Cum era să renunţ şi la ceai verde şi la cafea

Mădălina Chiţu de la Gândul mi-a trimis câteva întrebări legate de ceaiul verde. Unul dintre răspunsuri suna aşa:

4. Ce beneficii v-a adus consumul de ceai verde?

În primul rând beneficiul gustului. Ceaiul verde este o băutură foarte rafinată, care oferă nenumărate provocări papilelor gustative. Apoi, este un foarte bun înlocuitor al cafelei. Îmi ţine atenţia trează, fără să mă agite, îmi permite să lucrez la ore târzii, dar mă şi lasă să dorm la urmă fără probleme. Mai este şi un excelent prilej de conversaţie – vorbele curg mai firesc de la o ceaşcă de ceai la alta. Beneficiile cele mai importante, cele pentru sănătate, sigur că nu se văd acum. Dar, dacă peste nişte zeci de ani, un doctor o să mă felicite pentru felul în care nu-mi arăt vârsta, am să îndrept, cu siguranţă, un mare gând de mulţumire ceaiului verde şi minunaţilor săi antioxidanţi – bioflavonoizii.

Azi, Gândul titrează, într-un non sequitur de invidiat, “De ce a renunţat Dragoş Bucurenci la cafea în favoarea ceaiului verde”, iar Mădălina Chiţu scrie negru pe alb că eu am “precizat” că am “renunţat la cafea în favoarea acestui ceai”.

Dacă n-aş fi un la fel de pasionat băutor de ceai verde ca şi de cafea, aş fi renunţat de mult la ambele băuturi şi aş fi apelat cu mare încredere la jurnalismul de calitate din presa românească. Este, vă asigur, cea mai sigură şi mai naturală metodă de creştere a tensiunii.

  1. of of e vital să nu înţeleagă nimeni că ai renunţat la cafea, că altfel o să scadă substanţial vânzările acestei minunate băuturi, în favoarea ceaiului verde. cred că o clarificare, fără comentarii maliţioase la adresa jurnalismului era de ajuns…honestly now!
    p.s. declaraţie de independenţă: nu am nimic de-a face cu Mădălina Chiţu, acum aud prima oară de existenţa ei.

    true, what’s fair is fair. yet a little tolerance, please…

  2. Ai scăpat uşor. Dacă erai politician ai fi aflat că ai încheiat un contract dubios de furnizare a ceaiului verde în instituţii, eventual şcoli şi grădiniţe, la un preţ mai mare decât cel al pieţei şi în loc de ceai la destinaţie a ajuns cafea de cea mai proastă calitate, eventual şi cu mucegai, care a dus la îmbolnăvirea micuţilor. Mămicile te-au acţionat în instanţă şi vor despăgubiri,. 🙂

  3. E adevarat, nu sunt jurnalist. Dar nu inteleg cu ce a ajutat ziarul aceasta pseudo-stire. Adica nu e ca si cum ar fi renuntat la tutun de dragul cocainei, nu? Ca cititor, dupa ce parcurg primele paragrafe legate de renuntarea lui DB, renunt si eu la articol. Ceea ce ma face sa pierd informatia inportanta, adica sfaturile nutritionistilor si beneficiile ceaiului.. Ciudata abordare.

  4. Mulţumesc, Teo, am citit şi eu şi rămân la părerea mea. Sutele de studii pe care le invocă autoarea respectivă rămân obscure, iar cele pe care le citează se referă la vitamina A, betacaroten şi vitamina E. Acum, iartă-mă, dar faptul că vitamina A e hepato-toxică ştiam de mult, iar betacaroten şi vitamina E nu aş lua decât la sfatul medicului.

    Iarăşi, nu cred că e nevoie de studii ca să afli că suplimentarea cu vitamine artificiale nu face bine la sănătate. Asta, însă, nu spune mare lucru despre importanţa sau inutilitatea unei diete bogate în vitamine şi antioxidanţi obţinuţi din surse naturale (legume, fructe, ceai verde).

    Rămân la părerea că bioflavonoizii din ceaiul verde fac bine la sănătate.

    Cercetarea medicală avansează în fiecare zi şi sunt convins că mereu se vor schimba nişte lucruri pe care le credeam de neschimbat. Totuşi, cred că autoarea aruncă acolo o “bombă” care ar fi meritat mai multă documentare, aceea privind rolul radicalilor liberi în prevenţia cancerului. Asta vine, totuşi, în răspărul unei întregi tradiţii de cercetări. Mi se pare cam tare să arunci aşa o chestie şi să nu vii şi cu nişte studii care să susţină povestea asta.

    Uite aici câteva dintre studiile făcute despre rolul radicalilor liberii în producerea cancerului: http://www.doctorslounge.com/oncology/articles/oxidcar/oxidcar3.htm.

  5. Dragos, spuneai ca ai aflat cum trebuie sa preparam in mod corect ceaiul verde ca sa ne bucuram de toate beneficiile lui!! sunt si eu iubitoare si bautoare de ceai verde si te-as ruga sa imi impartasesti cunostintele tale in ale prepararii acestui ceai – eu infuzez frunzele de ceai verde in apa fierbinte (care nu a atins punctul de fierbere!) si cam atat..alte secrete poate aflu de la tine..multumesc

  6. De beneficiile ceaiului verde vorbeste toata lumea, cu toate acestea, dupa principiul concurentei, sunt o multime de firme care vand astfel de sortimente. Prin urmare am auzit destule de vorbe cum ca unii fac un ceai verde mai bun sau mai prost decat altii.

    Tu ce recomanzi?

Leave a Reply