Anger management

Ieşeam ieri pe bicicletă din parcarea unui supermarket, când am observat în coloana de maşini care se scurge spre ieşire un Mercedes negru. Prin parbrizul generos, mi-a atras atenţia un copil, o fată, mai exact, care stătea pe locul mortului şi se juca cu un fel de păsăroi de pluş, viu colorat şi cu gâtul lung, agitându-se, cum fac copiii, când spre geam, când spre şoferul, un mulatru, care părea să fie tatăl ei. Scena avea ceva familial, simplu şi cald în acelaşi timp.

Mie mi-a sărit însă în ochi faptul că fata, oricum mult prea mică pentru a sta pe locurile din faţă, nu purta centură. M-am apropiat de maşină şi i-am pantomimat furios şoferului absenţa centurii. Mă aprinsesem destul de tare. Tipul a coborât geamul dinspre fetiţă şi m-a întrebat, calm, care-i problema.

“De ce nu purtaţi centură?”

“Ce?”

“Centura. N-o purtaţi?”

“A, centura. Nu, niciodată, nici nu-nţeleg de ce echipează maşinile astea cu aşa ceva.”

Îmi creşte tensiunea, dar nu izbucnesc, ci perseverez.

“Şi fetiţa? Aici e locul ei?”

“A, nu. Stă în faţă doar până ieşim din parcare. N-are voie în faţă.”

Tonul  cu care-mi vorbise, asigurarea că fetiţa va trece pe locurile din spate, m-au calmat. Nu m-am gândit că absenţa centurii e periculoasă, indiferent unde stai în maşină. Adevărul e că furia mea pornise de la o singură imagine: aceea cu fetiţa veselă şi jucăuşă proiectată prin parbrizul Mercedes-ului la o frână bruscă. Ceea ce tocmai aflasem risipise această imagine de coşmar, aşa că i-am dat bună-ziua tipului mulatru şi am pedalat spre ieşire.

Pe drum, m-am gândit că voi scrie o însemnare pe blog, cu titlul “Anger management”, în care voi medita la faptul că acum câţiva ani n-aş fi stat să colectez foarte multe informaţii, l-aş fi luat pe tip tare din prima servindu-i “în sânge” imaginea care mă bântuia: “Dumneata ştii cum arată cadavrul unui copil proiectat prin parbriz şi facut terci de caldarâm?” (interesant e că nici eu nu ştiu, dar se vede că ţin neapărat să-mi imaginez).

Ultima imagine: pista pentru biciclişti coboară pe o pantă la dreapta, face un ocol până la ieşire. În viraj, prind cu coada ochiului Mercedes-ul negru, aproape de poartă, cu stopurile aprinse.

Atunci m-am trezit. Am adormit ieri seară la birou, fără să-mi pun ceasul, fără să rog pe cineva să mă trezească. Eram epuizat de la o zi care nu se mişcase deloc cum trebuie şi aveam nevoie de un restart. N-am dormit mult: 30-40 de minute. M-am trezit foarte uşor, am văzut un apel de la o prietenă, am sunat-o, am vorbit mult, am râs mult. Când am terminat, m-am dus la baie să mă spăl pe ochi. M-am privit în oglindă şi mi-am adus aminte că trebuie să scriu pe blog. O însemnare cu titlul “Anger management”. M-am întors la birou şi, abia când m-am aşezat, mi-am dat seama că visasem totul. Care supermarket? Care bicicletă? Care Mercedes negru?

  1. alexa visarion

    Am trait mai multi ani inafara tarii asteia care “ne ocupa tot timpul” si in ce priveste purtatul centurii, a castii pe motocicleta si in general protectia ca preventie a individului am constatat ca sint parte din educatia saxona, calvinista. Esti dator fata de propria viata si a celorlalti din sentimentul profund al responsabilitatii care vine prin laptele fiecarei mame din popor saxon.
    In Italia spre exemplu purtatul castii pe motocicleta este un obicei destul de raspindit in Nord, dar la Roma inca se zburlesc fete si baieti care mai degraba mor decit sa nu faca “bella figura”. La fel si cu centura de siguranta. La Napoli esti considerat cam prost daca treci la semafor pe culoarea verde si daca porti centura. La fel si la Atena, Barcelona, Lisabona sau Madrid.
    Oare apropierea de apa, soarele si placerea “neingradirii” sa fie explicatia?

    In alta ordine de idei as vrea sa te felicit TAAAAARE pentru articolul “Ele merg mai departe”. Eu l-am decupat si l-am inramat profilactic pentru sotul meu. Ca sa stie. Ne-ai facut, noua fetelor, un mare serviciu inteleging surprinzator de bine ce se petrece inainte si dupa. Floare rosie pe gura si in inima arsura.

