Fumatul ca prostituţie

Am descoperit o campanie mai veche a francezilor împotriva fumatului şi, pentru că mi-a plăcut conceptul, am tipărit posterele şi le-am afişat la birou în bucătărie. Pe lângă asocierea evidentă fumat / prostituţie, mi se pare îndrăzneaţă şi corectă asocierea fumat / sex oral – foarte mulţi psihanalişti consideră fumatul o fixaţie orală, rezultatul unei insuficiente stimulări a orificiului oral în perioada erotizării acestuia din copilăria mică.

Colegele mele fumătoare au găsit însă că posterele sunt prea vulgare şi le-au dat jos. Voi ce părere aveţi? Reuşesc să transmită un mesaj pe înţelesul fumătorilor (nu al celor înrăiţi, ci al celor care se mai gândesc din când în când să se lase) sau îi irită inutil?

Pentru nevorbitorii de limbă franceză, sloganul s-ar traduce cel mai bine aşa:

Fumătorii sunt sclavii tutunului.

  1. păi, din punctul meu de vedere, vulgaritatea e indiscutabilă, aşa că nu numai colegele fumătoare aveau dreptul să se simtă deranjate de postere. eu cred sincer că orice campanie de genul acesteia nu are absoult niciun impact dacă cel căruia i se adresează nu se identifică măcar puţin cu imaginea respectivă. iar ca să te identifici cât de puţin cu o imagine care te prezintă ca un sclav, cred că trebuie să ai o problemă serioasă cu tine însuţi. cred că dacă respectiva campanie jigneşte cât de puţin, nu are nicio şansă să convingă. şi mai cred că orice motivaţie de a face schimbări – radicale sau nu – are un efect profund dacă vine din interior, adică motivaţiile intrinseci sunt cele care pot fi numite cu adevărat motivaţii. motivaţiile extrinseci sunt doar obligaţii.

  2. Interesanta asocierea, insa nu o consider de impact…cum bine a spus kates, ca o campanie sa fie de succes trebuie sa te identifici cu ea…
    Cred ca mai mult irita, decat sa ajunga realmente sa te puna pe ganduri..

  3. ma enerveaza campaniile astea pentru ca sunt o jignire la adresa fumatorilor!merita dati in judecata pentru ca e legal sa fumezi,e alegerea ta si nu le-ai cerut lor parerea!sper ca pe viitor sa se infiinteze si o asociatie a fumatorilor din Romania care sa scoata imaginile alea oribile de pe pachetele de tigari!

  4. I like it!
    Oamenii nu se identifica cu personajele din campanie? Nu cunosc pe nimeni care sa nu fi fost macar o data, daca nu chiar de multe ori si cu multa placere, la unul din capetele acelei tigari.
    And btw, mada, e legal si sa faci sex oral!

  5. putin vulgare afisele dar deloc deranjante…
    sunt fumatoare(dar fumez f putin) si ma deranjeaza uneori toata prigoana asta impotriva fumatului…
    fumam pe banii nostrii si pe sanatatea noastra la o adica 🙂
    se face atata tamtam ca fumatul cauzeaza si fumatul distruge, dar pe cuvantul meu de onoare, ca sunt mult mai multe probleme in tara asta decat fumatorii! sunt oameni care se urca beti la volan si omoara suflete! impotriva alcoolului de ce nu sunt atatea campanii? sau impotriva furatului? ca stim foarte bine ca acesta este sportul preferat al multora din tara asta cu toate ca ne doare sa o recunoastem!
    anyway…interesnte poze.. 🙂 ca de la astea am pornit

  6. Voiam sa zic si eu ceva de afise dar n-am reusit sa trec de exprimarea “orificiul oral”. E adevarat, se incadreaza in definitia DEX-ului, dar parca n-as pune egal intre gura si pilor sau alt orificiu oarecare. Nu de alta dar nu am auzit de stadiu piloric. 😀

