Gandeste-te o clipa. Dintre Richard Wurmbrand si Stefan cel Mare pe cine l-ai alege sa te reprezinte?
Dintre un habotnic martir si un habotnic insetat de sange, cine este mai demn sa reprezinte Romania moderna?
Nici unul? Asa ma gandeam si eu. Si totusi, gurile rele spun ca intre cei doi se da batalia de maine din finala programului MARI ROMANI.
Dar mai exista cineva care merita un loc in fata, daca nu chiar primul loc. MIRCEA ELIADE, cel mai celebru roman dintre cei 10 (Google dixit).
Intre cei 10 mari romani, el este singurul a carui opera este citita si apreciata in intreaga lume.
MIRCEA ELIADE a urcat deja mai multe pozitii in top. Ajuta-l sa urce intre primii 3! Nu e greu!
Voteaza-l pe www.mariromani.ro si arata ca intre doi habotnici, preferi un intelectual.
Ce-o sa se-ntample daca nu-l votezi? Nimic. Mircea Eliade va fi citit pe mai departe si fara sprijinul tau. Dar sta in puterea ta sa faci o reverenta sumara in fata celui mai celebru dintre noi.
Intre doi habotnici aleg habotnicul bucurenci care, atentie! da tonul la comentarii ce cuprind in ele mindria de a te da mai destept decit altii. Fiind moldovean (si da, sufar de patriotism local)aleg Stefan (chiar insetat de vin precum culoarea singelui) pentru ca in cazul in care nu ar fi “sarit” cu sabia acum mincai rahat si sugiuc si de baut – preferai ceai – ca sa nu mai zic ca aveai o nevasta grasa si cu val pe fata. traiasca Romania dodoloata !
“Moldoveanu”
Evident ca Eliade merita sa castige si desi nu sunt in tara pana prin noiembrie, o sa ma interesez eu daca a castigat cine am vrut eu…Mircea Eliade. Votati, votati, tot va mai ramane ceva! 😉
Eu am ales Mihai Eminescu. Dar dupa ce am vazut materialul “Mircea Eliade” prezentat de Dragos, si mai ales dupa ce am auzit fraza din final “Alege-l pe cel mai cunoscut roman de peste hotare sa fie cel mai mare roman”, parca as alege Mircea Eliade!
Am fost fan-ul lui in liceu, am citit tot ce am prins, inclusiv imensul volum “Jurnal”.
Felicitari, Dragos!
io, daca m-ar atrage debate-ul talmes-balmes-istic intitulat Mari Romani suficient incat sa imi irosesc 2 minute din viata votand (who gives a fuck cine e cel mai mare roman?!), as alege eliade pentru singularul si temeinicul motiv ca, desi mort de 20 de ani, a reusit sa il aduca pe tim roth sa bea stejar la B52. Go Mr. Orange!
Quote: “Lemme tell you what ‘Like a Virgin’ is about. It’s all about this cooze who’s a regular fuck machine, I’m talking morning, day, night, afternoon, dick, dick, dick, dick, dick, dick.” – Reservoir Dogs
Fac o reverenta in fata lui Mircea Eliade, asa cum ma inviti tu Dragos, dar l-am ales pe Wurmbrand.
Calificativul de habotnic pentru Wurmbrand nu e cel mai potrivit.Este romanul tradus in cele mai multe limbi, peste optzeci.El insusi vorbea opt limbi si intelegea vreo douasprezece, dupa stiinta mea.
Iti recomand sa citesti “Cu Dumnezeu in subterana”, una din zecile de carti scrise de Richard Wurmbrand.
In ce priveste clasamentul, pentru mine e la fel de bine daca primul va fi Eliade sau Wurmbrand.
Valerian Horlescu, 43 ani, inginer
Mircea Eliade este favoritul meu.Imi place sa cred e un exemplu pentru generatia din care fac parte si ca va fii pentru generatiile de romani ce vin.Sper ca mesajul operei si pesonalitatii sale sa fie inteles de cat mai multi romani(nu numai de cei straini.)
Mult succes , Dragos!
Sunt socata ca Stefan cel Mare este cel mai mare MARE ROMAN! Dumnezeule, romanii chiar nu-si cunosc istoria! Asta apropos de comentariul domnului din Moldova…
DA, documentarul lui Bucurenci a fost bun si e normal sa ii faca propaganada lui Eliade.
