Axa Moscova-Bucureşti-Madrid

Aud că, alături de Rusia, Spania şi alte câteva ţări, nu vrem să recunoaştem independenţa Kosovo. Bulgaria cică se mai gândeşte. Înţeleg, deci, că personalul de Bucureşti-Londra-Washington circulă acum pe ruta Moscova-Bucureşti-Madrid cu haltă la Sofia. Sofia sat, bineînţeles. Kak haraşo!

  1. Problema nu ar fi relansarea, daca este posibil, relatiilor romano-ruse. Pana la urma este al doilea pol de influenta in lume si o economie mare. A nu ignora nimic din ce te poate ajuta tine de inteligenta si viziune. A nu intoarce spatele unui colos tine din nou de inteligenta. A nu te pune de-a curmezisul fara sa ai spatele asigurat tine iar de inteligenta.
    Iar aceasta inteligenta trebuie sa fie cea care ne conducea de acolo din fruntea statului.

    Problema o constituie prostia de a crea o axa inexistenta: Bucuresti- Londra- Washington. Problema o constituie prostia de a declara Marea Neagra “lac rusesc”.

    Tine de prostie: sa faci eforturi care cintesc teritoriul romnesc doar pentru a intra in NATO. Acceptarea bazelor militare NATO pe teritoriul romanesc.

    Si mai sunt si alte prostii. EU cred ca trebuie relansate bune relatii cu toti vecinii si gandirea unei politici externe in interesul national.

  2. 1. Apropiatii lui Abbas, pt Reuters:” Ne vom declara independenta unilaterala daca negocierile de pace STAGNEAZA. Avem mult mai multe drepturi decit Kosovo s-o facem”….O asemenea realitate va fi mai distractiva decit una in care se declara “neatirnate” in cor, la unison,acordate la 440hz, Cecenia, Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria, Nagorno-Karabach, Galitia, Tara Bascilor, Catalonia, HarCov, Kurdistanul si Scotia.
    2. Chiar cred SUA ca umezesc ochii lumii arabe creind un stat musulman prieten, cit Bucurestiul, in coasta Rusiei? A mai incercat in Afganistan, in anii’80. 20 years later? Osama bin Laden intoarce foaia, iar copiii lor sint ucisi cu arme ” made in America”. Au incercat figura si “Marile Pute(o)ri” in ’38 cu regiunea sudeta, doar doar il potolesc pe Hitler. Apoi au rupt Polonia in 2, zicind ca scapa. Si scapati au fost!

  3. Mai e ceva. Articolul lui Cartarescu din Evenimentul Zilei. Cititi-l! E cel mai echilibrat si mai lucid din ce am apucat sa citesc p[e acest subiect!La fel in Adevarul, parerea grupului american Stratfor (articolul e “Frontierele Europei sint mai fragile decit s-ar crede”)
    Carasul e animalul cu cea mai scurta memorie.SUA si Europa par a fi uitat prea repede istoria recenta. Romania alege sa fie pastrav, si sa mearga contra curentului…istoria va spune daca e rau sau bine,nu noi, dar un lucru e cert: NICIODATA nu au iesit lucruri bune din spirit de turma, iar oaia, fie ea Shetland si vopsita in albastru cu picatele galbene, nu are reputatie de sfint patron al adevarului si clarviziunii.
    P.S. Aveti idee care sint procedurile de acordare a independentei pentru cei nascuti in 1983? Sau macar pt scara mea de bloc?;-)