  7. Buna
    imi plac foarte tare afisele!
    din pacate sunt fumatoare inraita- incerc sa ma las…dar cum pierd batalia cu kilogramele ma reapuc 🙁
    nu ma deranjeaza ca sugereaza un oral
    cel mai tare ma deranjeaza ca traiesc aceasta umilinta de a fi fumator (uneori marginalizat, criticat)- mana apasata care sta pe crestetul fumatorului si il forteaza sa stea in genunchi- se vede fermitatea cu care tine este foarte sugestiva! nu cred ca realizatorii au incercat sa scoata in evidenta asocierea cu sexul oral… ci umilinta

    niciodata nu cobor din casa sa imi iau mancare daca nu am
    INTOTDEAUNA cobor si noaptea sa iau tigari daca nu am…!
    deci sunt un biet sclav ingenunchiat

  8. Fumatul e o ocupație atît de intrată în obișnuința tuturor, fumători și ne, încît era nevoie de o imagine puternică să scuture percepția și să propună alt punct de vedere. Nu pot să spun nici că îmi place, nici că îmi displace; nu are legătură cu plăcutul. Din perspectiva comunicării, mi se pare o idee bună și cu nimic mai vulgară decît fumatul însuși.

    Adrian, ideea de dominare nu vine (aici) de la sexul oral, ci de la gestul dominant al personajului din stînga și privirea submisivă a celui din dreapta.

    Adina și toți cei care susțin că fumează pe banii și sănătatea proprie: Ăsta este un punct de vedere egoist și, de fapt, greșit. Sănătatea nu este numai o problemă individuală, este în mare parte și o problemă a societății. În momentul în care o ai, problema, ca individ, n-ai să reușesti niciodată să te descurci cu ea 100% cu forțe și resurse proprii. Și chiar dacă ai reuși, tot ai lipsi societatea de ceva ce îi datorezi. Asta indiferent dacă e vorba de fumat, alcool, SIDA, poluare sau altceva. Și da, există întotdeauna probleme mai grave, dar atrăgînd atenția asupra lor în contextul de față nu faci decît să distragi atenția de la problema inițială, fără să o rezolvi.

  9. Pinocchio, gestul dominant de care vorbesti este folosit pentru a sugera sexul oral, prin urmare echivalenta intre sex oral si umilinta este indirect exploatata. Altfel, campania este doar o gluma haioasa fara prea multe rezultate, caci nu vad cum asocierea cu sexul oral ar putea convinge pe cineva sa se lase de fumat. Ba, dimpotriva! 🙂

    Datoria sociala de a avea grija de sanatatea noastra merita o discutie mai ampla. As putea spune ca macar fumatorii sunt platitori de accize, ceea ce nu se poate spune despre persoanele supraponderale, de exemplu. Ca sa fim corecti, cei cu abonament la un gym ar trebui sa contribuie mai putin la bugetul asigurarilor sociale, iar obezii ar trebui sa plateasca accize pe consumul suplimentar de paine. Nimeni nu pretinde acest lucru, ar fi aberant, si tot asa nu concep sa mi se spuna ca sunt dator celor din jur sa ma las de fumat pe motiv ca as genera cheltuieli prea mari la buget.
    In nici un caz nu spun ca este bine sa fumezi, cred insa ca argumentul sanatatii personale este suficient si nu are rost sa inventam umilinte si datorii false. Pana la urma niciuna nu are sanse sa convinga un fumator, fiind doar pretexte invocate de ceilalti. Daca te lasi de fumat, te lasi pentru tine.

  10. Mi se par deja ipocrite toate aceste campanii anti-fumat. Nu fac decat sa ofere legitimitate guvernelor in demersul de a scoate bani frumosi din asa zisele taxe pe vicii.

    Una e sa protejezi nefumatorii, interzicand fumatul in spatiile publice si alta e sa exploatezi buzunarele fumatorilor.

  11. Mi se rare un pic dusă la extrem comparaţia.
    Nu exista persoană in lumea asta in care trăim sa nu se poată lasa de fumat. Noi suntem genul de naţie care ne complacem in diferite situaţii, suntem foarte comozi, si am vrea ca toate sa se intample de la sine fara sa facem noi nimic. Deci, in concluzie ne lipseşte ambiţia.

