Parastasul inconjurator

Maine, 5 iunie, e Ziua Mediului. La Palatul Parlamentului, mai multi oficiali vor rosti discursuri. In Bucuresti si in tara, cativa oengisti razleti vor distribui pliante din hartie nereciclata sau vor face un concurs de desene pe asfalt (daca aveti noroc, vor distribui si niste baloane).

In acest timp, pacientii de maine vor merge disciplinati la serviciu. Parca-i si vad: prinsi ca sardelele in metrou sau blocati nervos in trafic, viitorii bolnavi de cancer asteapta neputinciosi viitorul sumbru, cu peronul pe partea dreapta.

In lipsa unor piste pentru biciclisti si a unor spatii pietonale adevarate, imi pun speranta in afectiunile cardiace. Poate ca vom muri de inima inainte ca tumorile sa apuce sa ne rapuna plamanii.

Sau poate ca vom crapa mai repede de la o bacterie mutanta care se va dezvolta in cele din urma intr-una dintre gropile de gunoi ale tarii, acolo unde aruncam intr-o zi cat recicleaza alte tari intr-o luna.

Nu lasati totusi aceste informatii sa va tulbure ziua. Mergeti linistiti la calamitatile voastre si rugati-va ca Apocalipsa sa vina cu o generatie mai tarziu. Nu incercati sa aflati mai multe despre poluare, despre ecologie sau despre schimbarile climatice. In general, daca nu apar manifestari neplacute, nu merita sa va adresati autoritatilor sau farmacistului.

Procedati asemenea celor mai nesimtiti dintre noi: luati toate lucrurile astea ca pe o fatalitate. Nu va deranjati sa cereti autoritatilor taxarea drastica a cilindreelor care fac supradoza de dioxid de carbon, nu militati pentru sosele pe care sa circule doar masini cu mai mult de un pasager sau pentru alei pietonale si piste pentru biciclisti, nu cereti operatorilor de salubritate sa va colecteze selectiv gunoaiele. Mai bine mergeti la Biserica si dati un acatist: „Era fatal sa se intample asa…” Si, daca tot sunteti acolo, aprindeti o lumanare in amintirea temperaturilor moderate din vara anului 2006. Pe langa ce-are sa vina, 2006 a fost un an bun.

De Ziua Mediului se cuvine sa ne gandim si la cei mai privilegiati dintre noi, la cei care cred ca s-au nascut la peste un metru inaltime de carosabil si care insista sa otraveasca orasele cu jucariile lor supradimensionate. Le propun posesorilor de SUV un mic experiment: mergeti acasa, incuiati-va in garaj, porniti SUV-ul la ralenti si asteptati sa vedeti ce se intampla.

Pentru orice eventualitate, rugati pe cineva sa cheme Salvarea dupa o jumatate de ora. Acum, dati-va seama ca umanitatea e cu un picior in groapa si cu cheia in contactul a sute de milioane de SUV-uri, masini de teren sau ATV-uri lasate sa mearga in gol intr-un garaj mai mare numit atmosfera.

Cu aceste ganduri euforice intampin sarbatoarea de maine. Romania se-mbraca in strai de gunoaie, isi da cu negru de fum pe fata si rade cu padurile ramase stirbe la radiatia cancerigena a soarelui. Daca am avea un dram de luciditate, de Ziua Mediului ar trebui decretat doliu national.

:: text: EvZ

Leave a Reply