Atracţia trece (şi) prin stomac

Cred că alimentaţia e o formă de igienă interioară, aşa că atitudinile mele în legătură cu practicile alimentare ale femeilor sunt oarecum din acelaşi registru cu ceea ce-mi inspiră igiena lor (şi nu numai a femeilor, ci a oamenilor în general).

Nu cred că e nimic sexy într-o igienă sauvage, după cum nu găsesc nimic atractiv într-o casă mereu vraişte, în care curăţenia lasă de dorit. Îmi place să văd puţină dezordine, multe culori, haine aruncate unele peste altele, dar reacţionez prost dacă găsesc resturi de mâncare sub pat sau mirosul aşternuturilor îmi spune că n-au mai fost schimbate de când menajera, exasperată şi ea, şi-a dat demisia.

Pe de altă parte, obsesia ordinii şi-a curăţeniei mi se pare şi ea un turn-off. Dacă faci duş mai des decât mergi la toaletă, dacă ştergi volanul cu soluţie antibacteriană înainte să conduci, dacă schimbi aşternuturile în fiecare zi, dacă nu bei niciodată apă din aceeaşi sticlă cu mine, dacă mă pui să mă şterg cu spirt pe mâini înainte să-ţi fac masaj, găseşte-ţi pe cineva cel puţin la fel de ţicnit ca tine. O casă în care totul e alb, chiar şi şervetele de la bucătărie, nu mi se pare cool. Mi se pare funerară.

Schimbând ce e de schimbat, o femeie care mănâncă orice mi se pare la fel de atractivă ca una care nu se spală. E vorba tot de murdărie, doar că cea interioară se vede mai greu. N-am avut niciodată fantezii cu prinţese Xena devorând ciozvârte din care picură, sfârâind, grăsimea. Cred că o salată poate fi un preludiu mult mai bun pentru o după-amiază fierbinte decât o tigaie de grăsimi hidrogenate şi radicali liberi cancerigeni. Nu fac foarte bine diferenţa între o femeie care bea mai mult de un pahar de vin pe zi, una care înjură ca la uşa cortului sau una care mănâncă junk food. Alte măşti, acelaşi trashing.

Iar dacă ultimele creşteri în greutate nu te mai fac să te simţi bine în pielea ta, prefer să te văd contemplând dezolată farfuria cu legume decât să te aud smiorcăindu-te că vrei să slăbeşti, dar că n-ai timp nici săptămâna asta să mergi la sală sau că (tot) mama e de vină pentru că te-a crescut cu friptură şi cartofi prăjiţi.

Dar, aşa cum nu-mi plac fundamentalistele luptei antimicrobiene, tot aşa mă aştept ca grija pentru ce şi cum mânânci să fie integrată firesc în viaţa ta şi să nu faci din asta o manie. Dietele de înfometare sau lipsa oricăror indulgenţe culinare din meniul tău mi te vor face destul de repede plicticoasă şi chiar antipatică. Nutriţioniştii le spun de ani de zile gurmanzilor că mâncăm pentru a trăi, nu vice-versa. Mă aştept ca şi adeptele dietelor sănătoase să-şi însuşească această maximă şi să nu facă din nutriţie cel mai frecventat subiect de conversaţie şi nici obiectivul principal al fiecărei zile.

În fine, cred că abia grija faţă de tine face ca micile plăceri să poată fi apreciate cu adevărat, iar eu cred că o femeie este cu atât mai frumoasă când îşi îngăduie să se bucure de ele. Îmi plac, spre exemplu, femeile care-şi pot menţine silueta, îndulcindu-şi ceaiul de plante sau limonada cu puţină miere, tot aşa cum îmi plac femeile care topesc uneori în gură o tabletă de ciocolată cu multă cacao. Şi, dacă tot am adus vorba despre asta, îmi place foarte tare să mânânc îngheţată în doi. Dar n-aş vrea ca aceste rânduri să se articuleze într-o invitaţie la exces, aşa că, precaut, am să mă opresc cu mâna pe linguriţă.

