Siluirea Constitutiei din respect pentru Constitutie

Numarul coplesitor de voturi adunate contra lui Basescu are ceva din izul celor 23 de lovituri de pumnal cazute la Idele lui Marte. Nu vreau sa fac figura de Paler, vreau doar sa spun ca n-a fost nici macar un vot politic, a fost un vot psihologic, un vot de relaxare: de-atata naduf adunat, parlamentarii au dat cu sete in presedintele-jucator, urandu-i sa mai stea locului o tura, ca prea i-a capiat.

Ma indoiesc ca Traian Basescu va invata ceva despre managementul conflictelor din toata povestea asta. Un lider adevarat ar face-o, un lider balcanic se va multumi „sa escaladeze” conflictul, cum le tot place crainicelor TV sa spuna.

Din pacate, suspendarea presedintelui in dispretul avizului Curtii Constitutionale este un scandal. Iar in ochii vestici, asta ne apropie si mai mult de Ucraina, necum de Uniunea Europeana. Pe scurt, 322 de statuti au dovedit ieri ca ceea ce-i nemultumea cu adevarat la seful statului era ca nu le mai dadea si lor putin Constitutia la incalcat. Asa ca bravii pucisti s-au apucat sa-si faca singuri dreptate si au facut Legea fundamentala posta, cu frenezia unor participanti la Bacchanalii.

E drept ca, de la venirea lui Basescu la Cotroceni, pe rochita Constitutiei se puteau ghici niste urme suspecte, dar, dupa asaltul de ieri din parlament, Constitutia a ramas si fara rochita, si fara dessous-uri.

Ca, de altfel, toata povestea asta de adormit copii in care Voiculescu conduce o comisie de suspendare, Marko Bela voteaza alaturi de Vadim Tudor, iar Traian Basescu ameninta hotii si securistii din tabara cealalta. Daca e sa-i gasesc zilei de 19 aprilie un merit, este doar acela ca a pus discursurile sforaitoare despre interesul national in lumina pe care o merita.

Si, ca sa fac totusi figura de Paler, o sa inchei cu o sentinta de Cassandra si o sa spun ca ma tem ca prin explozia de naduf care a avut loc ieri e posibil ca parlamentarii sa nu fi comis o ucidere rituala a tatalui, ci o masturbare simbolica a presedintelui.

Care, cu ajutorul pucistilor, se va intoarce acolo unde-i place mai mult. Nu, nu la rochita Constitutiei, cum ar vrea parlamentarii sa credem, ci la bobor. Nu ma-ndoiesc ca macar Dan Voiculescu va invata ceva din toata povestea asta.


:: text: EvZ
:: foto: Constantin Opris

  1. “Sooth’d with the sound, the king grew vain: Fought all his battles o’er again; And thrice he routed all his foes, and thrice he slew the slain.” [John Dryden – Alexander’s Feast (l. 66)]

  2. Cu tot respectul, dar nu inteleg unele lucruri din acest articol. Se scrie : “Suspendarea, in dispretul Curtii Constitutionale e un scandal”. Despre ce scandal e vorba, de vreme ce avizul Curtii nu era decat consultativ, iar nu obligatoriu pentru Parlament, asa cum crede Basescu? Apoi: in ce consta concret siluirea Constitutiei prin votul dat de parlamentari? Nici un alt editorialist al cotidianelor de azi nu a semnalat o asemenea siluire. Mai departe citez: “Ziua de 19 aprilie a pus discursurile sforaitoare in lumina pe care o merita”. Am citit de pilda discursul lui Crin Antonescu si nu mi s-a parut deloc deplasat sau excesiv. In schimb discursul lui Tr. Basescu in Piata Universitatii era intr-adevar sforaitor. Dar astea sunt fleacuri. Important este ca prin acest articol D.B. pare a se fi inrolat in tabara partizanilor lui Basescu. Aceasta echivaleaza cu iscalirea si de el scrisorii-manifest a celor 60 de intelectuali, ceeace este in directa contradictie cu atitudinea de aparator al gandirii de stanga, al revigorarii marxismului, pe care a afisat-o D.B. in disputele publice cu Plesu, Liiceanu & Comp. Este dificil acest balans pe sarma, in care trebuie sustinuta atat linia pro-basesciana a ziarului EVZ, cat si cea de om neconformist, ce sparge tabu-uri, care nu se lasa captivat de ideile fundamentalist-reactionare ce bantuie azi pe scena intelectuala, atitudine care am admirat-o pana acum la Dragos Bucurenci.
    (Icsulescu)

  3. Dragos Dehelean

    Da, seamana putin cu Idele lui Marte. In sensul ca si Cezar si Basescu (Doamne ce comparatie!) erau vremelnic in fruntea unei democratii si vroiau sa castige puterea absoluta. Amandoi au fost opriti sa o faca.

    In rest similitudinile se termina repede. Unul era un cuceritor. Celalt un curajos si un priceput doar in spoturile electorale.

    Adica, pentru cei care au facut licee “reale” si nu au avut ore de istorie, hai sa le reamintim cine a fost si ce a facut Cezar (http://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Caesar), apoi sa-i intrebam daca aduce, macar de departe cu realizarile Primarului Capitalei (!!!).

    Apoi, nu te supara, si eu sunt foarte nervos de ce se intampla si am exagerat mult pe blog. Totusi, sa-l comparam pe Cezar cu Basescu sau sa spunem ca acesta din urma “nu poate fi suspendat, pentru ca nimeni nu poate suspenda o aspiratie populara”…

    Vorba unor colegi mai tineri:

    “C’mon! We’re fucked up!”

