Who the fuck is Mihai Poliţeanu?

Mihai Politeanu prin telefonO ştire pe Hotnews şi una pe Realitatea susţin că există mai multe misterioase organizaţii neguvernamentale care se ocupă cu prevenirea consumului de droguri şi care se opun programului de distribuire de seringi sterile consumatorilor de droguri din penitenciare (un program de prevenire a răspândirii HIV, derulat de Administraţia Penitenciarelor, în parteneriat cu Naţiunile Unite).

Evident, nici unul dintre autori nu deconspiră identitatea misterioaselor organizaţii, în schimb îl citează pe Mihai Poliţeanu, coordonator de programe la Freedom House, care are o părere foarte fermă pe acest subiect, ba mai şi cere demisia şefului Administraţiei Penitenciarelor.

Întrebarea din titlu nu se referă la persoana d-lui Poliţeanu, ci la calitatea în care vorbeşte. Ştiu cine e d-lui. Nu ştiu, însă, de când a devenit expert în combaterea HIV sau tratarea consumului de droguri.

Freedom House se ocupă cu reforma justiţiei, n-are nicio treabă nici cu prevenirea consumului droguri, nici cu combaterea HIV. Mihai Poliţeanu e tot atât de competent pe acest subiect ca Alina Mungiu-Pippidi sau ca Adrian Păunescu (mă şi mir că pe ei nu i-a întrebat nimeni ce părere au).

Mihai Politeanu Realitatea TV

Nici Hotnews, nici Realitatea nu s-au deranjat să ceară părerea unei organizaţii sau a unui psiholog care chiar ştiu ce înseamnă consumul de droguri (le-am scris, între timp, sugerându-le două organizaţii: ALIAT şi UNAIDS). Au reacţionat doar la scandalul de mucava stârnit de Mihai Poliţeanu şi l-au creditat ca specialist într-o problemă în care n-are nicio competenţă.

Şi acum revin la întrebarea din titlu. Mihai Poliţeanu a fost consilier personal al ministrului Monica Macovei. Noul şef al Administraţiei Penitenciarelor, Marius Iosif, a fost numit de Tudor Chiuariu. Atacul lui Poliţeanu vine la prezentarea primului bilanţ de către Marius Iosif. Mi-e greu să nu citesc în asta un atac politic şi mi-e şi mai greu să cred că d-l Poliţeanu moare de grija heroinomanilor.

Să mai spun că programul de distribuire de seringi sterile este un program-pilot, că se face cu bani de la Naţiunile Unite şi că în Republica Moldova funcţionează deja de 5 ani? Inutil. D-l Poliţeanu şi-a plătit poliţa, iar din confruntare iese mânjit un program umanitar care trebuia introdus de multă vreme.

Este nedemn şi inuman să condamni un infractor la o boală incurabilă cum este SIDA. Condamnaţii ispăşesc deja o pedeapsă, iar aceia dintre ei care sunt dependenţi de heroină nu-şi pot controla consumul.

A le refuza dreptul la seringi sterile, în condiţiile în care oricum nimeni nu-i ajută să-şi trateze adicţia, e o reacţie demnă de Asociaţia Noua Dreaptă, nu de Freedom House.

  1. Who the fuck is Freedom House, te-ai intrebat vreodata?
    O organizatie finantata de Congresul SUA, cu sefi proveniti din CIA, Freedom a ajuns sa fie numita de detractori “fata umana a CIA”.

  2. Lucrez la schimbul de seringi.
    Imi place cum ai punctat problema.

    Dar uitati de celalalt factor, in penitenciar daca ai seringi ai droguri si daca ai droguri, vine intrebarea : de unde ai droguri?

    Si programul risca sa devina un fiasco pentru ca nimeni nu va umbla prin puscarie cu seringi practic spunand am droguri.

  3. Si eu incep sa cred ca Politeanu l-a atacat pe Iosif folosind schimbul de seringi ca pretext, pentru ca nu s-a declarat impotriva acestor programe, ci doar a insinuat ca actuala conducere a ANP este incompetenta.
    Pe mine m-a ingrozit ponderea comentariilor negative la articole pe realitatea, romania libera, gardianul, ziua, hotnews, tvr 1, mai peste tot pe unde a aparut articolul. “Opinia publica” de la noi n-are nici cea mai mica despre scopul acestor proiecte – care ii protejeaza si pe cei care critica schimbul de seringi. Si m-am saturat de clasicul “daca dai seringi la drogati incurajezi consumul”.
    Nu este adevarat ca organizatiile nonguvernamentale sustin punctul Freedom House. Toate ONG-urile care lucreaza cu adevarat cu consumatori de injectabile se zbat de citiva ani pentru servicii de reducere a riscurilor in penitenciare. Au fost facute traininguri, grupuri de lucru, oameni din conducerea ANP au participat la conferinte care au ca tema exact genul asta de programe. Poate va veni momentul cind se vor deschide si centre de substitutie in mediul penitenciar.
    Pe de alta parte, faptul ca avem atitia dependenti de heroina incarcerati e efectul politicii de “toleranta zero” pe care o lauda d-l Politeanu. Daca in locul inchisorii ar fi fost alternativele la incarcerare poate ca ar fi fost mai putine droguri acolo.

  4. Daca zici asta acum despre , de ce ai intrebat pe Plesu parere lui despre politica, despre communism, sau altceva. Sunt tot atit de competent in domenii ca regia angliei in gogo-dancing.

  5. Salut,

    lucrez in sistemul penitenciar si cred ca gresesti. Interpretarea e total simplista. Cam care ar fi miza politica in legatura cu un magistrat, fie el numit si de Chiuariu? Plus ca ce a spus in legatura cu seringile, a fost o prostie fara doar si poate. Dl. Iosif chiar nu stia ce e cu programul respectiv de a putut sa zica ca va da seringi tuturor detinutilor pentru injectarea de droguri.
    In fine, pana la urma nu asta e problema. Miza adevarata e chiar buna functionare a sistemului. Daca imi permiti, iti recomand un blog despre penitenciare, sa vezi mai bine care e realitatea in sistem: http://www.penifest.blogspot.com

    Alin

  6. scuze ca ma intereseaza prea tirziu despre prietenii pe care nu i am mai vazut de ceva vreme, in asa hal incit sa scriu pe ggl ‘mihai politeanu’ pur si simplu si sa l vad direct pe asta prima pagina, banuiesc ca i un blog al frustratilor care n au un subiect mai tare.
    in fine , i se aduc niste acuzatii unui om care n a ascultat in viata lui decit metallica, slayer, sodom, obituary, kreator, morgoth si alte chestii inspaimintatoare pt un bucurenci ( terminind cu depeche mode si anathema sau my dying bride ), care habar n avea cum sa cistige un ban de pe urma celor care chiar cautau (si cauta ) un simbure de adevar in media voastra corupta.
    poti fii acid ca badea sau direct ca basescu, ironic si arogant ca gidea, totusi nu poti ucide un suflet nu neintinat, doar mai putin ahtiat dupa cireasa, cautind sa mi demonstreze nu doar mie ca nu exista roboti , doar robotizati.
    P.S.: one patient cured is a customer lost

Leave a Reply