:: Elle, octombrie 2008

  1. Ce ai scris tu aici sunt reguli de bun simt pentru o femeie care se respecta ca persoana. Frumos sintetizat, imi place ca nu ridici in slavi “manechinuitele” si ca nu tolerezi excesele. Obiceiurile proaste si poftele pot fi educate, trebuie doar sa vrei! Sau sa ai pentru cine sa faci asta… 🙂

    P.S.: Best dessert: inghetata! 😉

  2. Articolul tau mi se pare o invitatie la reciprocitate. Barbatii care il citesc insa, s-ar putea sa-si spuna “da, da, asa vreau sa fie si femeia mea”. “Aaaa, asta inseamna ca si eu trebuie sa fiu la fel?” :-)))

    Tu realizezi ca e mult mai probabil ca ordinea indicata de tine chiar sa existe in casa si in viata unei femei si destul de putin in cea a unui barbat. Cu ele ce facem?

    PS. Zic “destul de putin” pentru ca sunt plina de speranta. Eu n-am intalnit nici o casa de barbat asa cum le imaginezi tu pe cele ale femeilor. De obicei sunt varza.

  3. Problema cu ordinea inaintea curateniei e veche de cand lumea…Am prietene care au dormitoarele “cluttered” cu tot felul de chestii si ametesc efectiv incercand sa-mi dau seama unde incepe patul si unde se sfarseste sifonierul. Totusi le apreciez foarte mult pentru curatenia exemplara pe care o pastreaza…asa zisul haos ordonat. “Anyway”…nu cred ca poti sa schimbi o astfel de persoana…mai ales atat timp cat sunt destul de binevoitoare incat sa isi duca tava cu mancare la bucatarie dupa ce isi termina masa. Cat despre mine recunosc k sunt un pic obsedat de ordine si curatenie…dar nah…tata e colonel in armata…so blame it on the parents 😀

  4. Articolul tau seamana cu o mica farmacie de cartier. In sfarsit am asezat retetele in ordine alfabetica, am inventariat sticlutele, sa vezi acum ce viata fericita si sanatoasa o sa avem!
    Am o pornire brusca sa iau toti ciorapii grosi de iarna si sa-i asez in frigider, la compartimentul de legume, pe care sa le pun sub pat, sub forma de om de zapada, si numai dupa aceea sa beau simultan minim doua pahare de vin. Ma astept sa plonjez imediat intr-o decrepitudine fizica si morala pe care s-o desavarsesc ulterior printr-un meniu dublu cheese.

  5. Cuvantul acesta “ordine” este in trend vaz… Ordine interioara, ordine exterioara, ordine la job, ordine mindiala… Na n-o dam in manie oameni buni… Viata ar trebui s- o traim cum simtim iar ordinea din viata noastra trebuie sa fie constanta , nici cu plusuri nici cu minusuri.Ceea ce am observat insa este faptul ca invalmasala din jurul nostru aduce si dezordine interioara.

  6. mmm… inghetata.

    foarte misto impresiile despre practicile culinare si sunt total de acord. mi se par disgratioase si lipsite de senzualitate femeile care mananca orice, oricand, oricum…

  7. basic_instincts

    mancatul este ceva sacru. nu prea stam la masa cu dusmanii, nu? cineva iti place cu adevarat daca nu te derajeaza cum mananca!
    casa si ea este un spatiu sacru. refugiu departe de lumea dezlantuita. proiectia in detalii a fiintei noastre.
    cum si ce mananca, cum tine casa.. iata detalii care imi spun daca femeia care ma atrage la office/teatru/etc imi place cu adevarat. plus o “obsesie” proprie: aspectul mainilor..

  8. Oooh, teribil. Bine ca nu citesc Elle. Sa-mi zica un barbat care sunt asteptarile lui de la mine, ca nu imi ajung pozele ireale cu silfide si reclamele cu gospodine destoinice. Cât sunt de frumoasa cand imi pun miere in ceai si mananc ciocolata. Sau cât sunt de respingatoare când frec cu obstinatie pardoseala si dezinfectez clanta de la usa.
    Sa fiu supla dar fara efort aparent.
    Cu un lucru totusi sunt de acord, obsesia curateniei burghezo-victoriana, semn al statusului social, nu e buna pentru nervi. Profa de româna ne zicea de femeile nordice frustrate maniace cu curatenia.
    Dar si unii barbati manânca pantagruelic, vânjos, ceea ce imi aduce aminte de o secventa Monty Python de o scârbosenie neîntrecuta : http://fr.youtube.com/watch?v=BlK62rjQWLk.
    Prea multe linkuri faine ti-am dat, dar mi-a mers la inima noua ta dieta.

