Mari romani: fise din culise

Faza cu oamenii care ne-au intampinat cu aplauze pe langa covorul rosu ne-a descumpanit pe toti. Cu exceptia lui Adrian Cioroianu, nici unul nu parea sa aiba experienta momentelor populiste si cred ca s-a si vazut stangacia cu care am facut “baie de multime”.


Inainte de-a ne sui pe estrada, i-am vazut pe Dan C. Mihailescu si pe Biju Morar, aproape indiscernabili unul de celalalt, avandu-l in fundal pe Eminescu. Cum nici Eminul n-a fost la viata lui tocmai inalt, triada era completa. Profilul lui Gheorghe sublinia caderea de inaltime.


In platou, in ciuda complexitatii show-ului, nu era debandada obisnuita. Nota 10 pentru organizare! In scurtele momentele cand se difuzau materiale inregistrate, regizorul de platou o facea pe paharnicul si ne furniza o inghititura de apa din sticla aflata pe jos, la baza estradei. Intr-o pauza, dinspre gradene se aude protestul lui Liviu Mihaiu: “In gradene se moare de sete! Sa se dea cate una, s-ajunga la toata lumea!” Spre finalul show-ului, in aceleasi momente de pauza, estrada devenise scena mai multor exercitii de dezmortire: “avocatii” se ridicau in picioare, sareau, se intindeau, nimic violent.

Conversatia s-a legat asa de bine in pauze incat Irina a intrat de cateva ori in direct in timp ce pe estrada discutia continua de capul ei. Banuiesc ca regia de sunet a avut grija sa nu se auda.

Momentul final a fost la fel de derutant in studio cum cred ca s-a vazut si pe sticla. Stiam ca trebuie sa se stinga reflectorul de pe Carol, dar el ramanea aprins. Cred ca fiecaruia i-a trecut prin cap ca e o defectiune tehnica si ca s-a ratat finalul. Ma rog, pana la urma a functionat. Confetti-urile au fost in plus, dar nimeni nu s-a plans.


La iesire, Tudor Giurgiu parea foarte multumit. Zicea ca a iesit mai bine “decat se asteptase”. Regizorul radia vizibil. Andrei Gheorghe zambea (pl)acid. Adrian Cioroianu era inca nervos pe A.G. Vlad Craioveanu facea in continuare figura simpatica. Mi-a placut atitudinea lui pe toata durata campaniei: dintr-o bucata, fara exagerari. Impartit intre platane si stefane, n-a dat cu rest.

:: Foto: Aurel Baboi / TVR
  1. Da, imi place Eliade, mi-a placut si sustinerea ta. Abia dupa emisiune am gasit site-ul tau si parca as lasa un comentariu…nu stiu cum se “lasa” astea…anyway…cred ca esti ok dar poate ar fi mai bine sa nu exagerezi cu genul “raw-ness” (daca se poate spune asa)- studiat pana in cel mai mic detaliu. “produsele” bune se cumpara si in ambalaje mai natur. Maria

  2. as fi curios cum s-a intamplat cu emisiunea asta… cei din tvr ti-au propus sa-l aperi pe Eliade sau ai fost intrebat si tu ai ales o personalitate? nu stiu in ce masura simpatiile fiecarui avocat au coincis cu ce aveau de facut acolo. multumesc, Dan

  3. Wow…ai fost in costum! Incepe sa-mi para rau k sunt in Grecia si n-am TVR. Presupun k sustinerea a fost foarte buna, avand in vedere ce au comentat ceilalti. Bravo pentru alegere oricum!!!

  4. Dragos Bucurenci

    pentru Anonymous: cei din TVR cautau pe cineva pentru Eliade, iar eu l-am desemnat ca preferatul meu din “lista scurta” la o dezbatere care a avut loc in vara. Ne-am intalnit, deci, la jumatate de drum.

  5. multumesc pentru raspuns, m-am bucurat ca a fost asa… sincer, nu te-as fi vazut intr-o chestie de genul, mai sunt “liberi” cutare si cutare dar te trec pe lista de asteptare la Eliade, poate, poate…

  6. REGRET CA NU AM DESCOPERIT ACEST SITE PANA ACUM,DAR NICIODATA NU E PREA TARZIU….L-AM VOTAT PE ELIADE! ESTE UN MODEL DE INTELIGENTA,CURAJ SI GENIALITATE PENTRU NOI TOTI.STIAM MULTE LUCRURI DESPRE EL,DAR FILMULETUL PE CARE L-AI PREZENTAT,MI-A IMBOGATIT CUNOSTINTELE.SUNT FERICITA,CA MAI SUNT TINERI PENTRU CARE CULTURA ESTE O MARE DRAGOSTE.TE FELICIT PENTRU CEEA CE FACI!

  7. Buna dimineata,
    Am vazut ‘apararea’ ta la MR la TVR1 a lui Eliade si m-a impresionat obiectivitatea in privinta trecutului sau ‘fascist’. Un prieten american, dupa ce a citit o carte despre trecutul ‘rusinos’ al unui alt interbelic, Cioran, vrea sa afle/scrie despre subiect. I-am vorbit despre prezentarea ta. Exista undeva inregistrarea emisiunii pe net, sau textul tau ? Sau poti recomanda o alta sursa ?
    Multumesc, si succes in tot,
    ceciliav@umich.edu

    un articol recent:
    http://www.tnr.com/user/nregi.mhtml?i=20061120&s=frank112006

Leave a Reply