  4. @anonim, de mai sus

    Imi pare rau sa spun, dar din “comment-ul” dvs. nu mai lipseste decat un “cald si tovarasesc salut, strangeri calduroase de mana, impreuna vom construi socialismul si-l vom duce pe cele mai inalte culmi ale progresului”. Ia auzi:”…ceeace este in directa contradictie cu atitudinea de aparator al gandirii de stanga, al revigorarii marxismului, pe care a afisat-o D.B. in disputele publice cu Plesu, Liiceanu & Comp” ??? Ce-i asta? Cred ca-i faceti un deserviciu lui D.B. Get real!!! Auzi inca una: “…care nu se lasa captivat de ideile fundamentalist-reactionare ce bantuie azi pe scena intelectuala, atitudine care am admirat-o pana acum la Dragos Bucurenci”. Come on!!!
    Cred ca Dragos Bucurenci are in minte modele democratice in care stanga poate avea un “glas”!! NU!? Ca sa incerc un raspuns la comentariul dvs., de-aia a scris articolul: a simtit ca Parlamentul se comporta ca fosta (si de unii regretata) Mare Adunare Nationala. Nu trebuie sa ii iau eu apararea, dar ma enerveaza suita de articole care o tot dau inainte cu chestii de genul: au fost respectate procedurile, e un exercitiu democratic etc. Cadrul poate vi se pare democratic, stilul e romanesc, smecheresc, securist. Poate ar trebui sa dezbata cineva serios cum si de unde face rost Mircea Geoana de tot felul de biletele de pe la SRI ? Sunt tari in lume unde… Dar nu mai continui, n-am vazut un singur parlamentar roman care sa puna o intrebare, o simpla intrebare de genul asta in parlament. Si mai am o intrebare care ma framanta de mult in tot show-ul asta: inteleg ca dl.Tariceanu trimite dosare la presedintie, presedintele face greseala si scrie ceva pe ele( ca asta e o greseala), dar putini se intreaba, serios, care-i culpa prim-ministrului in treaba asta. Ca dupa mintea mea sunt doua variante: ori prim-ministrul a trimis dosarul intentionat ca sa-l prinda pe presedinte cu ocaua mica ( act smecheresc, pur romanesc, in spiritul celor dezbatute ieri in Parlament), ori e trafic de influenta in care dl.Tariceanu e mai mult decat partas, este initiator.

    Si mai lasati-ma cu anonimele d-le X-ulescu, semnati-va la sfarsit.
    Cu respect, Cristian Stan.

  5. Legatura cu Gaius Iulius Caesar este inexistenta. E buna doar de pus pe tapet si de luat fata unor cititori care au facut “realul” cum spunea o persoana mai sus. E spoiala de cultura istorica pe care o afiseaza Bucurenci cam de fiecare data, o imbraca frumos si o serveste ca pe un adevar absolut. Basescu n-a fost tradat de nimeni, caci totul era pe fata de la o vreme incoace. Nici 23 de pumnale n-a luat (traiasca google.com) si sunt sanse mari sa cada in picioare dupa figura asta.
    @dragos dehelean
    E imbucurator ca dai trimiteri la wikipedia dar e pacat ca nu citesti si ce scrie; Caesar nu conducea nic io democratie si in nici un caz vremelnic. In rest e bine sa facem apel la modelul roman; ne-ar scuti de multe momente penibile din politica romaneasca actuala. Si totdata, ma indoiesc ca lictorii scapau fasciile din mana cum a scapat SPP-istul mitraliera din dotare. La un moment mi se parea ca e la nivel de Caragiale dar ma tem ca s-a ajuns la nivel de Emir Kusturica.

  6. Dragos Dehelean

    Bun, pentru ca momentan nu Cezar e problema noastra, nu insist nici pe de ce era Roma o democratie, nici pe “vremelnic”.

    In schimb poate facem un referendum ca Dragos sa isi schimbe blogul pe WordPress. Nu de alta, dar mi-ar placea sa fiu anuntat pe e-mail daca se scriu comentarii dupa mine.

  7. @dragos dehelean

    Nici nu ai de ce sa insisti pentru ca nu ai la ce in ambele situatii. Evident ca nu Caesar e subiectul; asta era si ideea: a fost introdus aiurea.

  8. FYI: Incubus, Rasmus, Cult si Prodigy chiar vin in Bucuresti, pe 23-24 iunie. Asta, desigur, daca ne mai intereseaza si altceva in afara de politica contra (?) facuta.

  9. Alex. Leo Serban

    Probl in Romania – asa cum o vad eu – este ca INTOTDEAUNA votam alegind raul cel mai mic… Va amintiti cum l-am votat pe Iliescu numai sa nu iasa Vadim? Eh, asa l-am votat si pe Basescu numai sa nu iasa Nastase! O ‘politica’ atit de coerenta a voturilor ‘sa nu fie mai rau’ se razbuna astazi… E clar ca Basescu nu e presedintele la care-am visat, din pacate, dar nici nu poti accepta sa fie scos din scena de un parlament atit de penal. La modul ideal, solutia ar fi o republica parlamentara (sau chiar o monarhie constitutionala!), cu conditia ca parlamentul sa se ‘salubrizeze’. Asta l-ar ingradi ridicol pe ‘presedintele-jucator’ – pe care l-as vedea mult mai bine in postura de prim-ministru… Rolurile au fost inversate: DE FAPT, Base premier si Tariceanu presedinte ales de parlament ar fi o rocada interesanta 😉 Desi – in ceea ce priveste guvernul propriu-zis – eu consider ca Tariceanu a rezistat eroic (vezi in ac sens si admirabilul interviu cu Doina Cornea din “Romania libera” de astazi!)

Leave a Reply