  9. pt basic_instincts : sunt perfect de acord cu absolut tot ce ai scris. nici nu se putea pune mai bine in cuvinte…. faza cu mainele mi-a mers la inima! si eu sunt fata ….

  10. mhmmm, chiar nu vreau sa fiu vulgara, dar, sincer, doar dupa titlu, ma asteptam ca articolul asta sa contina cu totul altceva…sau, si altceva 🙂 . oricum, sunt iarasi de acord cu ce ai scris – pentru ca absolut tot ce ai spus sunt reguli de bun simt elementar (si btw- bunul simt este o caracteristica omniprezenta in majoritatea reprezentantilor zodiei tale…ca si obsesia cu curatenia…;-)).

  11. si uite asa devenim fixisti :d si cu cat adunam mai multi ani trecuti, cu atat se aduna si fixatiile.

    muzica conteaza – inca din adolescenta. apoi incep restul: mainile, mancatul, pantofii, bautul, machiajul, cerceii, parfumul, casa, curatenia, masina. vacantele. s-au adunat si la mine destule din fixatiile astea. dar credeti ca toate detaliile de genul asta ne definesc pe bune?

  12. basic_instinct(s)

    @mih
    dragos in ce a scris nu da dovada de nici o fixatie. ca multi altii are o anumita reprezentare a notiunii de compromis. ideea aia cu frumos la interior si in rest inconjurati de paragina, mie imi pare la limita ridicolului.
    una peste alta, nimeni nu face vreun inventar ci pur si simplu isi da seama ca ceea ce il atrage face pare dintr-o anumita parte de univers. altfel (facand compromisul) obosim inutil si ne iluzionam de cat de fericiti suntem.

  13. daca ma placi cand mananc la restaurant cu 3 randuri de tacamuri, ma bucur, dar o scrumbie o voi manca intotdeauna cu toate degetele. invariabil, chiar si la petrecerea de dupa nunta.
    cred ca de-aia Romeo si Julieta au ramas marii indragostiti, ca nu si-au facut reciproc control la bucatarie, dormitor, unghii si batistuta. si la check-listul de partener eligibil.

  14. Poate sunt eu de vina,dar nu am inteles mare lucru din articolul tau…”o femeie care mănâncă orice mi se pare la fel de atractivă ca una care nu se spală”….tu chiar ai filtrat chestia asta sau degetele ti-au alunecat lesinate de placere la gandul lui Rapunzel mancand salata?Nu vad ce legatura are salata verde cu faptul ca gagica-ta nu se spala pe dinti?S-a inteles altceva din mesajul tau…ai vrut sa spui ca urasti femeile care nu manaca intr-un mod gratios….sau ca cheeseburger-ul mancat e cel mai mare defect la o gagica…N-am inteles…In fine

