptate… Insa am citit si eu textul tau si mi s-a parut gretos. Daca o persoana publica isi asuma o anume orientare sexuala, intr-o tara unde imediat esti taxat nemilos pentru asta si ironizat, acela trebuie felicitat pentru curajul sau si pentru onestitatea sa publica.
    A-i aminti insa acestuia, zi de zi, ceas de ceas, de aspecte care tin exclusiv de viata sa intima (am citit candva, un text la fel de gretos in “Academia Catavencu” despre Alex Leo Serban), in termenii in care te-ai exprimat tu, Satan Claus, mi se pare o magarie si Dragos este, sunt convins, indreptatit sa-ti stearga mesajele.
    P.S. Nu mi-e simpatic deloc Alex Leo Serban, fie si pentru ca mai toate filmele care lui nu i-au placut mie mi-au placut si invers. Nepotrivire de gusturi, probabil, dar, in ceea ce ma priveste, respect deosebit pentru cultura lui filmografica. Vezi tu, Satan Claus, asta cred ca ne diferentiaza cand comentam ideile si “orientarile” unei persoane…
    Florin

  4. individu asta, satan claus, a facut o fixatie pe als. chiar nu-si da seama ca e penibil? sau mai rau, patologic? hmm… o fi si frustrare la mijloc? cam asa arata

  5. Alex. Leo Serban

    Dragos Bucurenci, te somez sa stergi aberatiile acelui ins inferior, satan claus! Simpla asociere a numelui meu cu astfel de consideratii ignare este o crima de lez-alsitate.

  6. Dragos Bucurenci

    l-am sters, va rog mai semnalati-mi si pe viitor marlaniile.

    satan, daca te consoleaza, pot sa-ti dedic cateva versuri dintr-un alt leo (ferre)? se cheama “merci, satan!”:

    Pour le prêtre qui s’exaspère
    A retrouver le doux agneau
    Pour le pinard élémentaire
    Qu’il prend pour du Château Margaux
    Pour l’anarchiste à qui tu donnes
    Les deux couleurs de ton pays
    Le rouge pour naître à Barcelone
    Le noir pour mourir à Paris

    Merci, Satan!

    Pour le péché que tu fais naître
    Au sein des plus raides vertus
    Et pour l’ennui qui va paraître
    Au coin des lits où tu n’es plus
    Pour les ballots que tu fais paître
    Dans le pré comme des moutons
    Pour ton honneur à ne paraître
    Jamais à la télévision

    Merci, Satan!

  7. o crima de care te faci vinovat with every breath that u take este aroganta ta nemeritata, als. daca persoana ta nu este exactly my cup of tea, asta nu ma face ‘ins inferior’, ci pe tine un vanitos tight ass – hmmm 😐 -, pretentios, pretios, afectat samd. lucru care, de fapt, te face pe tine un ins inferior (ma rog, depinde ce pozitie preferi, una inferioara, una superioara, sau oare le alternezi?!).

    si nu, db, nu ma consoleaza versurile prafuite ale unui compozitor/scriitor wannabe anarhist fumat. ce alta muzica mai ai prin casa?

    stiu si eu un cantecel, wanna press play?
    satan claus is comin’ to town!
    noapte buna

  8. Alex. Leo Serban

    In emisiunea sa “Omul care aduce cartea” de ieri, 26.10.06, Dan C. Mihailescu a incheiat cronica sa la cartea mea prin cuvintele: “Un spectacol stralucitor de inteligenta si farmec stilistic.”

Leave a Reply