Pământenii

“Ai luat cina. Şi, oricât de bine ar sta ascuns abatorul în depărtarea graţioasă a milelor, o complicitate există.” – Ralph Emerson

Fă-ţi o cană mare de cafea sau de ceai şi acordă-ţi un răgaz să vezi documentarul ăsta. Crede-mă, după ce treci de introducere, nu-ţi mai poţi lua ochii de la ecran. Nu imaginile sunt cele mai şocante, ci deconstrucţia metodică, fără drept de apel, a ipocriziei şi cinismului cu care transformăm zi de zi milioane de fiinţe simţitoare în lucruri care pot fi dispreţuite, terorizate, torturate şi căsăpite.

Tolstoi spunea că, atâta vreme cât există abatoare, vor exista şi câmpuri de luptă. Eu sunt adeptul ideii că dacă fiecare om ar trebui să-şi măcelărească şi să-şi tranşeze singur carnea pe care o mănâncă, ar mai rămâne foarte puţini gurmanzi care să nu fie vegetarieni. În documentar, am găsit ideea asta simplificată: dacă abatoarele ar avea pereţi de sticlă, am deveni cu toţii vegetarieni. Dar abatoarele nu au pereţi de sticlă, pentru că naturelul nostru simţitor nu se poate confrunta cu suferinţa prin care alte fiinţe vii trebuie să treacă pentru a ajunge în farfuria noastră.

Se zice că de Crăciun trebuie să încercăm să fim mai buni. Cred că e un moment potrivit să urmăreşti acest film. Neştiinţa nu te scapă de vinovăţie, o face doar mai abjectă. Fă-ţi un cadou adevărat de Crăciun: o oră şi jumătate de luciditate. Poftă bună!

  1. “Am vazut” documentarul pe un site pentru protectia animalelor si, recunosc, am refuzat sa-l urmaresc. Nu pentru ca nu i-as fi inteles sau nu as fi fost de acord cu mesajul, dar m-ar urmari imaginile pentru mult timp… Citind comentariile despre el, mi-am dat seama despre ce e vorba…
    Desi teoretic ong-urile lupta penru desfiintarea lor, in Romania, postul national de televiziune isi permite sa difuzeze emisiunea Ferma, unde crescatoria de chinchila si avantajele afacerii cu blana acestui animal sunt expuse ca exemple demne de urmat… Au existat reactii?..

  2. Am citit despre acest film, am vazut fragmente, si nu ma pot uita la el in intregime. Pur si simplu nu pot. Am crescut iubind enorm animalele, si avand un sentiment cu totul special fata de faptul ca, neputincioase fiind, oamenii le expun unor suferinte de neimaginat. Sunt vegetariana de peste doi ani si sper ca din ce in ce mai multi oameni sa devina constienti de ce inseamna cresterea intensiva a animalelor si astfel sa isi schimbe incet-incet stilul de viata.

  3. de mai bine de opt ani traiesc cu imaginile astea in minte, si earthlings l-am vazut abia acum un an

    trebuie sa se faca filme ca sa vezi in jurul tau??? sau nici macar asa nu vezi si ti se pare ca filmele astea sunt rupte dintr-o realitate indepartata cu care tu nu ai nici o legatura…

    dar sa nu uiti ca asa cum nici tu nu protejezi viata care depinde de tine, tot asa nici dumnezeu nu va proteja viata care depinde de el. exista o ecuatie…

    p.s. importanti sunt oamenii ca tine, care au curaj sa spuna astfel de lucruri. eu, de cate ori vorbesc despre subiectele astea, de fiecare data societatea ma scuipa afara…welcome outside!

