Tobe japoneze pe-o gură de rai

Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi cel mai bun solist de tobe japoneze (Taiko), Eitetsu Hayashi, se întâlnesc miercuri, 20 octombrie, într-un concert extraordinar la Sala Palatului şi sâmbătă, 23 octombrie, la Sala Thalia din Sibiu.

Orchestra dirijată de maestrul Horia Andreescu şi ritmurile Taiko vor fuziona în lucrarea „HI-TEN-YU – A Concerto for Japanese Drum and Orchestra”. Semnele chinezeşti „HI-TEN-YU” („Zbor – Rai – Joacă”) din titlul lucrării, vor fi interpretate într-o încercare acustică de „zbor către Rai şi joacă între stele”.

:: mai multe detalii pe artmania.ro

  1. Tanarul, in toata agitatia serii , ascultand zgomotele masinilor, se retrage in coltul odaiei sale, unde doar cei mai semnificativi biti raman aceeasi. Restul se schimba progresiv, molecule se agita, un alt zgomot cucereste intunericul. Tragand draperiile zareste doar optul intors acromatic care ii da o senzatie de liniste pe fondul bataiilor. Tobele se aud din ce in ce mai tare, zgomotul din ce in ce mai pregnant suna aparatia a ceva. In mintea lui circulau sute de mii de impulusuri electrice, si deodata a aparut punctul. Acel punct care aduce dupa sine materia. Deodata optul avea limite, avea sens. Un sens definit de unii si un nonsens definit de altii. Sa fie oare caracterizarea a ceva? Nu… e doar lipsa a ceva. Cortina s-a tras cand punctul a disparut. Esenta a reaparut…Buna dimineata!

Leave a Reply