Mintea ministrului de pe urmă

Korodi îi propune o întâlnire Patriarhului, pe tema construcţiei ilegale din Ceahlău

Ministrul Mediului, Korodi Attila, susţine că edificiul monahal ridicat de călugări în Parcul Naţional Ceahlău a fost clădit fără respectarea legii de mediu şi, îngrijorat de precedentul periculos pe care construcţia îl reprezintă, îl invită pe Patriarhul Daniel la o discuţie pe această temă.

Sursa: Mediafax

În scrisoarea transmisă Patriarhului Daniel, ministrul Korodi îi explică succint Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române rolul Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) în peisajul instituţional românesc. În continuare, Korodi îi supune atenţiei Patriarhului problemele legate de construcţia Casei de pelerini Panaghia, situată în zona de conservare specială a Parcului Naţional Ceahlău.

Potrivit unor surse care au relatat agenţiei MEDIAFAX despre conţinutul scrisorii, în textul documentului Korodi îşi exprimă, în numele instituţiei pe care o reprezintă, “îngrijorarea” că o construcţie de dimensiuni însemnate şi care are o destinaţie publică explicită a fost ridicată fără respectarea tuturor legilor de mediu.

În documentul pe care, potrivit surselor citate, îl semnează, Korodi vorbeşte şi despre riscul ca decizia de a construi fără autorizaţie în inima Parcului Ceahlău să reprezinte “un precedent periculos” pentru mediul românesc, cu atât mai mult cu cât gestul aparţine uneia dintre instituţiile cu mare autoritate şi popularitate în rândul românilor.

Pentru a da şi mai multă legitimitate demersului său, Korodi îl înştiinţează pe Daniel că semnalele de alarmă venite de la organizaţii non-guvernamentale pe această temă “s-au înmulţit”. Pe lângă acestea, ministrul aminteşte şi de o posibilă verificare urmată de sancţiuni severe la adresa României din partea Uniunii Europene, toate posibile urmări ale gestului Bisercii de a construi fără autorizaţie în zona strict protejată a unui parc naţional.

În finalul documentului, ministrul Mediului îl invită pe Patriarh să caute o soluţie amiabilă şi legală pentru rezolvarea problemei, într-o primă fază în cadrul unei întâlniri private pe care i-o solicită lui Daniel, sugerând ca data la care ea să aibă loc să fie marţi, 22 ianuarie.

Scandalul privind realizarea unor lucrări de modernizare a chiliilor de la Schitul Toaca, din Masivul Ceahlău, a început în vara lui 2004, după ce mai multe organizaţii neguvernamentale de protecţia mediului au anunţat că pe munte au fost transportate, cu ajutorul a două elicoptere militare închiriate de la Baza Militară de Aviaţie 95 din Bacău, peste zece tone de materiale. Reprezentanţii organizaţiilor respective susţineau că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu avea autorizaţie în acest sens şi că, oricum, în zona respectivă realizarea unor construcţii este extrem de strictă, fiind arie protejată.

Construcţia casei de pelerini Panaghia de către Mitropolia Moldovei, precum şi transportul de materiale de construcţii cu elicopterele în masivul Ceahlău, judeţul Neamţ, care este arie protejată, au ajuns şi în atenţia UNESCO, încă din anul 2005. În noiembrie 2005, conducerea Administraţiei Parcului Naţional Ceahlău a anunţat că a primit o avertizare din partea coaliţiei ONG Natura 2000, din care fac parte 44 de organizaţii neguvernamentale cu preocupări în domeniul protecţiei mediului, în care se preciza că problema va fi adusă în atenţia UNESCO. Ecologiştii criticau modul în care Mitropolia Moldovei ar fi obţinut autorizaţie de construcţie a unei case de pelerini în masivul Ceahlău, precum şi modul în care materialele de construcţie erau transportate pe munte. ONG Natura 2000 susţinea că autorizaţia de construcţie ar fi fost eliberată fără respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

Deşi zona este unică atît pentru România, cît şi pentru Europa, urmînd să fie protejată şi prin legislaţia europeană, respectiv prin Directiva Habitate şi Directiva Păsări, Mitropolia Moldovei a început, în 2004, realizarea unor construcţii în interiorul Parcului Naţional (arie protejată), în zona în care, conform legii, nu se pot face niciun fel de investiţii. Deşi au existat numeroase proteste din partea Consiliului Ştiinţific al Parcului şi a Asociaţiei Salvamont şi de Protecţie a Biodiversităţii, precum şi numeroase articole în presa locală şi naţională, “construcţia a continuat, sfidîndu-se prevederile legale“, se arată în comunicatul din 2005 al Coaliţiei ONG Natura 2000.

