Luna de toleranţă

The OneŞi tot în numărul de martie, The One publică un grupaj de opinii despre “luna femeii”, coordonat de Doru Iftime. Mai semnează Florin Dumitrescu, Dragoş Vasile şi Ciprian Stoianovici. Reiau mai jos opinia mea.

Luna de toleranţă

Eu n-aş vrea s-o cunosc pe tanti – mama – bărbatului – român – care – se – simte – frustrat – de – atenţia – care – li – se – acordă – doamnelor – şi – domnişoarelor – în – luna – martie. Trebuie să fie o mamă de vis urât şi pun pariu că nici nora ei nu se simte mai bine. V-aţi prins deja că nu sunt cu nimic invidios pe colegele mele de specie pentru simplul fapt că masculii le acordă puţină atenţie o lună din douăsprezece.

Nu cred că un gentleman are nevoie de o sărbătoare cu dată fixă ca să-şi arate aprecierea faţă de doamnele şi domnişoarele din jurul lui, dar cu siguranţă nu poate avea ceva împotriva unui ritual care le bucură şi le face să zâmbească.

Mă-ndoiesc, totuşi, că în luna martie se poate vorbi de atenţie adevărată, cred că ceea primesc femeile sunt mai mult “atenţii” – o garoafă, o lavandă ieftină, o pizza în oraş, un mixer, un set de tigăi din teflon… În fine, imaginaţia bărbatului român e inepuizabilă când vine vorba să facă o femeie să simtă cu adevărat iubită.

Dar trebuie să recunosc că sunt puţin dezamăgit de felul în care privesc femeile această revărsare de politeţuri ipocrite, omagii formale şi curtoazie de unică folosinţă. Spectacolul hoardelor de misogini luând cu asalt tarabele de mărţişoare şi pieţele de flori ar merita tratat cu mai multă condescendenţă.

Dincolo de declaraţiile sforăitoare care decorează felicitările în formă de inimioară, nu e greu să vezi ce gândesc cu adevărat cei cei care oferă, de două, trei, ori pe an aceste ofrande de plastic.

În ultimii ani am avut privilegiul să sparg seminţe în preajma unora dintre cele mai misogine redacţii din România şi m-am lecuit definitiv de drumul pe la Piaţa de Flori în dimineţile de 1 şi 8 martie.

Spectacolul era pur şi simplu dezarmant. Colegii mei de cromozom Y, vajnici defăimători ai femeii în tot restul zilelor de peste an, îşi compuneau o mină încurcată şi, zâmbind chinuit, evacuau tradiţionala zambilă din palmele lor transpirate înspre câte o colegă care o primea cu exclamaţii, interjecţii şi onomatopee demne de o cauză mai bună, pentru ca apoi s-o depună alături de celelalte zambile abuzate şi ghiocei deprimaţi în paharul de plastic de lângă monitor.

Tristeţea nesfârşită a acestor scene de gen a sfârşit prin a mă convinge să ofer, la rândul meu, bomboane. Comme disait Jacques Brel: J’vous ai apporté des bonbons
parc’que les fleurs c’est périssable…
Perisabile ca şi interesul domnilor pentru colegele lor de specie, perisabile ca şi atenţia cu care le “copleşesc” în preajma sărbătorilor cu dată fixă.

Nu mă pot abţine să nu mă întreb ce speră să obţină bărbatul în schimbul darului pe care-l face, pentru că bunul antropolog ne învaţă că darul vine dintr-o ancestrală relaţie de schimb. O relaţie pe care modernitatea a ascuns-o sub covor, inventând conceptul găunos al “gestului gratuit” şi al “cadoului în schimbul căruia nu aştepţi nimic”. Nu cred în balivernele astea, cred că în locul unei tradiţiei sănătoase în care darul făcut aşteaptă să fie întors, “cadoul” modern joacă ipocrit cartea gratuităţii, iar aşteptările ascunse sunt mai nesănătoase şi mai parşive decât în lumea tradiţională.

Daţi-mi voie să rămân o clipă în lumea neprietenoasă şi rece a calculului economic şi să vă indispun cu următoarea întrebare: ce se tranzacţionează de fapt în luna femeii?

Eu unul cred că inflaţia de flori, mărţişoarele şi cadouri din luna martie nu este altceva decât urmarea firească a creşterii preţului unui bun de larg consum în rândul publicului masculin: femeia-supusă-gospodină-şi-iubitoare. Propaganda feministă a făcut ca oferta să scadă dramatic în ultima sută de ani şi ceva îmi spune că cererea a rămas, cu mici modificări, aceeaşi. La bursa de mărfuri a domnilor, preţul unei femei-în-adevăratul-sens-al-cuvântului a atins cote astronomice. Penuria a dus la speculă şi specula la inflaţie.