  12. pana nu (iti) recunosti ca fumatul este cu adevarat un obicei nociv, nu doar dpdv al sanatatii fizice, o incatusare si o mare slabiciune, nu prea cred ca ai sanse sa te lasi. afisele la asta fac trimitere. insa intr’adevar, la o privire mai fugitiva, parca fac deserviciu sexului oral si nu fumatului.

    cred ca genul asta de campanie nu produce un ecou benefic decat in cel care a constientizat deja ipostaza de sclav pe care i-o aduce fumatul. altfel e jignitor, cu sau fara sexul oral care sa spuna “sclavie”.

    pe colege sa le fi lezat ideea de sclavie sau referirea la sexul oral (facut cu sau fara voie)?

    acum eu incerc sa ma las de lactate. any tip for that?

  13. nu e de baut, e de mancat. laptele dulce l-am respins mereu, derivatele fermentate insa imi fac probleme. o fi din cauza ca nu am fost alaptata as a baby.. :)) poate ar trebui sa ma reapuc de fumat ca sa scap de cheddar.

  14. Nu imi plac afisele nu din cauza vulgaritatii(nu cred ca sunt vulgare, o metafora fotografica si nimic mai mult) , nu imi plac deoarece transmit un mesaj neclar, care loveste in prea multe directii ,cand vezi prima oara imaginea te gandesti imediat la umilinta. Orice psiholog iti poate spune ca facut unde si cum trebuie sexul oral nu este o umilinta( iar sexul oral nu este doar blow-job exista si reversul medaliei si nu cred ce e vreo femeie careia sa nu-i placa sa i se faca sex oral daca e facut asa cum trebuie), iar aceasta asociere fumat-umilinta-prostitutie (este banuiesc mesajul care se dorea transmis) nu exista , la prima vizionare asocierea este sex oral-prostitutie-umilinta. Dar sa trec peste “fixatia orala” ajungem la partea care pe mine ma scoate din sarite, discriminarea fumatorilor(declar ca eu nu sunt fumatoare).Nu inteleg de ce fumatorii sunt stigmatizati si marginalizati, fumatul este o optiune personala, da sunt de acord cu campanii impotriva fumatului in cazul minorilor(ei teoretic nu au capacitatea de a face o alegere educata si matura) dar se face atata tam-tam pe problema fumatului si ceea ce nu mi se pare in regula este ca doar fumatorii trebuie sa faca sacrificii de la nefumatori nu se asteapta mare lucru. Imi cer scuze pentru mesajul prea lung am cam luat-o pe langa drum :). Dar ca sa incheiem pozitiv dragi fumatori romani fiti multumiti ca in Romania inca nu este nebunia ridicola din SUA si unele state UE.

  15. nici ‘prostitutie’, nici ‘sclavie’: campania e o prostie
    sclavia presupune a fi obligat sa faci ceva impotriva vointei tale – or, fumatul il faci de placere, pt k vrei. iar in prostitutie esti platit(a) k sa produci placere – or, in fumat, TU tbuie sa platesti pt acelasi lucru, nu te plateste cel care produce tigarile 🙂

    deci = nicio legatura: o campanie ‘teribilista’, prost gindita, idioata…

  16. obiectul prostitutiei consta in faptul ca pentru a-ti satisface nevoia/placerea pentru tigari, permiti companiilor producatoare sa profite de pe urma ta.
    (sau sa f**k with you, cum ar veni)

    cred ca asta vrea sa inspire mana apasatoare imbracata “business”. ca fumand, esti sclavul acelor companii, care gasesc in naivitatea ta de fumator (ilustrata prin chipurile atat de curate si tinere) prilej de exploatare. pentru ca… nu-i asa? tu fumezi pentru tine, din placere.. si iti faci un maaaaare bine! 🙂

    tocmai pentru ca trebuie disecate atat, afisele nu fac treaba cum trebuie.

  17. Love them si-mi placea si cum aratau la tine pe usa :). Then again, reactia la ele ma duce cu gandul la o vorba auzita la un moment dat. Mi-a placut, dar nu mai stiu cine-a zis-o: Never tell a whore she’s a whore.

  18. … but u can tell when u see a stupid ad, can’t u?