În continuarea documentului citat se făcea referire şi la faptul că “acţiunea ilegală a fost sprijinită şi de alte instituţii, de exemplu prin asigurarea transportului de materiale cu elicopterul Ministerului Apărării Naţionale în cursul primelor etape ale construcţiei sau prin acceptarea tacită a lucrărilor de construcţie de către instituţiile abilitate să oprească asemenea ilegalităţi”.

După ce în 2004 unitatea Militară de Aviaţie din Bacău a asigurat transportul materialelor de construcţie pe masivul Ceahlău, un an mai târziu Mitropolia Moldovei a primit ajutorul elicopterelor Ministerului de Interne pentru aceste operaţiuni.

Conducerea Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău a avertizat Mitropolia Moldovei şi Bucovinei că zborurile contravin legii pentru că nu există autorizaţie de survol şi aterizare într-o arie protejată.

În 2004, Dan Munteanu, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Monumentelor Naturii, din cadrul Academiei Române declara că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu a cerut Academiei eliberarea avizului necesar pentru extinderea schitului Toaca situat în Parcul Naţional Ceahlău.

Munteanu a adăugat că legislaţia în vigoare la acel moment – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, aprobată prin Legea 462/2001, şi Legea protecţiei mediului nr. 137/1995, modificată în 2000 şi 2002 – este foarte categorică în ceea ce priveşte construcţiile din ariile protejate şi din zonele de interes ştiinţific, cum este zona de platou din Ceahlău.

Potrivit unei declaraţii de la vremea respectivă a primarului localităţi Ceahlău, Constantin Şchiopu, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a primit spre folosinţă, printr-o hotărîre a consilierilor locali din 12 august 2004, două hectare de teren din rezervaţia naturală Ceahlău pentru extinderea schitului Toaca, dar autorizaţia de construcţie o va primi numai după obţinerea tuturor avizelor necesare.

  1. E (pentru mine) o premiera cand un minister/ministru isi face treaba si, in plus, semnaleaza incalcarea legilor. De obicei din minister se incepe/coordoneaza incalcarea/evitarea lor. Dar ca sa fie una calda, una rece, trebuia si Biserica sa-si dea in petec. Si culmea, actioneaza ca baronii, cu elicoptere, in zone rezervate, in ignorare completa a legii. Ar mai lipsi sa puna termopane la schit plus o butelie de butan-gaz, ca sa nu mai taie padurea…

  2. Sunt deja termopane la schit 🙂
    http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_35546.html
    http://alpinet.org/main/foto/showfoto_ro_item_62648.html

    A doua foto e graitoare.
    S-a discutat mult pe marginea problemei si pe Alpinet, tinand cont cat de frustrant este ca un simplu turist trebuia sa se supuna in rezervatie unor reguli stricte (de ex. acces doar pe poteci marcate, ceea ce e perfect normal) iar in acelasi timp se construia ditamai edificiul religios fara autorizatii. Initiativa ministrului este admirabila si creatoare de precedente. Inca nu pot intelege lipsa de tact si aroganta celor din Biserica care isi afecteaza serios capitalul de imagine cu asemenea actiuni. Un exemplu de umilinta si smerenie nu ar strica, eh?

