Quo vadis?

Cosmin AlexandruLa conferinţa lui Michael Porter despre strategie şi leadership, Cosmin Alexandru, Preşedintele Asociaţiei Erudio, a vorbit despre gândirea strategică într-un discurs care a stârnit de două ori aplauze la scenă deschisă.

Puteţi urmări înregistrarea video a discursului pe site-ul Erudio. Mai jos un mic fragment:

Dar când mă uit în jur, în viaţa publică românească, nu prea văd mulţi care să meargă cu harta. Cred că sloganul nostru de promovare externă “România – mereu surprinzătoare” de aici vine: nu ştim niciodată unde o să ajungem, doar că, fiind structuri optimiste, încercăm să ne bucurăm de fiecare dată de surpriză.

Pe de altă parte, nici nu e aşa de surprinzător că nu ştim unde vrem să ajungem, pentru că, în ultimii două mii de ani, noi nici n-am vrut să ajungem nicăieri. Am vrut doar să stăm liniştiţi pe loc. Dar n-am putut, pentru că a trebuit să ne apărăm în continuu de cei care, având hărţi, vroiau să ajungă aici sau să treacă pe aici.

Asta e o dilemă de substanţă: cum poţi motiva un popor să-şi facă o strategie ca să ajungă undeva, dacă el vrea doar să stea pe loc. Când învăţăm de mici că cea mai mare calitate a noastră e că suntem ospitalieri. Adică îi primim bine pe cei care au un drum. (…)

Apelul meu este înspre o proporţie mai mare a componentei strategice în programele de training şi instruire, ca să fim din ce în ce mai mulţi cei care nu mai trăim la întâmplare. Mulţi dintre noi ne-am asumat roluri de leadership în diverse organizaţii şi ne străduim să dăm acestor organizaţii o direcţie strategică. În acest proces, ar fi util să ţinem cont că strategiile sunt despre business-uri iar leadershipul despre oameni.

Leadershipul bazat pe strategie ar trebui să aşeze lucrurile în ordinea lor firească.

Înregistrarea video se găseşte aici.

  1. dragos, nu te supara, dar, pe langa faptul ca fraza “strategiile sunt despre business-uri iar leadershipul despre oameni” e un truism jenant, ai putea s-o bati in cuie la rubrica Asa nu in dictionarul de romgleza.

  2. cum să mă supăr? fiecare cu părerea lui. dar nu m-aş inflama nici pentru romglezismele care te supără pe tine. un discurs ţine seama de orizontul de aşteptare al publicului, iar pentru oamenii din sală cuvintele astea au intrat în fondul de bază al limbii române. La programele Erudio, Cosmin e chiar cel care insistă să se folosească un minim de romglezisme (cele pe care eu le-am trecut în dicţionar la “necesare”).

    Mi-e greu să cred că vom mai scăpa de “business” câtă vreme “afaceri” are pentru români o conotaţie negativă, iar “leadership” nu cred că poate fi tradus. Sunt convins că Liviu Papadima, membru fondator al Erudio, ar fi propus de mult o altă denumire pentru programul de leadership creativ dacă ar fi găsit un echivalent mulţumitor.

  3. Hartile sunt scumpe si rare, Dadatroll. Mai ales alea vechi. Si cum noi sunt aici, adevarati goruni, de mii de ani…

    In schimb, Cosmin Alexandru e sclipitor la teorie. Poate o mai pune de-o practica cu o noua Uniune pentru Reconstrutia Romaniei. Ca cea veche a fost funny.

  4. Quo vadis ,” DIO-MIO” ? ..acum 2000 de aniiiii ? vorrbim de romani? da-ti profesorii in judecata…siii nu folosii portunist “slogan-ul” se supara “polonezu`” ca deh, ..stii , kestea cu premiul nobel pentru literatura , nu se doreste asa ete-pe-te-te folosit.

  5. Dragos, nu vorbeam de “leadership”, si mie mi se pare aproape imposibil de tradus, desi, daca vrei musai, “act de conducere” ar fi un inlocuitor decent. Argumentul cu orizontul de asteptare al publicului este folosit prea des pe post de scuza; imi povestea cineva ca la o traducere pentru CODECS i s-a reprosat ca a tradus in romana “training” ca nu inteleg bietii cursanti ce e aia “formare” (si multi alti termeni de acest fel, cu echivalent perfect valid si uzitat in limba romana). Parca e un raspuns la frustrarea sefului de raion ca nu-i mai scrie pe cartea de vizita “Area Sales Manager”.

    Ma refeream la “business-uri”, care e o sinistrosenie oricum ai lua-o (si nu, afaceri nu are conotatie negativa in romana) si la calchierea lui “despre”, care nu are niciun sens in romana (si care vine din englezescul “strategies are about businesses and leadership is about people”). Cosmin Alexandru e un tip foarte inteligent, dar asta nu inseamna ca orice banalitate pe care o spune e o perla de intelepciune ce trebuie venerata.

    Si cat de subtil ai fost cu ultima parte – nu mai sus de sandala, nu :)? – daca nici decanul de la Litere n-a gasit o traducere, sa stam cuminti la locurile noastre!

  6. baby, hai să nu ne luăm de la atâta lucru… îmi retrag argumentul la autoritate, îmi pun cenuşă-n cap şi rămân la părerea mea: discursul e bun. dar admit că nu trebuie să placă oricui. să ne vedem cu bine!

Leave a Reply