Cariere

Revista Cariere publica in numarul 99 (3-16 mai 2007) la sectiunea “Role-model” un interviu cu mine:

La 25 de ani, are deja o istorie in spate. O parte din ea a fost descrisă în „RealK”, roman apărut în 2004, la Polirom. Cealaltă parte reprezintă activismul civic, semnăturile în presă şi munca asiduă la brandul personal. Polemizează fără complexe cu elita intelectualităţii româneşti şi îi place la nebunie să descumpănească. Un Dragoş Bucurenci în plină metamorfoză, de la statutul de personaj la cel de personalitate.

(…) Îi deplângeţi pe cei “drogaţi cu muncă”, pe cei care şi-au abandonat visurile ca să muncească. Ce propuneţi, visul înainte de orice altceva?

Viaţa unui om trebuie să aibă sens. Este foarte important să nu faci lucruri ca un corp inert mişcat de forţe exterioare. Sigur că poate să existe sens într-o viaţă dedicată reformei unui sistem. Drept care eu nu dezavuez oamenii care se înhamă la “marea reconstrucţie”. Dar nu am nici o înţelegere pentru tinerii care susţin că de dragul unui salariu de câteva sute de euro trebuie să-şi abandoneze visurile. Este o naivitate şi o laşitate să nu observi că în toate domeniile, astăzi, în România, se poate excela şi se poate câştiga decent. Şi este o naivitate să nu observi că în multinaţionale se trăieşte prost. (…)

Pentru că tot am ajuns în zona doctrinară, vă întreb dacă credeţi cu sinceritate în valorile “comunismului umanist” şi dacă sunteţi un marxist convins?

Eu cred în valorile “comunismului umanist”, dar nu cred nici un moment în posibilitatea punerii lor în practică. Când vorbesc despre comunism, mă refer la doctrina sa aşa cum a fost ea teoretizată de Marx şi de Engels. Scrierile lor sunt în primul rând o critică şi partea aceasta mă interesează pe mine. Pe de-altă parte eu am flexibilitatea de a înţelege că opiniile unui tânăr la 25 de ani nu sunt făcute să reziste nici măcar un deceniu. Mă aştept să gândesc cu totul altfel la 30 de ani. (…)

Una dintre coordonatele vieţii dv. este activismul civic. Aveţi o serie întreagă de proiecte în care v-aţi implicat. Trei sunt mai semnificative: “Salvaţi Dunărea şi Delta”, “Salvaţi zidurile noastre” şi “Nu distrugeţi Muzeul Ţăranului Român!”. De ce faceţi asta?

Din motive diferite al căror numitor comun este acela că nu vreau să plec din ţara asta. Nu este o decizie definitivă, ea se va schimba dacă contextul se va modifica radical. Până atunci, încerc să fac aerul din România respirabil, să fac ţara asta suportabilă. Pentru mine, nu pentru altcineva. Nu e nici un fel de interes altruist în acest demers. (…)

Mai sunteţi în căutarea rostului sau l-aţi găsit?
L-am găsit. Iar acum sunt şi în posesia instrumentelor care mă vor ajuta să-mi rostuiesc viaţa, în mare parte datorită pachetului de cursuri de la Erudio, care m-au re-centrat şi m-au redat mie însumi într-o versiune mai bună.

Puteti citi interviul integral cumparand revista de la chiosc sau online, daca va creati un user pe site-ul www.cariereonline.ro (e simplu, dureaza mai putin de un minut).

  1. ChriSmilla

    chiar acum citesc interviul in revista cariere si-mi place foarte mult. bafta in continuare!

    (te invidiez pt “planul de viata” 🙂

  2. GEEEEZZZ!!! This is almost suprarealist: ai ajuns barfit la B1 TV chiar de Becali… “Bucurenciu, un tanar marxist, bla bla, periculos, ca eu fac planuri pentru urmasi pentru urmatorii 300 – 500 – 700 de ani, si el ce zice, si bla bla! (cu gesticulatie ceausista)” It’s unbearable!

  3. Gigi Becali vorbeste acum la B1 despre marele pericol Bucurenci.
    Asta dupa ce a zis ca vrea sa schimbe Imnul National cu toate ca nu il cunoaste, fiind fermecat de Imnul Frantei pe care l-a auzit prima oara la realitatea tv.
    In fine, a spus ca Dragos Bucurenci e un pericol pentru tara dearece e adept declarat al marxismului.
    Ce vremuri traim….Oare Dan Pavel nu constientizeaza cat rau face Romaniei pentru 30 de arginti?

  4. Cind ziceam si eu ca ai epuizat stocul de panseuri confuz-halucinante, ma contrazici categoric si vii cu minunatia asta:”eu cred in valorile comunismului umanist(probabil geamanul extrauterin al comunismului in-umanist) dar nu cred niciun moment in posibilitatea punerii lor in practica.”..Tare, frate! Un fel de: “eu cred in D-zeu, dar nu cred nicio clipa ca exista!”..sau: “eu cred in sansele mele dar nu cred nicio clipa ca am vreo sansa”. Inainte sa ne explici cum poti sa crezi intr-o “valoare” condamnindu-i simultan la esec, incarnarea, ar trebui sa ne spui ce-s alea “valori ale comunismului umanist” si de ce crezi ca nu se pot realiza sau ca nu s-au realizat deja, cel putin partial!? Valorile democratiei sint: libertatea, dreptatea, proprietatea, demnitatea, responsabilitatea, autoritatea, toleranta, diversitatea. Valorile “comunismului umanist”,asa cum au fost ele formulate in doctrina lui Marx si Engels sint: abolirea proprietatii si-a exploatarii, egalitatea, dreptatea, uniformizarea, unitatea, vointa rationala, triumful ADEVARULUI eliberat de minciuna religiilor si ideologiilor. Pai abolirea proprietatii s-a facut(mai tii minte nationalizarea nu?), unitate si uniformizare s-a cam facut(se vorbea cam acelasi limba de lemn, se mincau cam aceleasi ratii, sa nu mai vorbim de revolutia culturala din China unde zeci de milioane de amariti se imbracau in uniforme), “ADEVARUL” paranoico-schizoid al marxismului ni s-a virit in ochi pina ni s-a s-a lipit de creiere. Cit despre dreptate, egalitate, demnitate si toleranta, ele traiesc, asa famelice si amarite, numai sub umbrela democratiei!
    2. ”eu am flexibilitate de a intelege ca opiniile unui tinar de 25 de ani nu sint facute sa dureze nici macar un deceniu. Ma astept sa gindesc cu totul altfel la 30 de ani.” Va sa zica, acum cred cu convingere in marxism dar stiu dom’le, ca peste 5 ani n-o sa mai cred. Ma dedublez, sar pirleazul inalt pin la cer al crezului de azi, arunc o privire asupra crezului de miine, dupa care ma intorc linistit si strig: stati dom’le Plesu si d-le Liiceanu, nu ma terciuti, ca-s inca verde, asteptati vreo 5-10 ani pina mi se coc opiniile, pina ajung singur sa realizez ca aveti dreptate si pe urma luati-ma la suturi. Pai de ce nu arzi dom’le, etapele!? Ca-n alte zone o faci cu brio(lasi facultatea ca sa te faci director, vorbesti de Eliade inainte sa-l intelegi, etc). De unde stii ca o sa-ti schimbi opiniile? Din experienta altora! De ce iei de bun si continutul opiniilor lor !? De ce umbli cu luminarea pe-o alee luminata cu neoane!?

Leave a Reply