Puscarie pentru poezie

Un numar de 26 de persoane, intre care si Nichita Stanescu, au fost arestate in cursul serii de marti in urma unei actiuni de combatare a consumului de alcool.

Operatiunea de anihilare a grupului infractional ETERUL s-a derulat pe o perioada de 6 luni sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Acest grup infractional distribuia mai multe categorii de droguri (votca, bere si vin), fiind principalul furnizor de bauturi alcoolice in mai multe cercuri de scriitori.

La domiciliile celor perchezitionati au fost gasite 10 pahare de votca, mai multe sticle cu vin si bere, o pusca de vanatoare si importante sume de bani.

La domiciliul unei alte persoane din grup a fost gasita o masina de scris care era folosita chiar in momentul descinderii.”

Am parafrazat stirea aparuta pe Hotnews in legatura cu a doua arestare a lui Tudor Sisu, unul dintre cei doi solisti ai trupei La Familia. M-am gandit ca, schimband ce e de schimbat, va deveni mai clar absurdul tragic al solutiei „puscarie pentru consum de droguri”.

E la fel de absurd ca si cum am incerca sa tratam persoanele cu deficiente locomotorii trimitandu-le dupa gratii. De altfel, n-au trecut decat 17 ani de cand in Romania functionau azile-puscarii pentru „handicapati”, iar cele pentru persoanele cu deficiente mintale sunt desfiintate abia acum.

O sa-mi spuneti ca acolo avem de-a face cu probleme din nastere, iar in cazul drogurilor cu o problema dobandita. Imaginati-va atunci ca Procuratura s-ar sesiza in cazul fiecarui diagnostic de cancer pulmonar si, daca s-ar dovedi ca pacientul a fost fumator, tratamentul ar urma sa se faca in arest preventiv. Fumator, din cate stiu, nu s-a nascut nimeni.

In 2003, Sisu a primit o condamnare de 3 ani pentru consum de droguri. A fost eliberat dupa 2 ani si a lansat imediat, impreuna cu Puya, colegul sau, un album-protest fata de sistemul judiciar din Romania, aceasta menghina in care destinele unor tineri cu probleme sunt prinse nediferentiat alaturi de cele ale violatorilor, ale talharilor si ale ucigasilor.

La 6 luni dupa eliberare, Sisu e arestat din nou, de aceasta data pentru trafic. Dupa un an, o prima instanta hotaraste judecarea tuturor celor 16 inculpati in stare de libertate, dar la recursul de saptamana trecuta Curtea de Apel decide ca doar Sisu trebuie sa ramana in puscarie. Procurorul a sustinut ca punerea in libertate a lui Sisu prezinta pericol social intrucat textele interpretate de solist sunt „anti-sistem”.

Nu e treaba mea sa judec daca acuzatia de trafic e reala sau nu. Pot doar sa constat ca, din punctul de vedere al justitiei, Sisu a intrat in puscarie „consumator” si a sfarsit „traficant”. si atunci ma intreb daca nu ar fi drept ca judecatorul care l-a trimis prima oara pe Sisu dupa gratii, impreuna cu directorii penitenciarelor unde Sisu a executat 2 ani din pedeapsa, sa fie tinuti si ei in arest preventiv?

Sau crede Onorata Instanta ca „textele anti-sistem” prezinta mai mult pericol social decat mutilarea unui destin?

:: text: EvZ
:: foto: La Familia

Ultima zi cu Sisu
Foto: Dan Marinescu / Jurnalul National
Albumul poate fi vazut aici
  1. Dragos, cred ca e important de facut diferenta la nivel de consecinte. O persoana bolnava de cancer pulmonar nu reprezinta un pericol real pentru cei din jur, pe cand, in cazurile obisnuite, drogurile pot fi. Normal ca aici poti sa-mi spui ca e vorba mai degraba de individ si nu de droguri in sine, doar ca nu asta e discutia. Important e ca exista potentialul asta violent care e asociat cu droguri. Asa se explica, cred, penitenta. Cred ca discutia e mai degraba, despre faptul ca acest sistem nu e de nici un ajutor individului in sine, ci doar individului apartinand unei societati. Si ca a inchide un individ, adica a face numai asta, nu e eficient.

