Discriminarea se invata acasa

Un spot de Catalin Mitulescu realizat in cadrul proiectului

S.P.E.R.
Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma

Un proiect al Guvernului Romaniei, prin Agentia Nationala pentru Romi

Semneaza aici Petitia S.P.E.R.!

Fara legatura… am fost azi la conferinta de lansare a campaniei anti-discriminare. Unde am intalnit-o pe Ioana, cu care nici nu mai stiu daca am fost colegi, sau daca doar ne-am cunoscut prin niste prieteni din scoala. O-ntreb ce face acolo, imi spune ca e cercetator in cadrul proiectului. “A, da, zic eu, tu parca faceai matematica prin Franta, nu?”.”Dragos, zice ea, eu am facut intre timp antropologie si sociologie. Matematica faceam acum 10 ani…” Si m-a cuprins asa, o melancolie… 😐

  1. Ciprian Carlan

    e o mare porcarie ceea ce faceti, prin campaniile astea de 3 lei in care se implica tot felul de visatori, lucrez intr-un ong si am contact direct cu comunitatea lor acasa la ei, nu faceit nimic decat actiuni de pr pt europa sau pt ca sa cheltuiti bani, in rest nimic practic care sa ajunga la el la tiganul mic.
    fortarea tiganilor ca sa urmeze scoala sa invete sa citeasca, spargerea rin legi adaptate la situatiile de fapt a obiceiurilor de tip tribal care umilesc orice principiu european si al civilizatiei umane progresiste, actionati punctula pe probleme nu pe campanii.
    duceti-va in ferentari pe valtoarei si vedeti care le sunt problemele si faceti o campanie fara pr fara nimic in care sa ii ajutati pe ei direct, sa faca ceva, eu fac asta si de asta acolo cand ma duc sunt impreuna cu colegul meu ni se spune, astai sunt prietenii nostri si daca cineva le face rau o sa aiba de a face cu noi.
    te lupti pt ei sau te implici in campanii pt ei dar nici macar nu stiti un tigan de pe strada, nu vorbiti cu ei ca stiti voi, m-am asturat de toate astea.

    la ANA se face la fel bani aruncati pe geam, veniti in strada si ajutatii nu prin spoturi tv.

  2. Da, se invata acasa, se invata la gradinita si la scoala. Tot acolo se invata si ipocrizia si minciuna. Si? Ce impact poate sa aiba un spot usor idilic despre prietenia dintre puiul de om alb si puiul de om rrom? Ce problema de fond rezolva acest spot?

    No offence, e drept ca m-am incins, dar m-am saturat sa aud pe toata lumea militand impotriva discriminarii si apoi… “hai, nu fii tigan”. Discriminarea e in constiinta colectiva a populatiei needucate, care tinde sa marginalizeze orice nu se conformeaza cutumei. Parca asta zic sociologii, nu? Toti vorbim, dar nu stiu cat se realizeaza, practic. Eu ma bucur ca am reusit sa ajung in acel punct in care sa nu-mi mai fie teama ca voi fi agresata de “vreun tigan”.

    Am depasit oare tentatia discriminarii?

  3. Cât timp melancolia nu naşte lacrimi, este bine.
    Am auzit şi eu nişte băieţi care fuseseră pe la Noua Dreaptă şi l-au ascultat pe Varujan Vozganian cum le discuta despre, cum îi spune în America…, WASP. Acelaşi om care reprezintă minorităţile în parlament. Desigur, la noi nu era cazul de anlo-saxoni şi nici de protestanţi, doar de “white”. Şi aveau acei tineri dorinţa să meargă cu automatul prin Ferentari şi să descarce un automat în populaţia ferentărească din mersul maşinii, aşa cum mai vezi pe internet. Nu ştiu cât de determinaţi erau să facă acel lucru, să fi fost o glumă?, dar m-am trezit mulţumind lui Dumnezeu că la noi nu se găsesc arme la supermarketul din colţ. Uite că uneori se învaţă şi de la clasa politică treaba asta cu discriminarea.
    Am râs o jumătate de oră când am auzit apoi că Varujan s-a simţit discriminat de Băsescu. Uneori melancolia duce la tristeţe… mie tristeţea mă face să-mi strâng în gât o mâzgă pe care să o transmit binevoitor în obrazul de om politic. Poate e doar la mine.
    Ce poate face un profesor de matematică? Ca să te implici trebuie să studiezi antropologie, sociologie… De fapt nu. Ar trebui să avem curajul să le spunem în faţă porcilor că sunt porci şi nu oameni (nu că aş vrea să discriminez porcii). Îmi este greaţă.
    Măcar poţi face nişte emisiuni bune, tot e bine de tine. Te urmăresc de câte ori pic pe o emisiune de a ta (nu ma prea uit la TV). Esti bun şi faci lucruri speciale. Numai să nu te perverteşti cu înaintarea vârstei şi să ajungi un Tatulici.

