Textier subversiv

Intr-un text din B24-Fun, reluat pe blog, Textierul povesteste cum de n-a ajuns taliban.

E ceva foarte reconfortant in povestea lui Florin Dumitrescu, pentru cei care mai gusta astazi subversiunea, un cuvant pervertit de “literatura de sertar”, pe care Irina Nicolau l-a reintrodus dupa ’90 in uz si pe care o critica din 1997 a lui Horia Roman-Patapievici mi l-a facut definitiv simpatic:

Una dintre lectii am primit-o cind cu discursul din Balcon al unui fost detinut politic, un om pe care il pretuiam si aveam sa-l pretuiesc si dupa aceea, in ciuda celor intimplate. Despre acest domn carismatic, cu voce profunda, se spunea ca fusese legionar; amanunt biografic care le dadea fiori unora dintre noi, purtatori de ii, chimire si cruci mari la piept (si nu, nu erau hippioti; dimpotriva, as zice)… In acea zi, dintr-un exces de traire ori poate printr-o regresie gardista, resimtita in fata miilor de oameni adunati la poalele Balconului, pina hat la Inter, iar dincolo pina-n Rondul din intersectie; venerabilul ne-a pus sa-ngenunchem si sa spunem “tatal nostru”.

Eu, care abia picasem, aveam intilnire cu o amica si ma interesa mai mult sa o interceptez prin multime, decit sa ma conformez acestui ritualul colectiv ad hoc. Intr-o secunda m-am trezit singurul ramas in picioare, zgiindu-ma dupa “fata mea”, in timp ce toata Piata, inclusiv ea, ingenunchease si striga – racnea de-a dreptul, preluind tonul stentorului din Balcon – rugaciunea aceea, care de obicei se murmura evlavios: “tatal nostru… carele esti in ceruri”…

Mergeam des la biserica pe atunci, posteam si ma-mpartaseam. Niciodata pina atunci nu auzisem o rugaciune clamata cu acel fel de resentiment, de obida, care o apropia mai degraba de blestem. Niciodata nu avusesem, in arca Domnului, sentimentul acela straniu, nepotrivit, neavenit pe care-l traiam atunci acolo, in Piata.

:: Textul integral il puteti citi aici.

  1. multumesc, dragos, ma pui in companie onoranta!
    acuma daca tot e sa “merg pe mina ta”, iti confisc tot bratul si linkuiesc aici un art. anterior, tot pt. b24, care chiar asa se numeste: “subversiv din pix” (mda, e o modalizare cam… subversiva, dar pixul chiar apare la propriu in povestire):
    http://textier.blogspot.com/search?q=din+pix
    eu sint un retor, un “textier”, un publicitar care vinde tigai gospodinelor.
    folosesc subversiunea ca un topos al argumentarii. nu sint mai subversiv dect platon, noica sau patapv. insusi, in multe dintre pag. sale. si nu mai mult dect maestrii nostri care si-au numit emisiunea duminicala intr-un mod atit de subversiv…
    (asa cum nici sarmalele reci nu au txt mai subversive dect timpuri noi sau andries…)
    in +, am relatat lucruri traite de mine 100%, care m-au “subvertit”, m-au transformat si m-au inteleptit in div. etape ale vietii. am facut, vorba voastra, fenomenologie. poti contesta ce scriu, dar nu ma poti contesta ca fiinta care a acumulat resp. experiente.

Leave a Reply