  2. Dupa o stire de pe realitatea(parca), cica aprox 5% din populatia planetei a consumat sau consuma droguri (regulat sau nu prea). Eu propun sa golim romania de romani si sa-i aducem pe toti consumatorii aia aici, punem de-un zid al romanului (cam ca ala din Berlin) si vedem ce iasa…
    Norocul consumatorilor cu parinti bogati (cocainizatii)… ei ajung la niste spa-uri unde pana si narile arse le sunt masate.
    Amarastenii heroinizati se inghesuie in paturile alea urate de metal, poate poate le fuge gandul de la droguri.

  3. Ca sistemul e deficitar(asta asa,really sugar-coated) si ca nici macar nu te lasa in pace,daca tot nu te ajuta,se stie.Multe de zis,mai nimic de facut(din pacate).
    Problema(mai mult sau mai putin actuala)e alta:nu ne putem dezbara de ideile preconcepute despre bine si rau.Drogurile,alcoolul,preacurvia:D sunt rele.Si noi tragem concluzia(de-a dreptul tampita):drogatii,betivii,prostituatele sunt,bineinteles,intruchiparile raului.Asa ca hai sa-i inchidem undeva,sa-i “jupuim si sa-i facem drapel”(ca pe Rodica Adei Milea),sa curatam patria de buruieni.Pentru ce,cand singura lor vina e ca sunt ba prea fricosi,ba prea neincrezatori intr-un “mai bine”,ba prea siguri de ei si pe ei ca sa ceara ajutor.Daca-i asa,la inchisoare cu noi toti,ca suferim de aceleasi boli!Prea fricosi sa incercam(orice,nu numai droguri),prea neincrezatori ca ceva ne mai poate ajuta si prea orgoliosi sa admitem ca putem fi tentati.
    Un mic exercitiu de sinceritate:
    Sa presupunem ca vezi(whoever will read this) lumea doar monocolor…in…alb,de exemplu.Atat,nu distingi nicio culoare,nicio nuanta,nimic.
    Intr-o zi,un prieten vine la tine si-ti spune ca a desoperit cea mai tare chestie:poate sa vada lumea in culori,in toate culorile,cu toate nuantele,umbrele etc.ei.Si ca e minunat,extraordinar,ca nu stie cum a putut trai pana atunci vazand numai alb…si n-ar mai vrea sa se intoarca niciodata la viata “monocolora”.Ai fi tentat sa vezi si tu lumea cum o vede el,sa stii ce inseamna “rosu”,”verde”,”negru”?Te-ar tenta sa-i afli secretul?
    Adica,pentru cine inca nu a inteles,ai incerca drogurile,macar o data,sa vezi si tu totul in culori?
    Sa fim seriosi,drogurile nu inseamna violenta,textele “anti-sistem” nici atat,depinde cum le foloseste fiecare…adica depinde de cat de fricos,orgolios sau neincrezator e.E vorba de perspectiva.Cat despre paralela ta cu bolnavii de cancer,inteleg(cred eu:D)din ce punct de vedere e facuta.Dar atat timp cat primii(dependentii de droguri) vor fi priviti cu oroare si dispret si cei din urma cu mila,nimic nu se va rezolva.Suntem cu totii prizonierii micii noastre lumi monocolore.Pacat…

