Vremea leprosilor

Nu sunt un inamic al Bisericii Crestine. Recunosc totusi ca am mai multa consideratie pentru invatatura lui Hristos, decât pentru slujitorii Lui.

Nici istoria, nici prezentul lor nu imi inspira acelasi respect si aceeasi admiratie pe care le port cuvintelor din Evanghelii. Dar sunt oricând dispus sa trec cu vederea greselile si vanitatile omenesti ale acestui corp sacerdotal, atunci când el prilejuieste exercitii de umanitate si toleranta exemplare, cum au fost Papa Ioan Paul al II-lea sau Maica Tereza.

Mi-e greu sa identific destine similare in peisajul autohton. Pesemne ca ele nici nu pot fi posibile in spatiul ortodoxiei. Dar m-as bucura sa vad si la noi ierarhi, preoti sau monahi dornici sa implineasca si altceva in afara consolidarii pozitiei ortodoxiei intre celelalte confesiuni. Pentru ca tot ceea ce vad si ce aud despre Biserica Ortodoxa Româna are legatura cu aceasta competitie stupida pentru mântuirea sufletelor celor nehotarâti.

In loc sa ramana o lucrare mistica, Biserica se comporta tot mai des ca o afacere care cauta sa-si mareasca si sa-si diversifice cota de piata. In lupta pentru mentinerea pozitiei dominante, compromisurile politice sunt la ordinea zilei. Ceea ce trebuia sa fie o comunitate de credinciosi, aduce astazi tot mai mult cu un cartel. Credinta? O simpla bifa pe formularul de adeziune. Mântuirea? O simpla chestiune de monopol.

Chemat sa continue lucrarea controversata a raposatului Patriarh Teoctist, Noul Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Române mai are totusi o sansa pentru indreptarea acestor perceptii. O sansa importanta, caci pretutindeni Biserica Crestina se confrunta cu spectrul somajului tehnic, pe fondul laicizarii de facto a marilor aglomerari urbane.

Prea Fericitul Daniel poate miza pe cartea dogmei, asemenea Sanctitatii Sale, Benedict al XVI-lea, si atunci ma tem ca numarul credinciosilor autentici se va imputina pe durata pastoririi sale. E drept ca, asemenea icoanelor si a orelor de religie din scolile de stat, turma evlaviosilor ipocriti de Duminica si de Praznice va continua sa infloreasca, dar mi-e greu sa cred ca un pastor de suflete poate spera ca tarâtele vor atârna mai greu ca faina la cântarul Judecatii.

O alta miza, mult mai riscanta, dar si mai generoasa, ar fi deschiderea Bisericii Ortodoxe Române catre agenda sociala. Sunt nenumarate problemele pe care nici statul, nici societatea civila nu mai sunt in stare sa le rezolve in legatura cu accesul la educatie, cu abandonul familial, cu incluziunea minoritatilor defavorizate, cu asistenta vârstnicilor si a persoanelor cu dizabilitati.

Daca s-ar intoarce catre cei care poarta crucea societatii, catre cei indeobste scuipati si batjocoriti de purtatorii de cruciulite zanganitoare, Biserica si-ar da adevarata sa masura si ar câstiga mai lesne mântuirea sufletelor celor credinciosi si prietenia celor nedusi la biserica.

Sunt foarte multi leprosi in tara asta, Prea Fericite Parinte Patriarh… si ei asteapta de la o Biserica a iubirii alinare si ajutor, asa cum au primit si de la Hristos. Prea Fericirea Voastra va hotari daca ei le vor primi sau daca Biserica ii va tine si pe mai departe la usa ei, cinstindu-i, ca si pâna acum, doar pe Cezari, pe farisei si pe urmasii vamesilor.

:: text: EvZ

  1. Stii ce-ar fi fain? Sa merem noi amu’ in coloana aia kilometrica a’ lu
    Sf. Dumitru de la Bucuresti, ca pe pe Sf. Parascheva am ratat-o…

    Iar de-om scapa cu viata (“bulangii”, “lichele” si “atei” fiind) inseamna ca natia romana toleranta si iubitoare de oameni (deci si de Dumnezeu), mai are o sansa!

    Hai Romania!

  2. Pai tu vorbesti despre fatarnici si farisei ……pai …nu vreau sa critic …dar persoanele astea Maica Tereza Papa Ioan Paul al doilea ….au iesit in fata si au pozat …..
    au mers in papamobile …au stat in hoteluri si etc ..nu ca ar fi rau ….
    Dar e acelasi lucru cu Sir Baba si el face minuni dar sta in tron si se plimba cu caleasca se spala in lapte si le da la oameni sa bea….se crede Dumnezeu ….
    In Crestin Ortodoxie sunt calugari care stau in manastiri si calugari care nu stau in manastiri si se cheama sihastri ….
    Eu de aceea apreciez crestin ortodoxia ….ptr oameni ca ei ..ptr mine ortodoxia …nu inseamna capii Biserici …ci inseamna cei care-i vad sinceri ….si preocupati intradevar de Dumnezeu …si nu de a fi slujit de oameni (inteleg si asta e profund uman …dar necrestinesc)…
    Eu sincer sa fiu nu-l inghit deloc pe Ips Daniel ..dar ce-i sa-i fac eu …
    Mie unu mi-a placut ce a zis parintele proclu ….care e sihastru pur intamplator …. daca vreti puteti sa vedeti pe net(youtube) …. cine e interesat ..dar probabil o sa va para respingator …ptr ca e barbaos si are vocea pitigaiata …. dar cuvintele lui sunt miere …
    intr-un borcan urat pedinafara dar frumos pe dinautru ….
    Deci Numai spune ca …sa aveam un …. Papa Ioan Paul , sau maica tereza …cand avem mai ceva ca ei ….oameni care nu vor sa fie slujiti de oameni ….si care-si dedica viata lui Dumnezeu …care e destul de greu ….

  3. Din cate am inteles eu din mesajul lui andrei, cred ca nu dorea sa-si exprime o adeziune fata de o religie sau alta (fie ea si crestina) sau sa se declare ateu, cu atat mai putin sa faca o judecata de valoare asupra unor personaje (asa cum crede Bogdan) sau personalitati crestine. Cred ca radiografia atat de pertitenta asupra unei situatii de fapt -discrepanta atat de evidenta dintre Hristos si a celor care doar la nivel declarativ se numesc slujitorii Lui- ar fi de dorit mai degraba sa provoace la fapte, la implicare, la autoreflexie a ceea ce inca mai inseamna pt noi Hristos, invatatura si modelul Sau. Dar cred ca…nu se va intampla toate astea, dimpotriva cred ca daca Hristos ar fi venit inca o data pe pamant in conditiile in care a venit pt prima oara L-am fi rastingnit din nou pentru ca ne-ar fi “stricat toate ploile”. Mesajul lui Bogdan mi se pare incoerent si cel putin inadmisibil sa compari o persoana cu alta sau in detrimentul alteia, doar din simplu motiv ca invariabil cazi in etichetari, clisee si prejudecati. Io cred ca criteriu absolut ii apartine Lui Dumnezeu, de aceea se spune ca “judecata e numai a Domnului” si mai ales ca: “cu ce masura veti masura cu aceeasi vi se va masura”! Totusi cred in cuvintele lui Hristos din Evanghelii: “Pomul bun il veti cunoaste dupa roadele lui”!

  4. Ce lungi sunt comentariile cand vine vorba de religie, credinta etc. Parca nimic nu-i “aprinde” pe oameni mai tare. Apropos de credinta, Dragos, esti ateu?

Leave a Reply