  3. Florin Bartes

    Eu propun declararea zonei inalte a Ceahlaului INTRAVILAN , la fel platoul Bucegi si grindurile deltei .
    Apropo , maio exista vreo palma libera de plaja intre Corbi si granita bulgara ?
    Indeed , intre ministrii actuali ai mediului si agriculturii si cei vechi e o diferenta egala cu cea dintre REALITATEA TV si TV-urile locale din BN .
    ATITUDINEA,domnilor, please!
    Florin B., Bistritz, Transilvania

  4. da asa de mult incurcau calugarii aia ……
    nu-i asa?
    cand se fura atata padure …
    calugarii incurca …
    e normal asta
    ….
    m-a enervat chestia asta …sau in fine poate eram nervos cand am citit chestia asta …sau m-am enervat de altceva 🙂

  5. totusi sa fim seriosi ….
    stiu zona am fost acolo ….
    nu incurca niste calugari ditamai zona …
    ce mie o cabana(ma refer la cabana de langa vf Toaca) ….ce mie niste chili …?
    Si niste calugari …. nu au treaba …cu conducerea biserici ..ei se duca acolo ptr altceva ….
    in fine….

  6. OK, sa fim seriosi.

    In primul rand idee e ca se incalca niste PRINCIPII. In al doilea rand se incalca LEGEA. In al treilea rand, poate cconstitui precedent.

    Nu e vorba de niste chilii, costructia a fost facuta pentru pelerini. Asta face indreptatit un scenariu cu hramul manastirii care sa aduca sute, poate chiar mii de oameni, tinand cont de faptul ca este un loc cu incarcatura spirituala. Asta reprezinta un factor antropic care practic este o crima pentru o arie protejata.
    Ideea are parfum de afacere, ceea ce nu cred ca nu le surade si celor din consiliile locale din zona, carora, banuiesc, le sta ca un ghimpe in coasta statutul de arie protejata a terenurilor de langa ei.
    Locul este arie protejata, unde sunt interzise de lege constructiile, defrisarile, iar circulatia este redusa la minimum. Este vorba de un ecosistem in care o interventie umana, aparent neinsemnata poate face totul varza. E vorba de o avere nationala cu care isi fac de cap niste calugari si niste consilieri locali! Incerc sa nu folosesc vorbe mari, ca sa nu fiu etichetat drept ecologist extrem. Poate un biolog ar putea spune mai multe. Eu sunt doar unul care isi cara inapoi acasa cutiile de conserve pe care le-a golit in timpul unei ture pe munte.

    As vrea sa imi dea si mie cineva un exemplu de ditamai zona unde cat vezi cu ochii sa nu fie decat natura intacta, fara urme de activitate umana. O sa fie greu 🙂

    Din alt punct de vedere, de ce eu, cetateanul X, am nevoie de o droaie de autorizatii pentru a pune o caramida la MINE in curte in timp ce niste calugari pot construi in arie protejata fara autorizatii si fara a fi sanctionati? Relatia lor cu Dumnezeu ii face sa aiba mai multe drepturi civile decat mine??? Asta nu suna a discriminare?
    Apropo, elicopterele cu care “niste calugari, acolo” au carat materialele, nu au putut fi folosite pentru gestul crestinesc de a transporta un turist accidentat la cel mai apropiat spital. Nu aveau ordin de serviciu. Hilar, nu? Sa nu ne gandim mai departe cat costa ora de zbor si sursa banilor din care s-au platit…oare au fost bani publici?
    Suna trist, dar cred ca lui Daniil Sihastru, in zilele noastre si intr-o tara, sa zicem …europeana, i s-ar fi impus autorizarea chiliei sale. Iar casa de pelerini, termopane si elicoptere numai a trai de ascet nu suna.

    In final, vorbind de padure, e bine sa se stie ca in ultima vreme, printre proprietarii de paduri au o pondere insemnata manastirile si bisericile/parohiile. Ar trebui introdusa si aceasta data in calcul.

  7. Stii suna aiurea … ca ei au facut asta …ptr turism …
    Ptr ca zona e greu accesibila …ti-am spus ca o stiu …defapt foarte greu accesibila …de aceea au folosit si elicoptere …ptr ca nu poti altfel….
    Bine turismu religios …nu stiu de ce ar mai trebui dezvoltat (ma refer la construirea altor manastiri) ..sunt destule manastiri pe fond turistic …
    Era bine sa fie doar niste chili ..simple ..si calugarii aia sa fie lasa-ti in pace…
    da in fine …

