Am participat ieri la cea mai mare acţiune de voluntariat organizată în ultimii 20 de ani: peste 1,700 de oameni au plantat 25 de mii de arbori la Udeşti, în judeţul Suceava, în cadrul programului “România prinde rădăcini” iniţiat de Realitatea TV, împreună cu RNP Romsilva, MaiMultVerde, Petrom şi Consiliile Judeţene Bacău, Neamţ şi Suceava.
Când am ajuns dimineaţă la locul plantării mi s-a tăiat respiraţia: am mai organizat acţiuni de amploare, dar niciodată n-am mai văzut aşa o desfăşurare de forţe ca la Udeşti.
Dealurile fuseseră parcelate şi presărate cu mănunchiuri de puieţi şi de săpăligi. Pâlcurile de voluntari cu eşarfe verzi şerpuiau către parcelele repartizate ca nişte omizi uriaşe. În vârfuri şi la poale, camerele, staţiile şi antenele de televiziune aşteptau începerea transmisiei. Din aer, elicopterul Realităţii survola întregul furnicar şi transmitea imagini pe plasma instalată în studioul de televiziune improvizat într-unul din corturile organizatorilor.
Cu totul, părea că începe filmarea unei superproducţii hollywoodiane. La 10 s-a dat startul plantărilor şi toată scenografia s-a animat. Ni s-au alăturat preşedintele Traian Băsescu (care şi-a adus aminte că anul trecut cam pe vremea asta era tot la o plantare, organizată de Tăşuleasa Social împreună cu Salvaţi Delta în cadrul programului Verde003), Sofia Vicoveanca, Alexandru Arşinel, Gheorghe Flutur. La 2 după-amiaza, cei 25 de mii de copaci fuseseră plantaţi.
Meritul principal pentru punerea în mişcare a acestei superproducţii este al Realităţii TV şi al lui Mihai Tatulici. Dar exemplare mi s-au părut şi contribuţiile RNP Romsilva şi CJ Suceava, care au făcut ca organizarea de la faţa locului să pără “nemţească”.
Campania nu s-a oprit, însă, aici. Continuăm azi la Doljeşti (Neamţ) şi mâine la Comăneşti (Bacău).
felicitari pentru actiune. Cat de usor e sa faci bine (sigur.. usor e un fel de aspune… ma refer mai ales la cei care planteaza… ca la cei care au organizat sunt sigur ca nu a fost “usor”)…
eu ma alatur voua “spiritual” in sensul ca Sambata plantez si eu 10 copaci… la mine in curte… nu stiu daca se pune… dar ideea mi-a venit vazand campania voastra.
Dragos… jos palaria… esti un model cum putzine exista (din pacate) in romania.
felicitari! deci se poate…
dragos, cum au fost recrutati voluntarii? ce training li s-a oferit? cum au vazut ei misiunea lor si proiectul in general? rezultatele actiunii sunt impresionante, la fel si organizarea ei. ar fi insa bine sa nu ne lasam impresionati de target-uri stahanoviste, pentru ca se poate intampla ca voluntariatul (o activitate extrem de utila pentru dezvoltarea personala si pentru dezvoltarea sociala, de altfel) sa iasa din nou distorsionat din toata afacerea – vezi vechile amintiri legate de munca patriotica. felicitari oricum si doar “a word of caution” apropo de lucrul cu voluntari, mai ales cu atat de multi voluntari.
@Corina, toţi voluntarii au fost instruiţi de inginerii silvici în legătură cu plantarea arborilor şi cu protecţia muncii. având în vedere că acţiunea era una de plantare, faptul că au aflat cum se plantează corect mi se pare suficient. nu cred că era nevoie de alte “sesiuni de training”.
Din punctul meu de vedere trebuie schimbata actuala mentalitate,
“pentru ce sa plantez? sa taie altii ?”
Actiunile de voluntariat, gen impaduriri, inlocuieste vechea mentalitate.
Pentru a planta un copacel nu trebuie sa fi licentiat in silvicultura. Respecti indicatiile padurarului si mergi mai departe.
http://victorperdevara.wordpress.com/
auaaaa
eu acum imi dau seama ca nu am facut training…. si imi plantez 10 copaci in curte…. vai de mine (glumesc evident… hai sa nu preluam de dincolo chiar tot … ca au si lucruri rele… cum ar fi training-uri pentru a desface o sticla de bere)
nu ma refeream la cine stie ce training. evident ca abilitatea tehnica de a planta un copac nu e mare lucru. insa, indiferent ce fel de actiune fac voluntarii, e important ca cineva din echipa sa discute cu ei despre misiunea lor acolo, despre intreg proiectul, despre importanta gestului lor, poate un pic despre voluntariat in general. intr-o nota relaxata si fun. sunt reguli de baza in lucrul cu voluntarii, astfel incat ei sa nu ajunga pur si simplu negrisori pe plantatie, mana de lucru ieftina, sau pur si simplu oameni care fac respectivul gest nu din obligatie (m-a adus de mana cutare prof sau cutare superior) si nu manati exclusiv de eternul argument “pun si eu ceva la CV”.
salut,
azi am auzit citit placut maimultverde.ro si campania voastra. desteapta chestie, n-am ce zice … cum se zice pe la noi??? jos palaria, dom’ne! o treaba a intaia…
despre mai mult verde, o mai mica actiune se va petrece in Fagaras cu plantarea unei zone de vreo 2 ha cu pomi. Ma intrebam daca de un sfat (avizat) pentru plantare in regim silvic si, daca tot asta e topicul, un “training” alaturi de voi
@ Sorin Bogdan
Buna, Sorin,
Scrie-ne pe asociatia at maimultverde punct ro ca sa vedem daca si cum te putem ajuta cu initiativa de plantare in Fagaras.
Miruna Cugler
Manager Comunicare
MaiMultVerde
Buna,
Trebuie sa recunosc ca m-a surprins foarte placut sa aflu ca in Romania se face voluntariat si, mai ales, in domeniul ecologic (am mai auzit despre voluntariat in organizatiile gen ”Salvati copiii”, etc..). Acum vreo cateva luni am fost voluntara la un azil de animalute si am fost ridiculizata si privita ca o persoana boema care in loc sa munceasca pe bani face activitati caritabile.
Succes in continuare si intr-o buna zi, cand soarta ma va aduce din nou acasa, in Romania, mi-as dori sa-mi ofer timpul liber si dragostea mea pentru natura, organizatiei voastre!