Grupul petru monolog social

Am fost la Ultima ora, cu Puya, Andrei Gheorghe, Corina Dragotescu si Bogdan Naumovici. Subiectul: puscariile, consumul de droguri si Romania lumii a III-a – cartierul.

AG: “O tara care isi pedepseste oamenii intr-un fel abrutizant este o tara de brute.”

Inregistrarea se gaseste aici.

Ultimul clip cu Sisu si Puya poate fi vazut aici.

Trimit si la un articol mai vechi al Siminei, sora mea, aparut in Cadran politic, despre Supraveghere si disciplina in statul modern:

Supravegherea şi disciplinarea trebuie să fie, aşadar, subtile pentru a fi eficiente. Şi dacă Panopticonul lui Bentham ne pare azi o jucărie este doar pentru că trăim într-o lume în care camerele de luat vederi au început să ne privească discret de la tot mai multe colţuri de stradă.

Iar faptul că sistemul penitenciar există în continuare fără a-şi fi dovedit vreodată, de două sute de ani încoace, eficienţa nu mai miră pe nimeni. Dacă scopul sistemului penitenciar este prevenirea şi reeducarea, şi nu pedeapsa aşa cum se întâmpla în Evul Mediu, atunci de ce nu asistăm la o descreştere a criminalităţii?

De ce delincvenţa, sub toate formele ei, continuă să planeze ameninţător asupra noastră, astăzi ca şi acum două sute de ani? (…) Teama de delincvenţă, susţinută în permanenţă de mass-media, este condiţia necesară pentru ca sistemul de supraveghere poliţienesc să fie acceptat.

  1. broken_angel

    Felicitari pt emisiune. Admit ca la faza cu “campaniile ana targetate la cel mai varza public” am inceput sa rad singura in camera :P. Oricum, interventiile pertinente, stand in rahova cam stiu si eu cum e!

  2. Avem o campanie electorala cum procedam

    Ciudat e, cum a uitat dragul de AG, ca si el, la randul lui a avut odata sansa sa stea drept si sa spuna niste lucruri pe nume. A facut-o la ProTV pe vremea aia, dar cand a ajuns la procuratura a “dat-o la intors”. Acum e usor sa stai linistit cu vantu in spate si soarele reflectoarelor in fata si sa iti dai cu parerea despre sistemul cel prost. Pacat ca n-a apucat sa fac vreo doua zile de arest preventiv asa de control sa vada cam pe unde ar trebui sa bata el cu vantul shimbarii. Abia asteptam sa iesim toti cu frunte cu AG si fumam un joint la Universitate in semn de protest. Discutia in sine, s-a vorbit despre multe si nu s-a ajuns la nici o concluzie, arata cat de departe suntem de rezolvarea acestei situatii. Puya a fost cel mai sincer: “Se vorbeste mult la talkshowuri dar nu se face nimic concret”.

  3. stiu eu undeva in romania un centru de dezintoxicare, care este mai mereu gol, asta cu toate ca se stie de el si exita si persoane care ar avea nevoie de tratatemnt.
    Intre timp (pentru ca este nou si ofera niste conditii super) este folosit drept “compartiment de lux” pentru pacientii internati in clinica de psihiatrie de care apartine.

  4. @ anonim: mai precis? ca tot esti anonim…
    Eu stiu in Bucuresti de Centrul Sf. Stelian despre care am auzit numai lucruri bune, si de asemenea stiu pe cineva care s-a internat pt dependenta de droguri, dar cu niste relatii sa zicem si destul de scump… Daca nu ma insel sunt doar 45 de locuri, e de inteles.

    Si da, AG nu prea mai sta el drept si asta cam demultisor.

Leave a Reply