    @ilaura: pai nu asta e principiul oricarui serviciu (= platesti pt a fi servit)? nu fac supermarketurile ‘profit de pe urma ta’ cind iti umpli carucioarele pina la refuz, k romanu e mincacios?? dc in cazul producatorilor de tigari e ok sa-i vedem in postura de ‘pesti’ iar pe noi, fumatorii, in aceea de ‘prostituate’, si in TOATE celelalte cazuri, nu?!
    e muschiuletu de porc mai ‘respectabil’ decit tigara, sau ce?…

  19. @als

    punctul tau de vedere e cat se poate de corect… diferenta e ca mancand (de la supermarke) nu-ti faci si rau obligatoriu. fumand, obligatoriu iti faci rau. and btw, eu una nu (mai) pap animale de dinainte sa ma las de fumat.

  20. @ilaura: cunosc atitia oameni care au murit la 90+ de ani dupa ce-au fumat toata viata…
    sa vdm cit traiesc cei care maninca de la supermarketuri ;P
    ps k orice lucru ‘neesential’, ‘gratuit’, facut de-‘amoru artei’, fumatul e mai nobil decit mincatul…

  21. @als @ilaura se pare că fiecare fumător cunoaşte cel puţin o persoană care a fumat bine mersi până după 90 de ani (sau măcar cunoaşte o persoană care cunoaşte o persoană).

    totuşi, matematica şi logica învăţate în liceu ar trebui să ne oprească de la a trage concluzii generale pornind de un eşantion nereprezentativ statistic (i.e. “oamenii pe care-i cunosc”).

    unul dintre studiile ştiinţifice realizate pe acest subiect a constatat că, în medie, un fumător din 6 şi o fumătoare din 8 fac cancer pulmonar, în vreme ce doar un nefumător din 77 şi o nefumătoare din 71 se expun aceluiaşi risc. (Villeneuve 1994, Can. J. Public Health)

  22. pai da – aia mor de alte afectiuni, accidente… k de ceva tot tbuie murit! 🙂
    fumatorii, macar, mor facind lucrul care le place mai mult, nu privandu-se – k fraierii – de el. who wants to live forever?! si, mai ales, ducind o viata anosta, ‘dietetik’, din care-a taiat toate placerile…
    ps tot logik, dar mai ales practik ne invata sa nu punem mare pret pe ‘studiile stiintifice’: azi spun una, miine alta – de obicei, opusul 😛

  23. @als, probabil daca ai fi cunoscut si pe cineva care sa fi murit din cauza fumatului, balanta nu ar mai inclina atat in favoarea “a face ce iti place mai mult”. si cu toata taria, it doresc sa nu treci prin asta!

  24. si eu iti doresc! dar, in ceea ce ma priveste, intre a face ce-mi place & a muri dp urma placerii, si a NU face ce-mi place & a muri oricum, in plus frustrat, prefer prima varianta…
    nici macar o moarte in kinuri nu ma poate convinge sa renunt la ceea ce-mi place ;P

  25. Chiar nu au vreo treaba afisele cu fumatul…sunt niste poze cu un mesaj neclar si atata tot.Ma bucur ca am scapat de fumat de vreo 8 luni si ma bucur ca am inteles perfect mecanismul acestui viciu.Dupa ce il intelegi vezi cu adevarat ineficienta si stupizenia acestor campanii anti-tutun.Pt. cine este interesat sa inteleaga cu adevarat si sa se lase cu adevarat de acest viciu,fara prea mare efort,ii recomand sa citeasca Allen Carr-In sfarsit nefumator.Deja ,in randul cunoscutilor mei,cartea tipului astuia destept are vreo 5-6 victime 🙂 si 1 singur rateu,deci chiar functioneaza.
    Dl. Bucurenci,faceti-va timp si cititi cartea apoi promovati-o;veti ajuta cu adevarat fumatorii.

  26. tare…numai francezilor putea sa le treaca prin cap asa ceva!
    recunosc ca ma uit destul de ciudat la fumatorii inraiti. am cochetat si eu cu tutunul o vreme. dar nu aveam dependenta pe care o vad si nu o inteleg la altii. acum cer o tigara doar cand ma duc la cimitir la bunici. doar acolo ii vad rostul.
    p.s. care e logo/ul campaniei in franceza??