Dar… De Brancusi n-a auzit nimeni? Sau voi mai putin cu arta? Cuvantul “creator” va spune ceva? sau macar expresia “Limbaj universal”? Ati citit “Jurnalul”? V-a placut? Vai, ce chestie! Cititi “Jurnalul lui Jeni Acterian” daca va pasioneaza genul (e muuuuuuuult mai tare) dar abtineti-va sa mai spuneti si la altii ca Eliade e cel mai tare roman pentru ca a scris “jurnalul” (ca ioo cam asta am dedus din spusele voastre). Si … alteceva? Niste romanele (pardon, doar unu’)? Da, multumim, s-au mai scris si au fost mult mai bine primite pe piata si au avut un tiraj mult mai mare (si au fost traduse in mult mai multe limbi) Istoric al religiilor? Da! Asa e! Intru totul de acord! Unul dintre cei mai mari! DA! Dar ISTORIC oameni buni! Nu e un creator. Scrierile lui nu sunt “opere sortite nemuririi”. Doar niste tratate. Un baietel cuminte cu ochelarii pe nas care invata niste limbi moarte, citea niste texte si le transcria (comenta) din teancul de foi din stanga lui in cel din dreapta! “Cand altii stateau in crasma el invata sanscrita” zice Bucurenci. Da , adevarat, dar nu era singurul. Sa citeasca si dl. Bucurenci “Jurnalul unei fiinte greu de multumit” si poate va afla mai multe. Intreaga generatie din care facea parte Eliade citea, studia etc. Nu era singurul. Nu e “emblematic” pentru asta. Generatia din care a avut norocul sa faca parte era “emblematica”. Scrib faimos, Eliade nu e in opera lui asa cum Brancusi traieste in fiecare milimetru al “Zborului”. Da, a existat odata un roman care a formulat exceptia de la regula conform careia romanii nu pot da lumii “ceva care sa dureze la nesfarsit”. Brancusi a creat (daca intelegeti cuvantul), Brancusi a reusit sa isi sape numele langa al lui Rodin, Brancusi e singurul roman a carui opera a intrat in circuitul valorilor universale.
Eliade a avut mult de castigat dupa aceasta emisiune. Am vazut saptamana asta in librarii tineri cumparand cartile sale. Dragos Bucurenci s-a dovedit un avocat bun si a punctat bine aseara desi totul parea ca se transforma intr-o imensa bascalie…
imaginea lui eliade proiectata intr-o sambata noaptea pe cladirea teatrului national din cluj ar fi fost un postcard aproape suprarealist…iar in romania trendul e ceva de genul”trecem peste suprarealisti..nu pare genul dumneavoastra…”
you’re not a sore loser, are you?
a venit si seara de sambata…dupa ce s-a lasat asteptata atata vreme.cu regret ca nu au fost blaga si caragiale printre primii 10,asta ca o paranteza.sincer,ma asteptam sa fie un “show” mai reusit.cu exceptia catorva “personaje” care au incercat sa-si sustina victimele supuse la duel,totul s-a desfasurat in limitele decentei.nu spun c-as fi vrut ceva mai agresiv,ci ca interesul lor nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor mele.and i’m not the only one.a iesit stefan.pentru cei ce vad partea plina a a paharului,religiozitatea este o latura a romanilor.pentru cei mai sceptici,nu pot sa le spun decat ca omului i s-a dat contiinta proprie si libertate de a alege.dintr-o diversitate de opinii se naste un tip de haos “organizat”.fiecare are certitudinea ca ceea ce vine de la el e adevarat.ca nu au luat locuri rezonabile eminescu si eliade e cam vina noastra,daca ne straduim sa vedem in noi,in fiecare,glasul multimii.romania a vrut domnitor.sau,altfel zis,a vrut imaginea unui dj.
Buna prestatia ta, Dragos, convingatoare. De altfel, ai vazut ca publicul a marcat de cateva ori interventiile tale prin aplauze, cred, binemeritate.
Adevarul este ca imi placi mai mult in dezbateri de genul asta (Eliade, intre noi fie vorba, nu putea sa obtina mai mult de atat!) decat citind in “Frame”. Dar comentariul meu despre lectura din “Frame” la… locul impricinat!
Florin
am greşit data, scuze:
Dragoş, offtopic puţin:
felicitări, m-am uitat la showul mari români, a fost un proiect foarte bun, am învăţat foarte mult (am stat mulţi ani în străinătate, nu sunt chiar pus la punct în priviţa culturii şi istoriei româneşti); de mult traduc texte culturale şi politice româneşti pe limba maghiară, dar în seara de sâmbătă mi-sa făcut chef de a-mi dezvolta studiile ce priveşte cultura română.
de fiecare dată, când am oportunitatea de a citi, sau asculta dezbateri culturale româneşti, mă mir ce distanţă mentală s-a format între cultura română şi cultura maghiară din R., nu ne cunoaştem (dar avem aceaşi idei asupra identităţile culturale), nu prea avem forumuri comune, şi îm-i pare foarte bine, că – aşa mi-se pare-, sunt oameni de cultură cu care am idei în comun, indiferit de limba maternă pe care o vorbim.
Despre Eliade: fiind cât-de-cât expert în istoria religiilor, Eliade a fost o revelaţie extraordinară pentru mine, citisem de multe ori, mi-a schimbat total punctul de vederea asupra istoria religiilor, şi de mulţi ani este punct de referinţă când scriu ceva în tema susnumită.
încă o dată felicitări, a fost o dezbatere bună, îm cer scuze pentru posibile greşeli gramaticale sau ortografice, nu-mi e limba maternă.
ciao. nelli
Pe cand o campanie “Mari Romance”?
shut the f**k up man ! habar n-ai de vreo definitie a termenului ‘habotnic’ . Altfel post-ul tau ar fi trebuit intitulat : “Intre doi habotnici, voteaza intelectualul sustinut de un habotnic!”. Da meshtere, mai habotnic decat SCM si RW esti tu, ala care face zilnic temenele posterului cu Che Guevara pe care probabil il ai la loc de cinste pe vreun perete din camera ta… E amuzant ca Bucurenci care ‘se inchina’ la ‘zei’ precum Da-Cu-Ciocanul-Fara-Sa-Te-Uiti-Unde-Dai si Deny-Everything-That-You’re-Too-Dumb-To-Understand foloseste termeni ca ‘habotnic’.