  4. Si când te gândesti ca poti trai o viata foarte normala, cu mâncare foarte gustoasa, cu o alimentatie echilibrata, dar fara produse de origine animala…
    Sa mai zic si ca zootehnia e foarte poluanta?
    Ah, nu stiu daca stii de Donald Watson, fondatorul “Vegan Society” care a trait bine mersi pâna la 95 de ani fara carne, lapte, oua… Nu stiu daca dieta l-a ajutat sa isi prelungeasca viata, dar sigur nu i-a scurtat-o.
    În toiul senectutii se catzara pe munte.
    Ce mai, un model : http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_Watson

  5. danaz ilustreaza perfect conceptul de “speciesism” din documentar
    un fel de nazism in care omul este rasa superioara care are dreptul nu sa le extermine, ci sa le exploateze pe cele “inferioare”
    daca ne-am plimba prin jungla fara arme, cum ne-a facut mama natura, ne-ar arata fiarele salbatice cine e mai tare la alergat, sfâsiat, devorat. Iar daca inteligenta noastra exquisita ne-a salvat de la multe belele, hai sa ne aratam la inaltimea inteligentei si sa aratam ca suntem superiori prin alegerea de a nu face rau.

  6. Nu m-am putut uita decat pe sarite, mai ales ca ai mai avut o postare gen “cum se face o haina de blana” si imaginile ma urmaresc si acum. La blana naturala am renuntat, la carne, nu in totalitate, de ce sa mint!
    Nu-mi explic de ce animalele trebuie crescute si ucise cu atata cruzime?

  7. Din pacate, omul cel “intelept” nu a invatat nimik de-a lungul istoriei: corupt si orbit permanent de putere, dornic sa stapaneasca totul, la modul tiranic (atat “fratii umani cat si pe cei ne-umani”)…nu a facut decat sa distruga miracolul si armonia vietii. Pe deasupra si cinic, “impacheteaza” intentiile si actiunile meschine in hartie frumos colorata; totul, se serveste prin media, unei turme de fiinte dezumanizate, pregatita sa inghita tot ce i se da, fara a mesteca catusi de putin si fara a trece prin filtrul propriei ratiuni si a celui mai de baza bun simt.

    Extrapoland, pot considera acest film o metafora o relatiei pe care omul o are cu el insusi…. Din pacate, evolutia tehnologica merge mana-in-mana cu involutia spirituala; ne-am indepartat de mult de la rolul nostru de ‘Conducator’ al vietii pamantene: conducatorul protejeaza, sustine; se responsabilizeaza pentru viata celorlalti.

    Desi nu consum carne de mult timp si ma straduiesc sa respect orice forma de viata din jurul meu, am urmarit filmul pana la capat… oricat de dureros ar fi fost. Si nu sunt o masochista :), ci doar mi-am asumat partea mea de vina/responsabilitate….caci si eu sunt o veriga. A intoarce capul la o secventa incomoda (doar ca sa nu-ti pice prost masa sau ca sa te ‘protejezi’ de ‘durere’) echivaleaza cu a intoarce capul cand pe strada este bruscat un om sau in tramvai ‘ciordit’ un batran. Ignoranta este la fel de grava!

    Trebuie sa ai curaj….si intelepciune, pt a vedea putin mai departe decat clipa prezenta si senzatia prezenta de satietate a propriului stomac….
    Cu toate astea, sunt convinsa ca umanitatea se va trezi din coma…desi pentru acest lucru va trebui sa treaca prin propria suferinta si durere.

  8. Am facut o facultate de profil alimentar, am si lucrat intr-un abator si stiu bine cum merg treburile pe acolo si sunt de acord partial cu unele lucruri prezentate in documentar. De ce partial? pentru ca este un documentar manipulativ, care nu prezinta decat o singura fateta a acestui aspect din interactiunea omului cu animalele, o fateta in cea mai cruda forma a sa.

    Care este diferenta intre teroarea unui animal mancat de viu in savana, fata de a fi injunghiat, impuscat, jupuit, asomat etc. de catre om? Rezultatul e acelasi pt animalul in cauza iar greseala omului in acest proces e tocmai expunerea animalelor la o suferinta care nu e necesara.