  27. afisele nu ma duc cu gandul la nimic.eu sunt nefumatoare.nu-mi plac fumatorii.am pierdut multi prieteni de familie din cauza asta.nu-mi place sexul oral.nu-i vad rostul.barbatii care nu fumeaza sunt mai buni la pat.barbatul meu fumeaza. paradoxal e bun la pat!!!cam atat.

  28. I disagree, cum spune francezul…Shoot me!!!!!!!!!
    Daca tot avem drepturi……….sa le folosim. chiar si acela de a fuma.
    Desigur, doar un fumator poate spune asta, dar………incerc sa compensez cu o viata cumpatata in rest….
    Campania, draguta…dar parca sunt prea tineri…iar “nefumatorul” barbat, cu burta, mai degraba pedofil, decat “anti fumat”.

  29. :)) cred si eu ca au considerat asta, doar sunt femei 😀
    fumatorii traiesc cu impresia ca fumul lor nu ii afecteaza decat pe ei… nu ca i-ar interesa prea mult ca ‘afecteaza’.

  30. ….pe mine, personal, pozele nu ma duc neaparat cu gandul la un act sexual, ci mai degraba la pozitia sociala pe care si-o castiga un om care fumeaza. Este josnic… distrugator pentru oamenii din jur si mai ales pentru fumator in sine. Dar fiecare este liber sa aleaga.
    Cat despre sexul oral….. sa fim serioase, doamnelor 😉

  31. Cristian de Longo Campo

    Cineva a spus ca LIBERTATEA FIECARUIA SE TERMINA ACOLO UNDE INCEPE LIBERTATEA CELUILALT. De acord 100%. Dar cum sa trasformam asta in lege aplicata? Aproape utopie in Romania.

    Inca de la gradinita tata ma trimitea uneori sa-i cumpar tigari.
    Intr-o buna zi dupa program am plecat din gradinita, grupa mijlocie sa cer 2 pachete de Snagov si 1 cutie de chibrituri la mat(carciuma) unde ma cunostea vanzatorul caruia i-am spus ca ma-a trimis tata.
    Plec apoi la garla(rau) cu colegul cel mai bun sa fumam. Era o zi de iunie cu vant si cu toate ca am incercat pe rand nu am putut apinde nici un chibrit, ce sa mai zic de tigari.
    Sora colegului din grupa mare, in drum spre casa, ne-a vazut si ne-a urmarit fara sa stim.
    Suparat ca nu am reusit sa fumam nici macar o tigara am plecat la mat sa mai cer chibrituri.
    Pe drum am vazut pe mama cum venea in graba catre rau cu un buchet mare de URZICI proaspete urmata de sora colegului meu care radia de bucurie.
    Lasa ca-ti arat eu fumat! si da-i cu buchetul de urzici peste gura si pe maini pana acasa, cam 500 de metri. Acasa repriza II-a. M-a umflat bine de tot.
    Probabil seara cand tata s-a intors de la serviciu trebuie sa-se fi simtit vinovat. Nu mai stiu cate zile a durat pana s-a sfarsit scandalul cu tata, carciumarul si parintii colegului meu.
    Tot ce stiu e ca de atunci, de la 5-6 ani nu am mai incercat, chiar daca tata m-a mai trimis peste ani sa-i cumpar tigari. Mai apoi a trecut la BT si apoi KENT; din ce in ce mai multe, pana la trei pachete pe zi.
    La 55 de ani, dupa 41 de ani de fumat, tata a fost pus la pat destul de grav de toate bolile cauzate de fumat si la un pas de moarte, (CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU) A GASIT PUTEREA SA RENUNTE LA FUMAT. Il iubesc si pentru asta.
    Au trecut 7 ani si cu un regim alimentar si de viata de multe ori incalcat, tatal meu se tine in echilibru si se bucura de “printul lui”, nepotul care are acum varsta la care eu am incercat sa fumez.
    Nici acum nu am multumit surorii colegului meu pentru ca a fugit la mama imediat ce ne-a vazut. Parintii lor insa nu au reusit sa-l fereasca pe coleg de fumat. Acum e alcoolic si fumator inrait la 37 ani.
    Pentru mine MAMA ESTE UN INGER CARE MI-A DAT O BATAIE RUPTA DIN RAI.
    Nu stiu ce as face sa-l vad pe copilul meu facand asta; sper ca educatia pe care o primeste de la noi sa-l tina departe.
    Au fost atatea intamplari cu prieteni si colegi pe tema asta ca acum pot spune ca:
    Suparator de multi fumatori NU TIN CONT DE LIBERTATEA CELUILALT fie el prieten sau vecin ocazional.
    Fumatorii sunt anaflabeti cand vad “FUMATUL INTERZIS”.
    Profita de orice ocazie sa NE AFUME si se leaga de orice alt fumator mai retinut, “hai ma ca suntem majoritari” in birou sau in masina.
    Chiar si in minoritate autocarul trebuie sa opreasca des pentru ca ei “sa faca o tigara”. “Voi daca nu fumati nu stiti cum e sa stati tot drumul fara sa fumati!”
    Daca tu, fumator inrait ai dreptul sa te afumi eu de ce sa nu am dreptul la aer curat(macar fara fum), de ce sa inghit eu “fumurile tale”?
    Profesorii in scoli fumeaza fara a le pasa ca de fapt fac educatie chiar si in pauza. Chiar ieri am vazut in curtea unei scoli un profesor tanar fumand in mijlocul unui grup de elevi de 10 ani.
    “Oralul” sugerat in imaginile propuse nu supara pe nimeni, fumatul da.
    O injectie cu nicotina ar fi mult mai convenabila si cinstita pentru ceilalti (nefumatori), macar nu mai pute.

