Tablă la Sântămărie-Orlea

În acelaşi periplu, în care am văzut ruşinea pusă în operă la Castelul Huniazilor, am oprit şi la biserica reformată din Sântămărie-Orlea (Hunedoara). E un monument de secol XIII, zidit din piatră brută, cu decoraţiuni spectaculoase, cum este portalul de vest. E, cel mai probabil, ctitoria unui senior feudal, ceea ce explică execuţia destul de îngrijită pentru şantierele din epocă.

Ei bine, nu mică mi-a fost mirarea să văd şi aici o intervenţie de protejare / restaurare cel puţin amuţitoare: ţigla originală a fost înlocuită cu tablă.

  1. maxime-hortence

    restauratul e un proces care nu cred sa sfarseasca . protejatul intra intr-un alt domeniu – echilibreaza insa pe cel di-ntai 🙂

    nu pot decat sa ma repet : sunteti corupti – lipsiti de seriozitate (de onestie ) si chiciosi 😆 tipic pentru mesterul manole 🙂 ce stricam “noaptea” reparam ziua 😯
    sa-l reinviati pe cher-ul jung pare ca este o altenativa . haaaaaaaaaaa 😆 e o gluma desigur ( o gluma serioasa care explica multe ) o ignoram insa conform obiceiurilor! va reveniti odata . candva… nu se stie cand !

  2. Se confunda reconditirea cu modernizarea…
    Nu-i singurul monument care a fost acoperit cu tabla.
    Turnul Bisericii Evanghelice din Bistria a fost acoperit in prima faza cu tabla de cupru. Dupa devastatorul incediu revine tigla.

  3. Din pacate, cei care se ocupa de intretinerea lor cred ca le vad pur si simplu ca pe niste edificii functionale, pe care trebuie sa le utilizeze in continuare, nu ca pe niste monumente asa cum tindem sa le vedem noi. Poate de asta le si reconditioneaza “modern”.

  4. Din pacate in ultima vreme am vazut din ce in ce mai multe cladiri de patrimoniu macelarite cu brutalita. Manastirea Rasca, monument din secolul XVI are mai nou ferestre termopan, cele care au fost puse la turla neavand nici macar forma cu arc a ramei vechi- e mai ieftin si mai usor sa le lasi dreptunghiulare. La fel se intampla si la Biserica Beizadelelor (sau a domnitelor) din centrul Sucevei, unde au fost puse geamuri termopan decorate cu niste “superbe” cruciulite aurii din plastic.Si lista ar putea continua din pacate…
    Unde as putea face o plangere macar in legatura cu aceste doua monumente?

Leave a Reply