Primul eşec cu somnul polifazic

Încerc de-o lună să-mi fac câteva zile libere în agendă ca să mă apuc de un program de somn polifazic. Nu chiar de programul polifazic clasic (20 min de somn la fiecare 4 ore – echihexifazic, mai precis), supranumit “Uberman”, ci de versiunea “Everyman”: un somn de 3 ore în fiecare noapte şi 3 reprize de somn de câte 20 de minute în timpul zilei.

Am încercat vineri de unul singur, dar am abandonat repede. Nu eram pregătit nici fizic, nici psihic. Zilele astea am nişte angajamente publice la care n-ar fi potrivit să apar cu ochii vineţi, aşa că am amânat noua încercare pentru miercuri, când sper să mi se alăture şi Emi. Şi poate şi Bogdan, dacă-şi revine aşa de repede după accidentul de bicicletă (Bogdan a mai experimentat cu “Uberman” acum doi ani).

Mi-am făcut un program de somn pe o agendă provizorie şi o listă (încă prea mică, trebuie să mai completez) cu lucruri de făcut ca să n-adorm. Agenda arată cam aşa:

Orar polifazic

Mi-a mai venit o idee după eşecul de vineri: în primele 7 nopţi n-ar trebui să stau în casă între somnul de noapte şi somnul de dimineaţă, aşa că am să inventez nişte activităţi nocturne. Prima care mi-a venit în minte e să merg la un supermarket non-stop (aud că ar fi un Real). Cum eu merg la supermarket o dată la trei luni, ar trebui să fie distractiv. Altă idee ar fi o piscină deschisă mai devreme (ştiţi vreuna non-stop?). Ar mai fi trainspotting pe Pasajul Basarab şi… Emi, Bogdan, idei?

Dacă vreţi să ştiţi mai multe despre somnul polifazic, există o carte “Ubersleep”, care poate fi descărcată de aici. Volumul “Why we nap?”, coordonat de Claudio Stampi şi considerat un clasic al somnului polifazic, mie mi s-a părut puţin depăşit, excesiv de tehnic şi cam irelevant pentru cineva care vrea să încerce “Everyman” sau “Uberman”.

Dacă vreţi vreuna dintre cărţile astea, scrieţi-mi pe mail.

  1. Chiar crezi ca asta te va ajuta? Daca un anumit procent au avut rezultate imbunatatite a randamentului personal, nu inseamna ca ti se potriveste si tie.
    Cred ca mai degraba un ciclu circadian normal, dar respectat cu anumite varatii si un echilibru personal mai bun iti pot aduce rezultate foarte bune. Ciclul asta este unul bine imprimat genetic, dar asta stii.
    Parerea mea umila ar fi sa exersezi o mai buna disciplina atat mentala, cat si fizica, nu cu hartii si tabele, ci unul interior. Aici, daca gasesti metode, sunt bine venite. 🙂

  2. Nu vreau sa-mi dau cu parerea asupra programului in sine pentru ca desi suna a ceva foarte sadic nu il cunosc, dar am unele idei de activitati nocturne pentru ca ar trebui sa fie ceva mai bun ca Realu totusi:
    1.observatul rasaritului din diverse locuri din Bucuresti
    2.slujba de dimineatza de la manstirea Antim desi nu stiu exact la ce ora e
    3.alergatul prin parc
    4.condusul de nebun prin Bucuresti doar ca sa te bucuri de o liniste pe care orasul asta nu o are la nici o alta ora.
    La trainspottingu de pe Basarabi se va adauga la pachet si conversatia cu diverse creaturi ale garii care pot avea povesti mai mult sau mai putin interesante.
    Succes

  3. Jesus F. Christ! Dragoş, deci tu eşti Kramer cel adevărat! (sper c-ai văzut acel episod din Seinfeld în care Kramer experimenta acelaşi lucru ca şi tine. A sfârşit în Potomac, să ştii, urlând “maaamaaaaa!” 🙂

  4. Hm… “Kramer cel adevarat”…..In afara numelui, Kramer e rodul fictiunii a doi oameni, J. Seinfeld si L. David, care au facut milioane din bagatelizarea si ironizarea unui larg evantai de practici non/sociale, mai mult sau mai putin exagerate.