  32. Sincer, Dragos? Mi se pare o porcarie. Nu ca as fi fumator sau nu dar pur si simplu este o porcarie. Daca au avut o idee francezii nu cred ca ar trebui sa o avem si noi. Vulgar sau nu, nici macar asta nu conteaza. Desi sincer, imaginile sunt de-a dreptul penibile. Nu, nu m-as lasa de fumat din cauza unui mesaj atat de imbecil. Fumatul nu are nicio legatura cu fixatia orala, cu sexul oral sau cu altceva de genul, promovate ca idei prin acele imagini.
    Pacat de fata aia din poza.

  33. posterele fac un deserviciu sexului oral & un serviciu femeilor si barbatilor care nu-s pasionati de a oferi sex oral 🙂 si un serviciu sexului oral, in acelasi timp: daca barbatul nu-i fumator, de exemplu, calitatea spermei sale este mai buna – deci,s exul oral este mia placut pentru femei.

    Indraznesc sa concluzionez ca un barbat fumator ar trebui sa-si puna afisele pe perete.

    Vulgaritatea n-o vad: se aplica doar femeilor perfect puritante, situatie nelalocul ei in perioada in care traim.

    @dragos bucurenci: Cancerul pumlonar (sau de gat) constituie cea mai urata forma a conscintelor fumatului, insa nu este singura care afecteaza viata noastra si pe cea a celor din jur:

    – sistemul imunitar are serios de suferit: raceli mai dese – vocea usor ingrosata vine de la o laringita permanenta, de exemplu;

    – intregul metabolism: glanda tiroida, cea care face reglajul in corp interpreteaza eronat mesajele pe care le primeste, din cauza fumului &a gudronului – acestea functionand ca zgomot/bruiaj,

    – calitatea spermei: se stie clar ca ea depinde de alimentatie, nivelul de nicotina, consumul de alcool, etc.

  34. ar mai fi si ale efecte negative asupra pielii (riduri, puncte negre mai multe, cosuri mai acentuate etc) si de fumatul in casa, de exemplu:

    – trebuie spalate mai des perdelele si canapelele si cuverturile si peretii bucatariei.
    – la fel si cu hainele, chiar de iarna; avem impresia ca daca fumam in aer liber, atunci fumul nu ne afecteaza – neadevarat

    Si totusi de ce fumam? eu cred ca doar din cauza ca centrul nervos unde ajunge nicotina este foarte aproape de cel al fericirii, la fel ca si cu ciocolata, iar creierul devine confuz si ia efectul propagat drept fericire/calmare pe moment.