  4. Scurt exercitiu de imaginatie:sa spunem ca poti vedea lumea numai monocolor…in alb,de pilda.Peste tot numai alb:cafeaua de dimineata e alba,fumul de tigara la fel,masinile,oamenii,iarba,copacii,soarele,cerul…absolut totul…nicio nuanta,niciun contur,nimic.
    Intr-o zi,un prieten vine si-ti spune ca poate vedea lumea in culori…ca iarba e de fapt verde,ca vecina de la 3 e roscata,ca pisica din fata blocului e neagra etc.Si ca e minunat,extraordinar,ca nu-si mai poate imagina viata altfel si ca n-ar putea sa se intoarca la a vedea lumea-n alb.
    L-ai intreba care e secretul lui,cum a reusit si i-ai cere sa te invete si pe tine cum sa faci,sa stii si tu ce inseamna “rosu”,”negru”,”verde”,sa vezi ce culoare are parul iubitei/iubitului?
    Adica,pentru cei care inca nu au inteles,ai incerca drogurile?
    (Final de exercitiu:P)
    De altfel,sa-i “jupuim si sa-i facem drapel” pe dependentii de droguri,doar pentru ca sunt prea fricosi,prea orgoliosi sau prea neincrezatori intr-un “mai bine” ca sa ceara ajutor?Atunci locul nostru,al tuturor,e la inchisoare!
    Drogurile nu inseamna violenta.Si nici textele “anti-sistem”.Depinde doar de perspectiva.
    Cat despre paralela cu bolnavii de cancer,inteleg(sper:P) din ce punct de vedere e facuta.
    Dar atat timp cat primii(dependentii de droguri) vor fi priviti cu oroare si dispret si cei din urma cu mila,nimic nu se va schimba.Suntem cu totii prizonierii micii noastre lumi monocolore…deschideti ochii si “lasati culorile sa vina la voi”(indemnul e doar pentru cei ce NU cred ca am facut o pledoarie pro-consum de droguri sau ca sunt eu insami vreo consumatoare….they are hopeless).
    In final….Ma bucur sa vad ca sunt oameni care vad(si,mai mult,cred) in culori.

  5. Scuze ca am trimis (aproximativ) acelasi mesaj de 2 ori.It’s the thunder:a fulgerat si mi s-a restartat calculatorul si a trebuit s-o iau de la capat.N-am stiut ca il trimisese de fapt.Have a good night!

  6. Se desfiinteaza acele azile pt cei cu deficiente mentale??? Really!? Am un prieten care acum multi ani, cand eram pustani, a ajuns pe la unul din ele… acolo era si o sectie de dezalcolizare… Nu m-am mai interesat de asta, chiar nu mai stiu, dar atunci era horror. Adica HORROR.

    Nu stiu cat de bine va fi inteles articolul tau, mi-e teama ca nu prea bine, daca nu ai vazut si trecut prin asa ceva sau daca nu ai fost f aproape… e f greu de inteles pt cei mai multi. Orice fel de dependenta nu se trateaza in puscarie/ azil (ma refer la anumite azile), parca-i la mintea cocosului, nu? Iata ca nu, sistemul e asa cum e, si nu numai la noi si nu numai in privinta asta…

    Scapa cine poate 😀

  7. In ceea ce ma priveste, un om care a fost la puscarie pentru droguri si dupa ce a iesit a scos piesa in care indemna drogatii sa se lase dar pe de alta parte facea trafic, trebuie pedepsit drastic. N-o fi legea romaneasca cea mai buna, nici politia romana cea mai moderna dar in afara discutiilor interminabile despre “sistemul bolnav”, “incompetenta autoritatilor”, etc. legea trebuie aplicata. A avut mai multa “marfa” decat prevede legea – a facut trafic, nu consum; drept urmare trebuie sa faca puscarie. Pedeapsa maxima pentru ca e recidivist. Punct!

  8. Cred ca se impune o analogie a sistemului actual, de sorginte cripto-comunist, la sistemul trecut, cu maternitatea la Moscova. Pana aici sunt de acord! Bine ca mai vede cineva astfel de lucruri… Dar, mi se pare mult prea fortata (ca sa nu zic deplasata) comparatia pe care ai incercat-o intre Nichita Stanescu si Tudor Sisu, doar ca sunt poeti. E drept, amandoi sunt refractari ai sistemului si as trage un joint cu ei… cu primul aici, ca e in viata; cu al doilea as pune niste bilutze cu tamaie…

    sa rimati bine!

  9. tudor sisu… poet ..?? bun fie ….da in nici un caz in comparatie cu stanescu . sistemul e stricat in romanioa .. dar si sisu a fost stricat la cap cand dupa ce a venit de acolo a facut aceiasi fapta in mai putin de 6 luni … de fapt mai grava … drogurile strica tot …. (excludem mj si hashishul)

Leave a Reply