În limbajul cadourilor, bărbaţii par să spună ca ar da oricât pentru o femeie dispusă să-şi asume cu seninătate statutul de creatură second-hand. Cu alte cuvinte, nu cred că este propriu să spunem că femeile sunt “copleşite” cu atenţii în luna “lor”, cred că ele sunt mai degrabă “cocoloşite” în speranţa că-şi vor accepta, fie şi numai pentru încă un an, soarta.

Pentru misoginul de la volan, mitocanul de la restaurant, bruta din dormitor şi pentru Ludovic Orban, martie nu este altceva decât o lună de toleranţă. În schimbul acestui favor, Eva promite să fie cuminte tot restul anului, să-şi vadă de cratiţă, de copii şi de feminitatea ei şi să nu tulbure rânduieli care funcţionează bine mersi de când lumea.

Am scris lucrurile astea deşi îmi dau seama că ele privesc într-o destul de mică măsură femeia emancipată care citeşte reviste glossy şi că, în cele din urmă, bărbaţii se poartă cu femeile aşa cum le este îngăduit să se poarte. Aşa că sunteţi îndreptăţite să mă întrebaţi: Bun, şi ce-i de făcut? Am să vă răspund că nu ştiu, lucrurile astea nu se întâmplă de ieri, de azi şi nici nu se vor schimba peste noapte.

Dar ştiu un lucru: eu, dacă aş fi femeie, n-aş primi ghiocei de la toţi mitocanii transformaţi în gentlemeni de ocazie.

  1. Ahhhh, eu accept ghioceii, dar nu si “trataţia” din restul anului. Oricum ritualurile din perioada asta, începând de la Sf. Valentin până la 8 martie, le văd ca pretexte de socializare, ca atunci când ai nevoie de un pretext să dai o petrecere şi găseşti motive de genul “mi-am luat casă, am un nou job, am un nou căţel, mi-am vopsit dormitorul, mi-am cumpărat boxe, ş.a.”. E distractiv.
    Dar e adevărat că în multe cazuri, felul “deosebit” în care sunt tratate femeile ascunde un misoginism chiar mai greţos decât cel pe faţă. Mă refer la cei care gândesc că femeia e ca o floare (adică trebuie protejată), harnică (munceşte şi pentru bărbatul de lângă ea), gospodină (îi face de mâncare, spală, calcă, şterge praful în timp ce el râgâie în faţa tv-ului), cuminte (adică nu merge la bere, nici pe stadioane ca el),proastă şoferiţă (adică în familie, el ia maşina, ea merge cu tramvaiul)ş.a.m.d.

  2. avand in vedere ca esti barbat ar trebui sa te abtii. femeile vin de pe venus, iar barbatii de pe marte.
    sincer, nu pot refuza un buchet de lalele galbene si lalele albe. toti avem o slabiciune.

  3. Dimpotriva, postul asta e cu atit mai demn de lauda cu cit vine din partea unui barbat, caruia i-ar putea fi usor sa nu zica nimic si sa nu zdruncine status quo-ul. Citi barbati din Romania constata cu voce tare ca majoritatea barbatilor din Romania sint niste mitocani si misogini?

  4. Cred ca se face o analiza putin deplasata.
    Una dintre spaimele ancestrale ale omului o reprezinta frica de singuratate si spaima de a fi rejectat de societate. Omul este o fiinta sociala. Fara parteneri, prieteni sau colegi poti innebuni. Una dintre vechile traditii a fost cea de alungare a celor care nu respectau societatea.
    Deci, totul este mult mai simplu. Iata cum gandesc majoritatea masculilor:
    “Toti colegii mei vor duce flori si eu nu, voi fi un subiect de discutie atat in randul colegilor cat si in randul colegelor. In plus, voi fi catalogat drept “nesimtit” si eu nu vreau asta. Mai bine tac, inghit, nu ies din rand si accept cu stoicism acest ritual cu care poate nu sunt de acord.”
    Oricum, m-a intrebat astazi fiul meu (5 ani) ca el de ce nu e fetita? De ce ma intrebi, i-am replicat eu. Pentru ca el da martisoare, si o sa trebuiasca sa dea toata viata martisoare la fete fara sa primeasca vreodata ceva.
    I-am raspuns ca e mai bine sa dai decat sa primesti. Cand va creste mare el va putea sa aleaga cui ii da martisor si cui nu. Pentru fete este destul de neplacut. Ele asteapta toata ziua martisoare si daca nu primesc vor fi tare suparate.