  35. Sunt fumator, si da trebuie sa recunosc ca sunt scalvul lui. SI nu e ca Prostitutia, prostituatele o fac pt. bani, pt. paine. Eu dua bani sa fumez. ceva al genul si futut si cu banii luati. De ce nu ma las. Cand am incercat mi-a fost oribil de rau iar acum undeva in subconstietul meu e o frica. Mai toti fumatorii cand li se termina pachetul de tiari intra intr-o stare de teama, panica.

  36. Deh, o vicie – doo vicii, nu? In alta ordine de idei – in general, campaniile de publicitate in serviciul public (sau PSA pe alte meleaguri) sint platite din taxe, accize samd colectate tot de la fumatori, bautori samd. Eu, unul, ca fumator, as fi bagat banii astia intr-un spital de pneumoftiziologie, in loc sa-i vir in conturile grasute ale unei firme de publicitate…

    Cit despre fumatorii ‘inraiti’ – cine-si inchipuie ca nu-si dau seama ce fac se inseala amarnic, cu toti stim la ce ne expunem. Campania asta nu ne spune nimic nou, nu are un mesaj, iar, vorba (neconfirmata) a lui Freud, citeodata un trabuc e doar un trabuc.

    P.S. Ortografia ‘veche’ e o optiune impartasita si de Dilema Veche, Romania Literara si alte publicatii prestigioase – asa ca nu sariti :p

  37. Posterele nu sunt neaparat vulgare, dar eu una chiar nu vad paralelismul intre cele doua. Fumatul aduce deservicii sanatatii fumatorului. Alegerea de a fuma sau nu apartine in totalitate individului , iar incapacitatea de a renunta te aduce, intr-adevar, in postura de sclav. Pe cand sexul oral e un act de intimitate facut de comun acord (asta in cazul in care nu vorim de un viol).
    In schimb, mi se pare ca posterele transforma (din nou, in cultura occidentala) sexul oral intr-o chestie murdara, umilitoare ptr cel care ofera, il pune in posura de “sclav” al celui cu mana pe cap. Uite de aceea nu ofera femeile sex oral atat de des pe cat si-ar dori barbatii, din cauza unor astfel de paradigme si nu din cauza actului in sine.
    In concluzie, paralelismul dorit mi se pare schiop, nereusit si aduce un deserviciu sexului oral.

  38. Conceptul e interesant pentru intelect dar reacția colegelor fumătoare arată că nu e eficient. Dacă identificarea între privitor și subiect este prea ofensatoare, identificarea nu se produce, dar se percepe intenția ei, iar reacția de respingere se va orienta către emițătorul mesajului. Cu alte cuvinte fumătorii vor refuza să se vadă ca niște sclavi și se vor oftica care a făcut ‘afirmația’.

  39. afisul nu are relevanta…oricum dependenta de nicotina nu o rezolva nici afisele , nici campaniile puritane nici mirarea sincera a nefumatorilor.
    oricum oamenii sunt diversi . unii mai rigizi , altii curiosi …acestia din urma cad uneori in capcana viciilor…
    ideea e ca am auzit de bolnavi de cancer care nu au pus in viata lor o tigare in gura. dar poate au baut (si alcoolul e cancerigen) , poate au consumat mezeluri imbibate in carcinogeni , au respirat aerul cu noxe al oraselor….soarta!
    mai e si o chestiune de libera alegere in viciul asta: adica mie imi place sa fumez asa cum tie iti place inghetata cu capsuni sau ardeiul iute sau sexul fara prezervativ sau….adica e alegerea mea. si platesc sume mari la bugetul sanatatii atasate de pretul fiecarui pachet de tigari. sume care pana la urma nu ajung inapoi la mine in caz ca , Doamne fereste…

    asocierea cu sexul oral e hilara …nu e asa ca va cade greu sa va refuze partenera/ul cand aveti chef ?

    bine ca s-a inventat tigara electronica , cu vapori , si e delicios sa pufai nicotina sub ochii consternati ai frigidelor puritane …he , he !

Leave a Reply