Bruxelles-ul ar putea interzice mineritul cu cianuri

Astăzi, la Bruxelles, Parlamentul European dezbate propunerea de rezoluţie iniţiată de Daciana Sârbu în legătură cu mineritul cu cianuri. Este o rezoluţie care ar putea avea un impact direct asupra proiectului minier de la Roşia Montană: în cazul în care Comisia Europeană ar da curs acestei potenţiale rezoluţii şi ar interzice utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană, bomba ecologică din Munţii Apuseni ar fi dezamorsată definitiv.

Acum vreo doi ani, un ecologist britanic a pornit o iniţiativă legislativă prin care statul român ar fi interzis mineritul cu cianuri. Iniţiativa s-a bucurat o vreme de sprijinul PNL şi PSD, apoi a fost abandonată în Parlament. M-am bucurat să văd că Daciana Sârbu n-a abandonat lupta, ci a dus-o mai departe, în Parlamentul European. Poate că mintea europeanului de pe urmă se va dovedi mai prevăzătoare decât judecata celor mai mulţi dintre politicienii noştri.

În orice caz, astăzi e una dintre puţinele zile când simt că interesele mele sunt corect reprezentate la Bruxelles.

Later edit. Rezoluţia a fost adoptată. Bravo, Daciana!

Later edit 2. Aici găsiţi 17 mituri legate de subiectul Roşia Montană, demontate de Mihai Goţiu.

  1. Mda, numai ca deja Comisia Europeana s-a exprimat in sensul ca nu va modifica legislatia. Deci rezolutia, daca va trece, va fi doar un inutil exercitiu lingvistic.
    In plus, de ce nu s-ar interzice si extragerea titeiului (iata ce probleme de poluare creaza), extragerea sarii (e nenorocire ce gauri raman in urma unei saline si ce repede aluneca pamantul dupa), si tot asa.
    Asa incat… ma astept ca Daciana sa lupte pana la capat, cu acelasi elan muncitoresc :).

  2. Ei, dar despre interesele oamenilor din Rosia Montana nu vorbeste nimeni? Nu au locuri de munca, zona este deja poluata de vechile exploatari si nu li se permite sa faca nimic. Investitia in cauza ar rezolva si problema locurilor de munca si s-ar investi si in depoluarea zonei inca inainte de a incepe activitatea de extractie. Dar interesele oamenilor de la Rosia nu prea conteaza, nu-i asa?

  3. Argumentele saraciei si lipsei locurilor de munca sunt cam fumate. Se stie foarte bine ca saracia este intretinuta si ca lipsa locurilor de munca este din cauza ca nimeni nu are voie sa isi dezvolde vreo afacere la Rosia. Statutul de zona monoindustriala nu le permite. Si apropo, de care localnici vorbesti, ca au cam plecat. Pt ca cei care au ramas, sunt acolo, tocmai pentru ca nu vor sa plece si nu vor lucra neam la mina.
    Muncitorii vor fi angajati ca paznici si carausi, pentru ca tehnologiile din minerit, la ora actuala, necesita personal instruit, de care nu prea gasesti pe plaiurile mioritice.
    Pentru mine conteaza interesele oamenilor de acolo(chiar de acolo)

  4. Vezi ca te-a dezinformat Daciana! Parlamentul European nu interzice, ci cere Comisiei Europene sa… (textul exact este ca invita CE loool). Rezolutia PE nu are caracter legislativ (deci nici obligatoriu), ea fiind numai o recomandare, o dorinta. Prin urmare, ultimul cuvant tot Comisia Europeana il va avea.

  5. Bruxelles-ul nu interzice nimic, doar recomanda interzicerea a ceva. In general adopta niste rezolutii cadru pe care fiecare stat membru este liber sa le urmeze sau nu.
    Deci nu este decat o victorie a principiilor, un fel de pahar cu apa pe stomacul gol.

    Ungaria a interzis de mai bine de un an mineritul prin cianuri, fara s-o indemne CE. Noi suntem atat de departe… 🙁

Leave a Reply