    Si suferinta asta e discutabila, daca incerci sa i-o explici lui Kunta Kinte; curajul, intelepciune si “awarness-ul” de mai sus, tin in mare parte de mediu si educatie, un canibal din africa nu o sa ajunga niciodata la un grad de cunoastere spirituala asemenea unui calugar zen 🙂

    Toata aceasta industrie este totusi o industrie necesara, omul este la capatul lantului trofic iar fara carne nu ar fi existat evolutie si cel mai probabil la ora actuala inca am fi schingiuit si mancat de vii animale cu o maxima durere de cot fata de pacea spirituala, autocunoastere si suferinta animalelor in general.

    Vegetarienlor de mai sus, le recomand sa citeasca o carte de alimentatie si sa se gandeasca serios la aportul carnii in hranire, nu de alta dar omul are nevoie de un aport de minim 50% de proteina animala pentru a isi asigura o nutritie si dezvoltare sanatoasa iar eu unul nu as risca nici sanatatea mea, nici sanatatea unor viitori copii, pentru niste principii care nu sunt inradacinate in realitate.

    In rest Aigul spunea ca e vorba de autocunoastere si aici ii dau dreptate, cea mai grea lupta in viata unui om, este aceea de a se cunoaste pe sine insusi si de aici si pornesc multe nenorociri care nu se rezuma numai la macelarirea animalelor.

    Acestea fiind zise eu ma duc la masa, ma asteapta niste carnati de porc 🙂

  9. De mai mult timp mi-am propus sa vad acest film in intregime. Acum s-a ivit din nou ocazia si am facut-o. Am apelat la un truc pentru a rezista pana la sfarsit. Am lasat fereastra mica la player pentru un impact vizual mai redus si l-am urmarit facand si alte treburi prin camera.
    Dragos, in ce stadiu te afli cu nutritia? Daca functionezi deja pe componente veg* ar fi de bun augur some awareness in acest sens in emisiunile tv prin abordarile adecvate pe care le stapanesti cu succes.

  10. Suntem OAMENI. Ne aflam la capatul LANTULUI TROFIC. Facem orice pentru a supravietui si facem chiar mai mult pentru a obtine tot ce se poate obtine, chiar daca nu se afla neaparat pe lista nevoilor noastre. Exista oameni BUNI si oameni RAI. Toti avem defectele noastre si chiar si cel mai bun om de pe Pamant a facut greselile lui. Nu am vizionat in totalitate acest film dintr-un singur motiv: e prea lung. Daca sunteti ingroziti de ceea ce vedeti in filmul ala, va sugerez un lucru: uitati-va in oglinda! Veti vedea un OM, nu cea mai cruda si cea mai insensibila fiinta de pe pamant, ci probabil cea mai proasta creatura din univers. De ce? Mare branza ca oamenii omoara animale,oricum se face un caz mai mare atunci cand un om omoara un animal decat atunci cand un om omoara alt om. Dar omul e singura creatura care isi distruge casa!(mediul in care locuieste).Lasati dracului animalele si toate cele. Ganditiva un pic la OM si la viitorul OMULUI, pentru ca nu este deloc roz.
    Cel mai puternic supravietuieste, dar cand nu mai ai unde, nimeni nu mai traieste!

  11. e prima data in 37 de ani cind mi-e rusine ca sunt om,ma doare si sa-mi privesc cainele in ochi,desii nu i-am gresit in cei 4 ani de cind suntem impreuna…….oribile fapturi numite oameni….acum inteleg toate nenorocirile ce vin peste noi si ma bucura asta….suferinta si durerea acelor suflete la fel de indreptatite la viata ca si noi,ne vor ajunge……….nu stiu altii care vor vedea documentarul cit vor fii de afectati,dar eu am sa-mi schimb de acum viziunea asupra acestui mod de viata….de azi nu mai sunt orb….va multumesc

Leave a Reply