  5. … adevarul e undeva la mijloc, nu te bucuri de darul tuturor, dar nu toti oamenii au uitat sa fie oameni, si inca mai exista domni si colegi si prieteni adevarati, si copii si… martisoarele inca zambesc a lacrima, izvor de iubire , de bucurie, de daruire si pretuire, sa nu exageram… da exista un 1 marite, un 8 martie, un Dragobete, un singur Sf Nicolaie, Craciunul… toate ar trebui sa ne bucure si sa ne mangaie cu intelepciune si frumos in fiecare zi, asta nu inseamna ca o singura zi sunt admirate femeile si iubite mamele… Doamne fereste!
    nu te contrazic, exista un foarte mare graunte de adevar in tot ce ai zis, din nefericire, doar te complectam, exista inca si acel altfel, caci primavara inca ne zambeste atat de minunat si prin martisoare si flori, printre altele..:)
    Succes si respect,
    SIBILLA

  6. lol
    îţi dădusem şi eu verdictul de “exagerare cu tîlc”… pînă cînd de 1 martie, într-adv., primul la ştiri a apărut orban, galanton de paradă prin cişmigiu, împrăştiind alegătoarelor frezii “transpirate” (şi galbene ca steagul partidului…)
    profetic!
    într-adv., “lalele” are dreptate: femeile nu refuză şi poate în asta constă înţelepciunea lor superioară.
    dacă tot vorbim antropologie, mărţişorul e o însămînţare simbolică sau mai bine zis o fertilizare. partea frumoasă e că şi semănătorul-bărbat primeşte ceva din această împreunare: graţie, bucurie, seninătate. schimbul reciproc nu e ceva meschin, dimpotrivă, e un miracol. asta e forţa mărţişorului! titlul e bun, în măsura în care ne trimite şi către celălalt sens, mai tare, al cuv. toleranţă.
    (brel rules)

  7. Sa zicem ca sunt aproape de acord 🙂 Femeile chiar asteapta sa primeasca ceva, sa zicem ca asa au fost obisnuite, sa zicem ca au mereu nevoie sa simta ca sunt apreciate. Da, asteapta asta mereu, in fiecare zi, sub orice forma. Si daca nu vine nimic, incep sa isi puna intrebari despre cat de importante, valoroase, atragatoare, iubite etc. sunt ele. Si de aici pana la acea depresie feminina este un pas infim de mic. Si, crede-ma, nimeni nu vrea sa ne aduca in starea asta. :)) Ce vroiam sa zic, de fapt, este ca si noi cream asteptarile astea.

    In alta ordine de idei si femeile ofera martisoare si flori. Prietenelor, mamelor, matusilor, bunicilor etc. Pana la urma, daca e sa oferi din inima, oferi din inima si gata.

    Si apropo, tu nu ai dat nici un martisor anul asta?

  8. “eu, dacă aş fi femeie, n-aş primi ghiocei de la toţi mitocanii transformaţi în gentlemeni de ocazie.”

    este partial adevarat insa totodata sa refuzi un dar este total nepotrivit pentru o lady .

  9. draga dragos,

    de acord ca orice gest are la baza schimbul, iar nu gratuitatea. asa ne-am dezvoltat ca specie, asa am ajuns oamenii de astazi. intii bipezi, apoi cu miini indeminatice, dupa care “cu capul pe umeri” – din categoria “Doamnelor, domnilor, va rugam sa fiti logici ca sa ne putem intelege intre noi!”
    eu nu pretind a fi altfel, dar faptul ca ma bucura primirea unei flori oricind, fie si la data fixa, din drag sau ca obligatie sociala, ma plaseaza putin si intr-o alta categorie, a acelora “cu capul in nori” – loc si timp extrem de prielnic mie.
    atit am vrut sa spun, va rog sa nu asteptati concluzii.
    cu drag,
    miki

  10. Florile sunt, într-adevăr, perisabile, ca şi bomboanele, de altfel. 😛 Ele totuşi oferă o plăcere şi la nivel estetic, nu a papilelor gustative sau a încântării că, în sfârşit, femeile au fost “băgate în seamă”. Luna martie mi se pare tristă din cauza abundenţei de cadouri ieftine şi fără substanţă (spirituală, emoţională, spune-i cum vrei, numai materială nu); luna plasticelor şi a pungilor umplute cu bucheţele de ghiocei pentru toate colegele din firmă sau, şi mai trist, a felicitărilor virtuale sau a mesajelor de pe messenger cu urări insipide de genul: Să ai o primăvară marfă, tare, înflorită, etc. Eu aş răspunde numai cu: Mai lasă-mă în pace, mă plictiseşti, o, tu, gentleman de ocazie! 😀

  11. Suna cam aiurea luna de toleranta, dar ma rog…
    Adevarul este ca sunt foarte multi barbati, dar si femei care calca-n picioare toate lucrurile frumoase, care se mai poarta prin targ. Calca-n picioare zilele indragostitilor, martisoare, ghiocei si tot ce simbolizeaza sweet nothings. Daca nu sunt inclusi in traditii si stau de o parte considera ca mai bine dau cu pietre si uite asa, tot ce-i frumos se duce pe apa sambetei…

  12. Florin, le textier, m-a indrumat catre textul asta.

    Refuzul despre care vorbeşti la sfârşitul articolului mi se pare oarecum “iernatic”. Cu toate că da, lângă monitorul meu se odihnesc frezii şi lalele bifate de nişte colegi care-şi calcă toate cămăşile cu dungă. Mărţişoarele care contează sunt oricum în altă parte. Şi cu puţin discernământ, cerni uşor printre ele 🙂

Leave a Reply