  8. Florin Bartes

    Pentru di.Alin Pontos , zone inca intacte verificate personal:
    – zona Farcau – Maramures
    – Muntii Gurghiu
    – abrupturile sudice ale Rodnei
    – Hasmasul inspre Fratele
    – Muntii Tibles etc.
    Sunt insa puse in pericol de viitoarele drumuri forestiere ce se vor construi special pentru padurile valoroase din zona inalta : hai mai repede UE !
    Personal cred ca nu constructia sau comportamentul afecteaza ci atitudinea ca precedent creat.(vezi turismul civilizat din marile parcuri din lume )
    Dar ai dreptate:trebuie si zone tabu like zona stiintifica din Retezat.Sunt” lectii pentru copiii nostri “+ ca acolo totusi nu vei cunoaste ursii pe nume , basca foto pe trepied ca in Canada de ex.
    In ceea ce priveste suprafata de padure a manastirilor , Cuza a avut mult de lucru in acest sens.

  9. Farcau are noroc ca e in zona de granita si accesul acolo e conditionat de autorizatie de la Politia de Frontiera.
    Oricum, de pe granita romano-ucraineana sunt locuri unde se poate vedea ca vecinii nostri din punct de vedere al integritatii padurilor stau mai bine ca noi.
    In Gurghiu si Hasmas nu am fost, as vrea sa aveti dreptate.
    Rodnei poate ca mai au niste vai ascunse fara interventia omului, dar dinspre Romuli, vai nordice, Gura Lalei si valea Vinului situatia e cumplit de trista = coaste golase invelite in reteaua drumurilor forestiere, braconaj…si multe altele. Si acolo e arie protejata.
    In Tibles atat dinspre Fiad, cat si dinspre Grosii Tiblesului cat si pe Valea Baicului dinspre Dragomiresti se exploateaza padure la greu…daca mai punem si nefericitele exploatari/prospectiuni de neferoase, aflate acum intr-o asa zisa conservare…care de fapt e crima curata(Izvorul Rau parca ii spune).
    S-a cronicizat o situatie paradoxala a locurilor frumoase din tara asta: a le face publice inseamna sa le omori. Spetza de fata demonstreaza ca legea si autoritatile in momentul de fata nu sunt in stare sa le protejeze.
    E trist sa vezi ce schimbari dramatice au intervenit din 90 pana in prezent.
    Fac parte dintr-o comunitate virtuala a iubitorilor de munte, am ocazia sa aud zilnic de cazuri similare cu cel din Ceahlau: un afacerist tranteste fabrica de apa minerala in niste chei, limitele unei rezervatii se schimba peste noapte pentru a lasa o cariera de piatra sa intre in legalitate, un primar intra fara autorizatie in arie protejata cu buldozerul si “ajusteaza” un lac glaciar de o frumusete unica, sa aiba lumea unde merge la un gratar cu jeepul sau atv-ul (e dat in judecata de un simplu cetatean…si scapa cu brio), programe de agroturism sustinute din fonduri publice/structurale care promoveaza aventura cu atv-ul, jeep-ul sau enduro prin padure, ocoale silvice private intinse prin arii protejate, etc.

    In toate cazurile enumerate nu se repecta legea.
    In toate cazurile e un atentat barbar asupra naturii si a dreptului nostru fundamental de a ne bucura de natura. Un atentat cu efecte ireversibile, sa retinem asta.
    In toate cazurile e implicata o institutie publica (biserica, autoritati, etc) a carei imagine si ale care actiuni au putere de exemplu pentru toti ceilalti, care se vor simti indreptatiti sa actioneze la fel. De fiecare data se gasesc justificari gen: eu am regim special, nu am nevoie sa respect regulile. De fiecare data responsabilii ariilor protejate sunt legati de maini si de picioare iar lucrurile nu sunt sanctionate sau corectate.

    Cam acesta este contextul in care trebuie privita situatia constructiei din Ceahlau. Mai ales ca este vorba de un lacas sfant, care trebuie sa fie intangibil, sa nu poata fi asociat cu nimic murdar.
    Acestea sunt motivele pentru care actiunea ministrului mediului ma bucura, este un inceput. Sper sa continue desi ma tem ca pentru asta ar putea avea nevoie de forta.

Leave a Reply