  4. shimon bar yochai, punctezi bine. Abbas insa va avea de trecut tocmai obstacolul americam ca doar nu vor sustine Palestina intoracnd spatele Israelului prieten. Lucrurile sunt mult mai complicate si evenimentele imprevizibile in contextul asta. Poate ca americanii au dat lovitura impartind Europa in doua, verificand duplicitatea sau politica strutului practicata de nivelele inalte ale UE, provocand Rusia si tarile ce se tem de propria secesiune…
    Istoria va spune, e adevarat, daca noi am facut bine sau rau fiind primii care au negat dreptul sau legalitatea declararii independentei Kosovo insa nu din intelepciunea ca nu ies lucruri bune din spiritul de turma are Romania pozitia asta ferma, ca doar tot in turma am fost mereu numai ca am schimbat turma cam des in timpul jocului, ci dintr-o teama ascunsa ca acceptarea noastra ar da apa la moara separatistilor maghiari.
    Si?
    Daca Romania nu e de acord, daca o parte a Ardealului isi declara independenta iar toate marile puteri o recunosc, precum in cazul Kosovo, ce poate face Bucurestiul?
    Despre procedura de acordare a independentei la nivelul scarii de bloc poti vedea ca exista precedentul Republica de la Ploiesti. Consulti alternativ varianta istorica si cea artistica(D°ale Carnavalului) si extragi toate datele necesare procedurii 😉

  5. Multumesc pentru completari, si pentru bunul simt cu care se trateaza problema. Eu cred ca problema Kosovo nu ne afecteaza pe noi direct, cel putin deocamdata.Dar noi nu ne permitem sa judecam un fapt doar in ceea ce priveste poiana lui Iocan, pt ca tot ce se intimpla in lume ne afecteaza direct.Daca fierbe apa in Atlantic, risti sa te trezesti cu Katrina la New Orleans, si cu tornade la Mangalia. Ne afecteaza tot ce misca in lume, daramite asa ceva.
    Spaima ca ungurii ne fura Ardealul este o panica nejustificata, cel mai bun exemplu, abia s-au adunat 100 de speriati in HArCov ca sa sustina autonomia. Cit sa umple o sala de cinema…In plus, ar trebui exterminati vreo 6 milioane romani, pt. a justifica etnic o eventuala independenta.
    Problema foarte mare este cea a precedentului stabilit, si asumarea consecintelor. Va fi extrem de greu sa le explici palestinienilor de ce nu au dreptul la independenta, la fel si kurzilor, care sint CEVA mai mult de 2 milioane (cam vreo 20!), de ce sa nu aiba dreptul la un stat. Nu vreti sa va imaginati tensiunea enorma ce se va acumula de pe urma alimentarii frustrarilor acestor popoare, care se vad nedreptatite, si escaladarea terorismului. Nedreptatea atrage violenta. Nu poti fi cu unul muma si cu altul ciuma. In plus, Kosovo nu e Lichtenstein, e o Fisie Gaza a Europei, cu o poveste de mare iubire cu Al Qaeda, in care singura industrie valabila e cea a traficului de arme, droguri, carne, si tot ce se poate imagina, afara de musetel bio.Placa turnanta pt terorism, o bresa perfecta pe care acestia si-o doreau, in plin centrul Europei. Dnul Hasim Thachi chiar daca vrea sa sara cu Kosovo peste Ocean direct in bratele Marelui Licurici, nu poate. Nu poti renega ajutorul celor care l-au adus acolo unde este. Principiul Mafiei…ai bilet doar dus.
    Impartirea Europei in cnezate si voievodate a fost probata in Evul Mediu. Nu va duce decit la slabirea Europei, nicidecum la un progres. Cu totii dorim sa se fi terminat explozivul din TNT-ul iugoslav. Istoria recenta si situatia actuala nu arata in schimb asa ceva.
    Mersi pentru sugestii! Ma apuc sa recitesc pe nenea Iancu…:-)

  6. Problema trebuie analizata din doua perspectie, in fine, cel putin asa ar fi trebuit sa analizeze diplomatia romaneasca:

    1. cea a efectelor de domino care ar putea urma dupa recunoasterea de catre Marile Puteri (hai ca am ajuns sa vb deja de Marile Puteri) a declaratiei unilaterale a independentei de cate o provincen enclava

    2. cea a rolului si pozitiei tarii noastre in acest vulcan international.

    Cum spuneai, marea roblema este ca se acumuleaza tensiuni, si nu atat le nivel de Palestina, de tara bascilor, ci tensiunile se acumuleaza la nivelul Marilor Puteri, care fiecare au interese proprii pe care si le urmaresc.

