Vine, vine incalzirea globala!

Nu vine doar primavara, asa cum v-ati obisnuit, vine o schimbare climatica ce va rasturna definitiv zicerea ca “iarna nu-i ca vara”.

Si, spre deosebire de primavara, incalzirea globala nu tine doar trei luni. In scenariul cel mai pesimist, temperaturile vor creste in urmatorii 100 de ani cu peste sase grade Celsius. Incercati numai sa va imaginati ce ar fi insemnat sase grade in plus la canicula din august anul trecut.

(…) Cred ca ceea ce s-a inteles cel mai putin este ca incalzirea globala este efectul direct al consumului de combustibili fosili al fiecaruia dintre noi. Cand lasi lumina aprinsa in bucatarie pentru ca ti-e lene s-o stingi, cand conduci o masina de teren prin oras, cand reglezi centrala sa produca apa fiarta, pe care apoi o amesteci cu apa rece ca sa te poti spala, cand cumperi mancare fabricata peste mari si tari, desi ai putea sa folosesti productia interna, cand mergi de unul singur cu masina intr-un loc unde ai putea sa ajungi si cu trenul sau cu autobuzul nu faci altceva decat sa-ti aduci si tu contributia la incalzirea globala. E adevarat ca marile state producatoare de energie tin fitilul, dar consumatorii casnici sunt cei care le intind chibritul. (…)

:: Citeste articolul integral in Evz

  1. Subscriu! E la obiect si pe intelesul tuturor care au curiozitatea sa afle despre gesturile mici pe care le pot face pt a schimba ceva. Ar fi ideal ca astfel de articole sa apar in cat mai multe ziare si cat mai des. Poate, poate se mai prinde ceva de lume. Am evitat sa comentez pe site-ul EvZ din motive lesne de inteles. 🙂 Spor! Anca

  2. Ma intreb cat de mult se implica la nivel national si international corporatiile care au interes direct. Mai exact, nu se educa publicul pentru ca nu are nimeni chef, sau cei care au chef sunt de fiecare data facuti sa taca?

    Personal inclin spre prima varianta, cred ca nimeni nu face nimic.

  3. Meritam ce ni se intampla pentru ca noi nu stim sa protejam mediul si ca urmare trebuie sa suportam.Dar am si eu o intrebare :tu nu circuli cu masina personala?mergi cu autobuzul,cu tramvaiul,cu metroul,cand pleci din bucuresti nu pleci tot cu masina ta?Faptul ca se arunca atata hartie pentru niste publicatii inutile nu ti se pare tot distrugem natura?Ar trebui sa luam masuri si sa incercam sa intelegem ca ne facem intai noua rau si apoi generatiilor care vin.

  4. Mai demult citeam pe blogul lui Seth Godin ca planurile pentru lupta impotriva incalzirii globale si mobilizarea oamenilor impotriva fenomenului nu sunt impresionante (nu ca la cancer spre exemplu). Unul dintre argumente era ca formularea fenomenului nu este una ingrijoratoare: “incalzire” este un termen cu conotatii pozitive, iar “globala” la fel…nu are nimic demonic , care urla la lupta impotriva-i. Poate daca s-ar fi numit fenomenul Cancerul ozonului sau ceva de genu’ se mobiliza lumea mai repede.

  5. Felicitari, in sfirsit,ai trimis si tu un MESAJ( de fapt, gresesc, ai mai trimis un mesaj, comemorind-o pe Irina Nicolau)!Decit sa te fi chinuit sa insailezi celelalte 7,8,9 articole care te-au umplut de penibil, mai bine postai de 10 ori in evz, textul asta cu incalzirea globala!Ai fi dat dovada de o redundanta benefica, pt ca e mai bine sa ai o idee buna pe care s-o repeti, la infinit, decit sa ai 10 idei stupide cu care nu risti sa plictisesti mai mult de-o saptamina.Pe de alta parte, e adevarat ca pt 10 idei stupide, primesti mai multi bani decit pt o idee buna.Am remarcat, in textul tau, un rationament extrem de sanatos, pe care-l reproduc:”Sa spui, de dragul rigorii, ca nu s-a demonstrat ca exista cauzalitate directa intre cresterea emisiilor CO2 si incalzirea globala, e la fel de inutil cu a spune ca nu s-a demonstrat ca exista o legatura directa intre fumat si cancer.Cine vrea sa evite cancerul va incerca sa inlature si cel mai mic risc!”Nu pot sa nu ma intreb cum e posibil ca “gindirea laterala”(transversala sau retroactiva), pe care o manevrezi dezinvolt in chestiunea incalzirii globale, nu te ajuta si cind “mulgi tapul” marxist! E foarte simplu, inlocuiesti niste termeni:”Sa spui de dragul rigorii ca nu s-a demonstrat ca exista o cauzalitate directa intre MARXISM si TOTALITARISM e la fel de inutil cu a spune ca nu exista o legatura directa intre fumat si cancer. Cine vrea sa evite cancerul, va incerca sa evite cel mai mic risc!”La fel,cine vrea SA EVITE TOTALITARISMUL, VREA SA EVITE CEL MAI MIC RISC!!!Ce zici, incerci?

  6. http://www.ecosemnal.ro/participa/

    ECOSEMNAL este un proiect de informare ecologica

    Ecologia este in multe aspecte asemanatoare cu religia… stim ca suntem in pacat dar nu vrem sa ni se spuna asta in fiecare zi. Din cauza aceasta, fiecare tentativa a individului de a se informa trebuie sa aiba succes. Vrei sa ai acces rapid la toate informatiile si motivele pentru care trebuie sa iti schimbi atitudinile si modul de viata ? Vrei ca si cei din jurul tau sa fie informati ? Participa cu putin si vei primi ceea ce iti doresti.

Leave a Reply