  15. am citit articolul din elle cu mare curiozitate,muream sa aflu daca intr-adevar sunt eu nebuna si arat ca un om normal sau pana la urma epoca manechinelor moarte de foame nu va apune niciodata. si de fapt imi doream sa vad acolo scris negru pe alb ca barbatii de fapt ne adora din cu totul alte motive si ca cele fizice nici nu conteaza…
    mda..intr-o lumea ideala poate..
    ei bine..eu in acest week end am incalcat toate regulile domnului bucurenci…in urmatoarea ordine:am ajuns acasa si am mancat o ciocolata neagra intreaga,auzi domnule Bucurenci,INTREAGA>>>>toata..intr-o zi…deci..stiu..sacrilegiu…nu o sa ma placi niciodata…asta e..voi trai cu ideea.Ambalajul de la ciocolata l-am aruncat pe jos pe langa canapeaua de pe care priveam absorbita serialele preferate,nu dau nume,dar nu-s telenovele…asta clar.se fac pe undeva pe la hollywood toate.apoi m-am dezbracat,imbracat,am facut dus,dupa o zi,ce-i drept ,am lasat toate hainele peste tot,sosete tricouri,blugi…zac din hol pana in dormitor pe unde au dorit ele..vasele stau nespalate in chiuveta,au format un castel…si in toata bucataria se mai afla si doua posete,ca mi le-am schimbat iesind in club si trei jachete..o pereche de adidasi pe jos si in hol una de cizme…in rest..ce-am mai mancat..adica tot dulciuri si alte nebunii ,am mai dat si pe jos ce-i drept..sunt firmituri pe sub computer,iar ambalajele sunt si ele pe jos…la fel cum se poate vedea si o intreaga colectie de cani in care am baut ceaiuri verzi si de slabit,neindulcite pt ca nu mai pun zahar in ceai de vreo 4 ani ,nu pun decat miere,dar mierea devine toxica la caldura asa ca nici de-asta nu mai pun.in fond..apartamentul meu arata exact ca al acelei femei pe care tu nu o poti suporta..apropo asternuturile nu au mai fost schimbate de doua saptamani de cand a venit mama sa ma ajute la curatenie…
    SI TOTUSI….
    nu sunt obeza,la analizele recente a reiesit ca am glicemia si colesterolul sub limite,am 1,75 inaltime si 65 de kg,m-am luptat toata viata cu faptul ca sunt o femeie..cu greutate…am umeri de inotatoare,picioare lungi si port 41 la picior…poate chiar 42 daca as fi total sincera…m-am chinuit prin diverse cure…dar …nu pot…daca imi dai o prajitura o sa am zece orgasme pe putin si le vei auzi pe toate…pt ca imi place sa mananc la nebunie…si ma manifest,am cele mai minunate fantezii culinare ,daca imi amintesc de o tara in care am fost imi amintesc intai de mancare..de gusturile simtite….
    SI TOTUSI
    de cate ori pot,inot,joc tenis,ma dau cu schiurile si cu snowboardul,merg cu bicicleta in parc pe orice vreme,alerg vara si colind muntii in orice anotimp,practic diverse arte martiale si nemartiale de lupta sau de pace ,la fel si vreo cateva zeci de stiluri de dans…incerc sa reciclez,sa nu iau pungi de plastic,sa merg mai putin cu masina,sa scot aparatele electrocasnice din priza daca nu le folosesc,nu mai cumpar reviste ca sa nu mai adaug la consumul de hartie din lume,si printez la imprimanta si pe foi mai vechi pe care deja a fost imprimat ceva,nu arunc niciodata gunoaie pe strada,si le mai si strang pe ale altora,nu fumez,nu mananc nimic prajit,nu am in casa zahar sau ulei ,decat cel de masline,nu mai beau sucuri de vreo doi ani,decat cele pe care le fac cu mana mea,din fructe,nu beau in exces,dar daca ma pui la volan intr-un moment prost,s-ar putea sa inveti niste injuraturi noi,mult mai spumoase decat ale unuia de la usa cortului….iar daca e sa vorbim de curatenie,nu face nimeni casa luna cum o fac eu in cateva ore ,imi place sa fie totul ordonat,ca sa pot lucra,uneori nu pot dormi daca sunt vase nespalate in chiuveta sau daca vad un fir de praf pe jos langa pat…
    si am putea continua vesnic..dar intrebarea e….cine sunt?femeia care nu schimba asternuturi si mananca prea mult si e o adevarata respingatoare pt orice barbat sau fiinta umana,sau ecologista,sportiva si obsedata de mancat sanatos si de curatenie?
    te-ai gandit ca om fi si cateva femei care nu intra in categoriile tale?

  16. basic_instinct(s)

    @victory
    se pare ca tu nu stii mare lucru despre Dragos, daca ar fi sa ma raportez la ultima ta fraza :)))
    cat despre apologia nepasarii, io zic sa te mai gandesti…asa cum o punga de plastic nu are ce cauta pe partia de ski, la fel de bine nici firimiturile nu au voie sa troneze in bucatarie. si nu numai din considerente pur estetice. in ambele cazuri.
    scuze ne gasim intotdeauna pentru orice, dar asta nu inseamna ca e ok.

Leave a Reply