    De data asta, Rusia a fost cea care a incercat sa indeparteze pericolul iar SUA au fost cele care au creat ARTIFICIAL aceasta problema. Sunt muti actori importanti in joc. SI cand spun asta ma gandesc la China si la Taiwan. Aici e o buba mare. Ma gandesc la Spania si tara bascilor. Ma gandesc la RUsia si republicile ei secesioniste.

    Argumentele de genul: Kosovo este unic, Kosovo are drepturi pentru ca asa se interpreteaza nu incalzesc cu nimic. Asiprantele la statutul de stat independent, printre care Palestina, vor practic si ele acelasi statut de interpretare. Iar tensiunile vor fi enorme intre sustinatorii si opozantii acestor mici state.

    SI in fond de ce acest “stat” in coasta Europei? Doar pentru ca artizanul Bill CLinton gasisera o solutie de compromis cu lumea araba pentru Palestina? Crearea unui stat musulman in europa, cea ce avantaja atat lume aaraba cat si SUA?

    Multa ipocrizie in lume si multa deziluzie cu privire la SUA pe care le consideram un simbol al echitatii. Se pare ca s-au schimbat polii dreptatii: in acest an a balansat catre Rusia.

    Cred ca diplomatii bulgari sunt mai buni decat cei romani. Ei nu s-au grabit sa sara in ciorba si sa spuna ca nu recunosc independenta, ci au spus ca se mai gandesc. Tradus: negociem. IN interesul national.

    Am facut gesturi gratuite cu deschiderea spatiului aerian, am facut gest gratuit cu anxa Bucuresti-Washington, am facut gest gratuit cu Tratatul cu Ucraina, am facut gest gratuit cu “lacul rusesc” am faut gest gratuit cu nerecunoasterea imediata a independentei.

  7. tensiunea despre care se vorbeste e fireasca iar precedentul face parte spun eu dintr-o mai vasta miscare de iesire de sub subjugare…e un ciclu istoric,normal.

  8. Miscarea vasta de iesire de sub subjugare a existat in Evul Mediu, vezi landurile germane, cnezatele si voievodatele,etc.Ne place sau nu, lupta a fost mereu pentru unificare, iar dezbinarea va arunca lumea inapoi cu siteva sute bune de ani. Important este unde va duce iesirea de sub subjugare. Divide et impera suna cunoscut?Nu intimplator Hitler incuraja miscarile de iesire de sub subjugare…al sudetilor in Cehia, ale ucrainenilor in Bucovina, ale maghiarilor in Transilvania, si ale comunitatii germane in Gdansk.Firesc, nu? Si CE BINE a fost!
    Problema e nu to be or not to be kosovo, si abordarea gen “lasa ba, ca albanezii sint 90%, sirbii 10%, ce sens are sa mai stea?” . Pt. ca daca mergem pe acest fir, atunci ajungem sa ne enclavizam pina la cele mai mici structuri, inclusiv la nivel de sat, comuna si scara de bloc.Iar in virtutea acestui argument, sirbii din Nordul Kosovo cer independenta!! La fel si in Bosnia!! Care ar ramine cu 1/2 din actuala forma.Just, NU?
    Asadar, printzipul asta suna bine pe hirtie, dar ar putea avea consecinte tragi-comice aplicat in realitate. Pe hirtie, am auzit ca un oarecare BERD ne recomanda sa mai taiem copaci, ca sintem cam puturosi si ca Romania are de unde….asta apropo de printzipuri si calcule pe hirtie.Sa ne mai gindim inainte sa vorbim.Problema e ASUMAREA CONSECINTELOR pentru orice fapta intreprinsa, si ireversabilitatea unor asemenea gesturi.
    Oricum, care ar fi parerea moderatorului in aceasta chestiune? “A gresi alaturi de SUA si UE, sau a avea dreptate alaturi de China si Rusia?” (Cartarescu)

Leave a Reply