  4. Dragos Bucurenci

    @ ciprian carlan, te asigur ca citesc toate comentariile, dar asta nu inseamna ca simt nevoia sa le raspund tuturor. am osbervat ca discutia se incheaga foarte bine si in absenta mea. cand am ceva de spus, o fac intr-o noua insemnare.

    @ radu gonciar, ciprian necula m-a intrebat la inceputul campaniei daca vreau sa semnez, i-am zis ca da si am banuit ca a operat semnatura. mersi ca mi-ai atras atentia, am semnat acum si eu.

  5. Draga Ciprian Carlan
    si altii care sunteti revoltati cu ciolanul la gura,

    E un subiect asa complex incat mi se pare incredibil ca gasiti inutila abordarea lui pe mai multe cai. Folositi banii implicati in proiect ca pretext pentru lipsa voastra de judecata. Nu s-a imbogatit nimeni de pe urma acestui clip. E o campanie sociala; au mai fost, vor mai fi si e absolut firesc. Asta se pune ca o evolutie, indiferent de repercusiuni. Ma deranjeaza atitudinea asta careia-i pute tot si gandirea colectiva in asemenea parametri limitanti.
    Nimic in cazul asta nu e inutil si daca spotul asta reuseste sa scoata din 0,1 % din spectatori un gest intelegator fata de un rrom – si-a atins scopul. Raman alte initiative care din punctul meu de vedere sunt la fel de bine venite. Schimbarea vine cu picatura, oameni buni.

  6. @sabina
    daca gandirea asta de pr de 2 lei persista si tu insisti ca va scchimba 0.1 din populatie ori traiesti inafara tarii ori ai 20 de ani ori ai trait intr-un mediu prea cool ca sa intelegi problema, eu recomand ca in loc sa faci un video clip sa faci ceva practic pt tinerii tigani.
    de ce tot timpul e problema de perceptie a mea si nu a lor?
    de ce nu se implica cineva sa zica uite fac asta, fac o spalatorie cu acces liber, pt ca nu au unde sa isi spele hainele pt c anu exista apa potabila.
    de 3 ani ne chinuim sa facem un proiect pentru asa ceva dar nu sunt bani, sunt bani de videoclipuri care vor schimba 0.00000000000001 din populatie.
    ajuta-i pe ei sa se ajute singuri, schimba perceptia de la ei, nu de la mine sau de la tine care il percepi asa cum e.

    campaniile astea nu sunt ancorate in realitate, nu faceti nimic practic pt ei, toata lumea lupta impotriva discriminarii dar nu lupta ca ei sa duca o viata mai buna si sa se integreze in societate in mod real si productiv.

    toti acesti domni si doamne de bine mi se par niste ipocriti, vor sa ajute dar nu cred ca au macar uns ingur prieten tigan la care sa mearga acasa la masa, si afle care sunt problemele lor.

    ceea ce ma enerveaza cel mai mult e ca pt campanii de pr sunt bani dar pt ceva real, si sunt mai multe proiecte pe care le poti pune in practica si care ar ajuta cu adevarat, e adevarat ca nu ati mai aparea la tv nu ati mai mai avea sfertul de ora de glorie dar macar ati face ceva REAL,nu sunt bani sau conditiile de accesare a fondurilor sunt atat de draconice si ireale ca nu poti face nimic.

    toti cei care ati semnat petitia, campania de pr sau cum se mai numeste aberatia asta sa faceti un ong accesati fonduri si sa faceti o zi pe sapt de voluntariat cu o masina pe teren si sa mergeti in rahova, ferentari, giulesti etc acasa le cei pe care ii stimati si pt care luptati si sa dati mana cu oamenii aia.

    vreau sa vad si eu o campanie de strangere de fonduri la tv, la radio, in ziare,pe net peste tot pe unde se poate de toti acesti oameni de imagine si sa faceti un centru de educare si mobilizare a copiilor de tigani.

Leave a Reply