    Cine a vazut “Curb your enthusiasm”, va intelege mai bine ca poti face un lifestyle din a vedea mai degraba partea molateca, perdanta si “unspectacular” a vietii, exersand apologia down-shiftingului si a traitului din sketch-uri. Din pacate unii dintre noi mai trebuie sa si “munceasca”.

  5. A incercat si Eliade… Scria despre asta in Romanul Adolescentului Miop. Din cate stiu eu, ajunsese aproape de epuizare. Telul lui era sa citeasca, cat mai mult.
    Keeping my fingers crossed for you ;). Sunt extrem de curioasa ce-o sa iasa :P.
    Cat despre activitati de noapte, cooking is a good choice, from my point of view. Noaptea tinzi sa devii creativ ;).

  6. @rodica, ms ptr sugestii. alergatul e deja trecut în program. condusul nu e o ideea bună în prima săptămână. slujba cred că începe prea târziu şi pe mine slujba mă adoarme şi când sunt odihnit, darmite nedormit… am să păstrez răsăriturile 🙂

    @sim, tehnic vorbind, copiii se nasc polifazici. societatea îi corupe şi devin monofazici. re-vo-lu-ti-eeeee!!!

    @viorel, scrie-mi pe mail.

    @suz, bună asta cu gătitul. o uitasem. (eliade nu dormea polifazic, doar încerca să-şi reducă tot mai mult somnul de noapte, ceea ce, evident, nu avea cum să funcţioneze. churchill dormea bifazic. polifazici adevăraţi se mai crede că erau edison – şi începi să înţelegi ce l-a apucat să inventeze becul incandescent – şi leonardo)

  7. incearca sa inveti o limba straina, olandeza de exemplu. la mine a functionat o perioada (3 saptamani) si am reusit sa iau examenul pentru primul nivel – atestat de Consulatul Olandei. metoda de studiu este una mai deosebita. am alternat jobul cu studiul personal & cursuri. altceva n-a mai incaput in program. n-a fost usor, dar a dat rezultate. pentru amatori:
    http://www.delftsemethode.nl/nl/onlineassistance/beginners/spreek_subnav_beginners.html

  8. Uau…interesanta ideea cu somnul polifazic. Dar, de ce? Adica tu de ce te-ai chinui* asa, ca trebuie o motivatie foarte puternica, iar lipsa timpului in general nu e chiar asa de puternica…zic eu? *Se presupune ce fiind om, ai nevoie de cel putin 8 ore de somn intr-o zi…

    Idee cu inotul ca sa nu adormi, nu cred ca e buna. Dupa inot te loveste foamea si somnul. Totusi, poti intreba la cateva hoteluri care au si piscina (H. Parc, H. Bucuresti.)daca nu au program non-stop.
    Bafta.

  9. chiar (că m-a inspirat postul cu eliade) nu ţi-ar fi mai simplu dacă ţi-ai propune ceva cu deadline şi nedormitul să te ajute să-l împlineşti? n-ar trebui să inventezi activităţi de noapte, ci chiar activitatea te-ar mobiliza, nu? zic şi eu, don’t mind me…

  10. interesanta treaba cu bebelusii – imi aduce aminte ca am experimentat fara sa vreau un soi de polifazic care, guess what, mi-a mancat nervii!!
    unii spun ca cu cat inaintezi mai mult in varsta ar trebui sa dormi mai putin (sa ai nevoie de mai putin somn). se stie de asemenea ca femeile au nevoie de 8 ore de somn, iar barbatii de 6 ore (minim).
    pe mine m-au fascinat bunicii atunci cand eram la tara: nu aveam tv si se practica culcatul odata cu gainile pentru toata lumea, iar sculatul cu gainile il practicau doar bunicii, pentru ca atunci cand eu ma trezeam- ei erau deja satui de munca 😀

    cred ca ciclul solar ar trebui sa fie reperul principal si ar trebui sa ne adaptam lui. (e mai nasol cand traiesti in nord si ai parte de nopti albe 😀 )

Leave a Reply