  2. In Viena. Un roman, cu masina inmatriculata in Viena, ne face semne pe geam, spre masina noastra. La semafor, cand ne prindem, de fapt, ca e roman, ne spune noua, vizibil bucuresteni dupa nr, ca e obliatorie centura si pentru locurile din spate, in Austria. Fata mea, aflata in spate, nu avea prinsa, ca de obicei, centura de siguranta.
    Austria, ce tara, dom’le! Si ce austrieci au devenit unii romani…

  3. Contează foarte mult felul în care expui probleme de acest gen. Un ton calm de cele mai multe ori dă rezultate mult mai bune, decît o răţoială plină de indignare. Rişti să te trezeşti cu o replică în care să fie menţionaţi strămoşii mamei tale, printre altele. Şi nici n-ai rezolvat nimic.

  4. si care ar fi fost beneficiul societatii sau al tau daca isi punea ala centura? sau daca ii rupea airbag-ul gatul fetitei??? iti pasa tie daca ala iesea prin parbriz sau daca facea inchisoare ca a omorat-o pe fetita proprie? indiferent de raspunsul tau, raspunsul ar trebui sa fie NU. fiecare e responsabil pentru el insusi. nu putem si nu trebuie mai ales sa avem grija de toti oamenii din jurul nostru.. nu ajutam in nici un fel societatea.. trebuie incurajat un minim al selectiei naturale, din cea mai ramas din ea…

  5. eu m-am regasit evident din nou in actiunea lui Dragos..nu pot fi de acord cu Vlad,desi are poate si el dreptate in felul lui,doar ca eu am boala asta,,ca daca vad ceva nedrept imi vine sa il indrept si imi vine sa ajut toti oamenii si animalele si plantele din lume,deci eu personal ma simt frustrata ca nu ii cert pe cei care arunca gunoaie din masini si care nu-si pun centura si innebunesc atunci cand vad bebelusi in bratele mamei care sta pe scaunul din dreapta zambitoare si nepasatoare si ca nu facem destule pt ca planeta asta sa nu se duca de rapa si ca mor copii de foame in Africa si Romania si alte tari si ca exista crima organizata si ….asa mai departe…
    pe de alta parte si eu mi-as dori sa nu ma mai enervez cand cineva parcheaza pe locul meu de parcare,chiar daca il platesc in fiecare an si vin noaptea si nu am unde parca.Iar daca mi se mai intampla,as vrea sa pot sa vorbesc frumos si civilizat..cu respectivul “nesimtit”…ca in fond…e doar un loc de parcare…e doar o centura de siguranta…daca scoti incarcatorul de telefon din priza cand nu mai incarci telefonul,e doar un gest…dar…denota o atitudine..totusi…
    si apropo…nici eu nu stiu cum arata un copil iesit prin parbriz,dar urasc accidentele de masina mai mult ca orice pe lumea asta si am vazut destule,asa ca,in ce priveste volanul,siguranta e pe primul loc.

  6. Si merita spus ca centura trebuie purtata si pe locurile din spate. În caz de accident/frâna brusca corpurile persoanelor din spate sunt proiectate în fata cu o forta foarte mare si pot fi cauza directa a mortii calatorilor din fata în urma impactului.
    De asemenea cred ca e raspunderea soferului sa îi oblige pe cei pe care ii transporta sa poarte centura. ceva de genul “nu pornesc pâna nu sunteti legati”…

  7. E interesant ca atunci cand vrei sa faci observatie cuiva pe o tema sa incerci un pic de introspectie, sa te uiti in tine si sa incerci sa vezi de ce vrei sa faci observatie: vrei cu adevarat sa corectezi, sa ajuti, sau e doar un pretext pt. satisfacerea poftei de a lovi in celalalt de a te rasti, de a rupe din el (intemeiat sau nu). Cand folosesti anger management e un semn ca vrei sa ajuti cu adevarat

  8. personal, am avut un accident acum cateva luni si as putea spune ca m-a salvat de cel putin cateva vanatai si dureri de cap. am scapat fara nimic (nici nu m-am miscat), dar masinutza mea era cam sifonata. centura este vitala! as putea merge mai departe si sa sustin ca este mai importanta chiar si decat airbag-urile.

  9. Povestea este atat de fain scrisa incat am vizualizat cu ochii deschisi scena de pantomima si posibilul zbor prin parbriz.
    Eu mi-am creat reflexul de a-mi pune centura imediat cum ma urc in masina. Iar in primul concediu afara cu masina am luat amenda la intrarea in Ungaria pentru ca cei din spate nu aveau centurile puse.

  10. Mijto post. M-au trecut toti fiorii cand l-am citit. Am avut un accident acum ceva timp, daca nu purtam centura zburam prin parbriz – tot de pe locul “mortului”. Thank God, k am ramas intreaga.

Leave a Reply